Türkiye salı gününden itibaren serin ve yağışlı hava kütlesinin etkisine girdi. Halen Marmara’nın güney ve doğusu, Ege, Akdeniz, İç Anadolu ve Karadeniz bölgeleri yağışlı kütlenin etkisinde bulunuyor.
Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, bu sabah yapılan ölçümlere göre son 24 saat içerisinde İstanbul Sarıyer’de 57, Kastamonu Cide’de 47, Afyon Çay’da 44, Köyceğiz’de 42, Çarşamba’da 40, Dinar’da 39, Sinop’da 37, Samsun, Bafra ve Alaçamda 36, Giresunda 34, Bozkurt’ta 32, Manavgat’ta 31, Emirdağ ve Bolvadin’de 30, İstanbul Atatürk Havalimanında 28 ve Bodrum’da 28, Isparta Uluborlu’da 26, Afyon’da 25, Ordu’da 22, Senirkent’te 21, Sakarya ve Kocaelinde 20 kg yağış kaydedilmiştir.
Yayınladığımız meteorolojik uyarı ve tahmin raporlarında da belirttiğimiz üzere bugün (08.11.2012 Perşembe) Marmara’nın güney ve doğusu, Ege, Akdeniz, İç Anadolu ve Karadeniz bölgelerinde yağış bekleniyor. Yağışların sağanak, güney bölgelerimizde gök gürültülü sağanak şeklinde Antalya’nın doğu kesimlerinde çok kuvvetli (51-75 kg/m2) ve şiddetli (76-100 kg/m2), İç Anadolu ile Orta ve Doğu Karadeniz’de kuvvetli (20-50 kg/m2) olması bekleniyor.
09.11.2012 Cuma günü Yurdun büyük bölümünde yağış bekleniyor. Yağışların Adana ve Mersin ve Osmaniye il genelinde çok kuvvetli ve şiddetli, Doğu Akdeniz’in diğer kesimleri, İç Anadolu’nun doğusu, Orta Karadenizde ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun batısında kuvvetli olacağı tahmin ediliyor.
Hafta sonunda serin ve yağışlı hava kütlesinin doğuya doğru hareket ederek iç ve doğu bölgelerimizde etkili olmaya devam etmesi, ancak bu yağışlı kütleye ilave olarak Marmara’nın doğusu ve Batı Karadeniz’in Balkanlar üzerinden gelecek yeni bir yağışlı havanın etkisine girmesi bekleniyor.
Hafta başında Tüm yurtta mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığı, dün yurdun kuzeybatı kesimlerinde 4-6 derece azaldı. Hava sıcaklığının bugün (08.11.2012 Perşembe) yurdun kuzey, iç ve batı kesimlerinde, hafta sonunda ise doğu bölgelerimizde 6 ila 12 derece azalarak, tüm yurtta mevsim normalleri civarında ve yer yer altında seyredeceği tahmin edilmektedir.
Rüzgarın kuzey ve kuzeydoğu (poyraz) yönlerden Batı Karadeniz, İç Anadolu’nun kuzeybatısı ve İç Ege’de kuvvetli (40 – 60 km/saat), Marmara ve Kıyı Ege’de zaman zaman fırtına şeklinde (60-80 km/saat) esmesi bekleniyor.
Ani ve hissedilir sıcaklık düşüşü ile kuvvetli yağış ve fırtınanın oluşturabileceği olumsuzluklara (Ani sel, su baskını, yıldırım, ağaç ve direklerin devrilmesi, ulaşımda aksama, vb.) karşı vatandaşların ve ilgililerin dikkatli ve tedbirli olmaları kuvvetli meteorolojik olayların meydana gelmesinden önce yayımlanacak anlık meteorolojik uyarıları takip etmeleri tavsiye olunur.