Yazdır

Garanti'deki hissesini artıracak

Tarih: 19 Ekim 2012 - 07:29

Garanti Bankası'nın yüzde 25'ine sahip olan BBVA, hissesini artırmak için opsiyonu kullanacak

Garanti Bankası’nın yüzde 25’ine sahip olan İspanyol BBVA, bankadaki hisse alım opsiyonunu kullanacağı mesajını verdi. BBVA Bancomer Yönetim Kurulu Üyesi Eduardo Arrongoiz Crespo, “Garanti’deki payımız 2016’ya kadar yükselecek” dedi.
Garanti Bankası’nın yüzde 25’ine sahip olan İspanyol Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) Grubu, ellerindeki hisse oranını artırmak istediklerini açıkladı. Bankanın Meksika’daki iştiraki olan BBVA Bancomer’in Yönetim Kurulu Üyesi Eduardo Arrongoiz Crespo, Garanti Bankası’ndaki paylarının 2016’ya kadar yükseltileceğini söyledi.
İspanya’nın ikinci büyük finansal kuruluşu olan BBVA, 2010’da General Electric’ten yüzde 18.60 ve Doğuş Holding’ten ise yüzde 6.29 olmak üzere Garanti Bankası’nın toplam yüzde 24.9’luk hissesini 5.8 milyar dolar karşılığında satın almıştı. Doğuş Grubu ile BBVA arasındaki yapılan anlaşmada yeralan opsiyon gereği, Garanti Bankası’nın ilk 5 yıl için eşit ortaklık prensibi ile yönetilmesi, 6. yıldan itibaren ise BBVA’nın, Garanti Bankası’nın yüzde 1 hissesini Doğuş Grubu’ndan alarak kontrolü ele geçirmesi hakkı vardı. Halen bankanın yüzde 24.22’si Doğuş Grubu’nun, yüzde 25.01’i BBVA’nın, yüzde 50.77’si ise halka açık bulunuyor.
Direkt uçuş teklifi
Her yıl ilgi çekici ülkeleri ziyaret eden BBVA Bancomer Yönetim Kurulu üyeleri ve Meksikalı işadamları heyeti dün Türkiye’ye geldi. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, heyeti kabul etti.
BBVA Bancomer Yönetim Kurulu Üyesi Eduardo Arrongoiz Crespo, BBVA Bancomer olarak iki ülke arasındaki ilişkilerin artırılması için lokomatif olmak istediklerini söyledi. Her sene ilgi çekici ülkeleri ziyaret ettiklerini belirten Crespo, Türkiye’yi çok beğendiklerini ve iki ülke arasında çok büyük benzerlikler gördüklerini kaydetti.
Garanti Bankası’nın BBVA ile ortaklığına değinen Crespo, BBVA’nın Garanti Bankası’ndaki payının 2016’ya kadar yükseltileceğini dile getirdi. Crespo, ticareti ve iş fırsatlarını artırmak için doğrudan uçuşlara ihtiyaç olduğuna dikkati çekerek, ”Meksika ve Türkiye arasında direkt uçuşu değerlendirin” dedi.
Fırsat arayışı için Türkiye’de bulunduklarını ifade eden Crespo, spesifik ve belirli bir sektör tespit etmediklerini, havacılık ve elektronik sektöründe fırsatların olabileceğini düşündüklerini söyledi.
Çağlayan: Ticaretimizi 3’e katladık
Zafer Çağlayan, ziyarette yaptığı konuşmada, Bancomer heyetinde tekstilden madenciliğe kadar önemli iş adamlarının bulunduğuna dikkat çekti. Çağlayan, ”Latin Amerika ile dış ticaretimiz bundan 6-7 yıl önce 2.5 milyar dolardı. 2011 yılında aradan geçen 6 yıl süresince dış ticaret hacmimizi 3 kattan fazla katladık ve 8 milyar dolara ulaştık” dedi.
1 trilyon 600 milyar dolar gelire sahip olduklarını bildiren Bancomer’in yönetim kurulu üyesi Crespo da, Türkiye’nin Asya ile Avrupa arasında bir köprü vazifesi gördüğüne işaret etti. Meksika bankacılık pazarın yüzde 30’una sahip olduklarını ifade eden Crespo, 2 binden fazla şubelerinin olduğunu açıkladı. Crespo, Türkiye’ye fırsat arama amaçlı geldiklerini vurguladı.

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/garantideki-hissesini-artiracak/286392