Yazdır

'Körfez ülkelerinde büyümek istiyoruz'

Tarih: 08 Kasım 2012 - 10:46

Ziraat Bankası GM Aydın, "Uzak doğu pazarı başta olmak üzere, kuzey afrika, orta doğu, körfez ülkelerinde büyümek istiyoruz" dedi

Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, Uzak Doğu pazarı başta olmak üzere, Kuzey Afrika, Orta Doğu, Körfez ülkelerinde büyümek istediklerini söyledi.
Aydın 9 aylık mali tabloların açıklanması ile ilgili yaptığı açıklamada, Bankanın, yakın gelecekte daha da keskinleşmesi beklenen rekabet ortamına hazırlanmak ve pazarın sunduğu fırsatları en iyi şekilde değerlendirmek için 2011 yılında değişim ve dönüşüm sürecine girdiğini hatırlattı.
Aydın, "Sürdürdüğümüz bu proje ile operasyon, müşteri ilişkileri ve kredi süreç ve politikalarında etkinliğin ve verimliliğin artırılmasını hedefliyoruz. Ana finansal yönetim stratejimizi bilanço büyüklüğü ile uyumlu bir özkaynağa sahip olmak, kredilerin göreceli payını artırmak ve etkin ve çeşitlendirilmiş bir kaynak yapısına ulaşmak olarak belirledik." dedi.
Aydın şunları söyledi: "Mevcut dönemde özkaynağı ile uyumlu bir bilanço büyüklüğünü hedefleyen Bankamızın toplam aktifleri Eylül 2012 sonunda 155 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Özkaynağın önemli bir bileşeni olan karlılığın, sürdürülebilir olmasını amaçlayan Bankamızın bu dönem itibarıyla net karı 1.886 milyon TL olmuştur. Elde ettiğimiz karı geçen yılın aynı dönemiyle karşılaştırdığımızda %27’lik bir artış yaşandığını görmekteyiz. Karda görülen artışa paralel olarak, önemli gündem maddelerimizden olan karlılık ve verimlilik oranlarında da belirgin bir yükseliş trendi yakaladık. 2011 yılı Eylül ayında %15,3, 2011 yılsonunda %16,1 olan özkaynak karlılığı Eylül 2012’de %17,4’e yükselmiştir. Aynı şekilde aktif karlılığında da artış gerçekleşmiş, Eylül 2011’de %1,2, yılsonunda %1,3 olan aktif karlılığımız, Eylül 2012’de %1,6 olmuştur.
Geçmiş yıl karının Banka bünyesinde bırakılması sonucunda, yılsonunda %8,2 olan özkaynakların toplam pasif içindeki payı bu dönem %10,2’ye yükselmiştir. Hedeflediğimiz bilanço büyüklüğüne uygun bir özkaynak yapısına ulaşana kadar, karın banka bünyesinde bırakılması temel stratejimizdir. Bu durum gerçekleşene kadar, özkaynağımıza uygun büyüklükte bir bilanço yapısı ile yolumuza devam edeceğiz.Bankamızın reel sektöre kredi vererek büyüme hedefi kapsamında, aktifte menkul kıymetlerden krediye dönüşecek bir yapı kuracağız. Nitekim, Eylül sonu itibarıyla toplam kredilerimiz 68 milyar TL olarak gerçekleşmiş, Bankamız bilançosundaki payı %44’e yükselmiştir. Önümüzdeki dönemde, söz konusu oranı yaklaşık %60 olan sektör ortalamasına getirmek istiyoruz.
Bankamız, herkes için bankacılık yapacak, en küçük çiftçiden, en büyük finansal kuruma kadar toplumun her kesimine hizmet sunacaktır. Ana misyonumuz olan tarım sektörünün finansmanını yeni ürün ve hizmetlerle sağlarken, ülkemizdeki endüstriyel tarımın gelişimi ve dönüşümü de öncelikli hedeflerimiz arasında olacaktır.
Kaynak çeşitliliği ve derinliğini sağlamaya odaklı yönetim anlayışımız ve tabana yaygın ve düşük maliyetli kaynak sağlama hedefimiz doğrultusunda, Eylül 2012 itibarıyla mevduatımız 108 milyar TL olarak gerçekleşmiş, mevduatın pasifteki payı %70, mevduat dışı kaynakların payı ise %16 olmuştur. Pasif maliyetinin düşürülmesi amacıyla daha önce kullanmadığımız sendikasyon, postfinansman ve seküritizasyon gibi yeni fon kaynaklarıyla pasif çeşitliliğini artırarak mevduat dışı kaynakların pasifler içindeki payını daha da artırmak istiyoruz.
Türkiye’nin en yaygın bankacılık hizmet ağına sahip Bankamız, yurtiçi ve yurtdışında büyümeye devam ederek, dünya ölçeğinde bankacılık yapan güçlü bir banka olmayı hedeflemektedir. Uzak Doğu pazarı başta olmak üzere, Kuzey Afrika, Orta Doğu, Körfez ülkelerinde büyümek istiyoruz. Bankamızın birçok ülkede şubesi olmasına karşın dış ticaretten ve bu ülkelerin bankacılık sektörlerinden aldığı pay düşük seviyededir. Bankamız evrensel bir oyuncu olarak, müşterilerine küresel ölçekte değer sağlamayı ve dış ticaret işlemlerinde sektör payını artırmayı amaçlamaktadır.
Bankamız, yurtiçi ve yurtdışında toplam 1.510 noktada hizmet vermektedir. Yurtiçinde yeni oluşturulan 5 kurumsal, 27 ticari ve 73 girişimci şubeyle birlikte 1.486 hizmet noktasına ulaşmış bulunmaktayız. Yurtiçi şubeleşme çalışmalarımız çerçevesinde Bankamız, başta İstanbul ve hiçbir bankanın bulunmadığı ilçeler olmak üzere yeni şubeler açmaya devam edecek, bu kapsamda ülkemiz istihdamına katkı sağlamayı sürdürecektir.
Yürüttüğümüz değişim ve dönüşüm projesi kapsamında, müşterilerimizin ihtiyaçlarına daha etkin cevap verebilecek yeni bir iş modeli oluşturuyoruz. Bu kapsamda iç kaynaklarla 100 kadar projeye devam ediyoruz. Kredi politikaları ve süreçlerinin etkinleştirilmesi ile risk iştahının kurumsallaştırılması, müşteri odaklı süreç yönetimi, ölçek ekonomisi ve verimlilik artışı için merkezi operasyon, yeni iş modelimizin temel kriterlerini oluşturmaktadır. Banka müşterileriyle olan çalışma alışkanlıklarının iyileştirilmesi ve müşterilerin finansal ihtiyaçlarına daha hızlı ve kaliteli cevap verebilmesi hedefi kapsamında, şubelerimizin önemli bir bölümü yeni iş modelinde faaliyet göstermeye başlamıştır. Önümüzdeki yılın ilk çeyreği itibarıyla şubelerimizin tamamının yeni iş modeline geçişi planlanmaktadır.Yeni iş modelimizle birlikte, güçlü özkaynağa, etkin bilgi teknolojisi ve operasyonel altyapıya, objektif ve şeffaf insan kaynakları yönetimine, kurumsallaştırılmış risk iştahına ve birebir müşteri ilişkileri yönetimine sahip güçlü bir Ziraat Finans Grubu ortaya çıkartacağız. Bu çatı altında iştirak bankaları ve yurtdışı şubelerimiz ile iştiraklerimizi bir bütün olarak değerlendireceğiz. Edindiğimiz her bir müşteri ‘Ziraat Finans Grubu’nun müşterisi olacak, tüm ürün ve hizmetlerimizden yararlanacaktır.
Ana hedefimiz Türkiye'nin moral bankası olarak, müşterilerimizi ve insan kaynağımızı en önemli aktifimiz sayan bir anlayışla, dünya ölçeğinde bankacılık yapan, güçlü, rekabetçi ve piyasa değeri yüksek bir banka olmanın da ötesinde, “bir bankadan daha fazlası” olmaktır."

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/korfez-ulkelerinde-buyumek-istiyoruz/288283