FİNANSGUNDEM.COM
Türk Ekonomi Bankası (TEB) Genel Müdürü Varol Civil, 10 yıl içerisinde Belçika'da iş sahiplerinin yaşlanması sebebiyle 3 şirketten 1'inin devredileceğini belirterek, "Bu 320 bin firma demek. Dolayısı ile Avrupa'nın kalbinde şirket yatırım fırsatları Türk müteşebbislerini bekliyor" dedi.
TEB, Belçika Prensi Philippe ve beraberindeki ticaret heyetinin Türkiye'yi ziyareti dolayısıyla düzenlenen Ülkeler Semineri'nde Belçika ile Türkiye arasındaki yatırım fırsatlarını masaya yatırdı.
Türk ve Belçikalı iş adamlarının yanı sıra BNP Paribas Fortis üst yöneticilerininde katıldığı ve "Belçika'da İş ve Yatırım" konusunun ele alındığı seminerin açılışında konuşan TEB Genel Müdürü Varol Civil, Türkiye ekonomisinin son 10 yılda parlayan bir görüntü sergilediğini ifade ederek, "Bugün dünyanın 16. büyük ekonomisi olarak yoluna devam ediyor" dedi.
Civil, global ekonomideki çalkantılara rağmen Türkiye'nin yakaladığı hızlı büyüme sayesinde milli gelirinin 3 kat artışla 770 milyar dolara ulaştığını hatırlatarak, "Türkiye dünya liginde 4 basamak atladı ve kişi başına düşen geliri 10 bin doları aştı. İhracat hacmi ise son 10 yılda yüzde 300 arttı ve 2011 yılını 135 milyar dolar hacmini aştı" diye konuştu.
Son dönemde hükümetin kararlaştırdığı yeni teşvik paketleri ve ticaret kanununda yapılan değişikliklerle Türkiye'de dış yatırımların artacağını beklediği aktaran Civil, "Tabii ki Türkiye için bu noktalara gelmek kolay olmadı. Türkiye çok zor günlerden geçti, ama geçmiş hatalardan ders alarak toparlanmayı başardı. İstikrarlı ve kararlı bir şekilde hazırlanan yapısal ve finansal reformlar sayesinde bugün Türkiye her zamankinden çok daha güçlü. Şimdi sağlam temeller üzerine oturtulan finansal sistemi ve ekonomisi ile tüm gücüyle 2023 yılında dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi arasına girmeye odaklandı" dedi.
Civil, Avrupa'nın büyük bir değişimin eşiğinde olduğunu da kaydederek, şunları aktardı:
"Ekonomik sistem ve ticari düzen yeniden kuruluyor. Bu değişimin dışında kalmamak, hatta bu değişimin bir parçası olmak, özellikle güçlü ve uluslararası bir oyuncu olmayı amaçlayan, global alanda markalaşmaya gitmek isteyen herkes için kritik öneme sahip. Bu noktada 'Avrupa'nın kalbine açılan yol' olarak nitelendirilen Belçika da önemli işbirliği ve yatırım olanakları ile dikkati çekiyor. Aynı şekilde doğunun zenginliklerine açılan kapı olan Türkiye de Belçikalı yatırımcılar için birçok iş potansiyelini içinde barındırıyor. Bugün 3 saatlik bir uçuşla Türkiye'den 1,5 milyarlık bir nüfusa ve 23 trilyon dolarlık bir ekonomik büyüklüğe erişimimiz var."
İki ülke arasındaki potansiyeli sinerjiye dönüştürmeliyiz
Belçika ile Türkiye'nin 1840'lara kadar geriye giden köklü bir tarihi ve ekonomik ilişkisi olduğuna dikkati çeken Civil, "Son dönemde, Avrupa Birliği ile kaydedilen gelişmelere paralel olarak, Belçika ile Türkiye arasında ikili ticaret ve karşılıklı yatırımlar konusundaki gelişmeleri büyük bir memnuniyet ile gözlemliyoruz. Belçika Dış Ticaret Ajansı'nın verilerine göre 2011 yılı itibarıyla Türkiye ile Belçika arasındaki dış ticaret hacminin, bir önceki yıla göre yüzde 16'lık bir artışla 7,9 milyar avroya çıkması önümüzdeki dönem için de umut veren bir gelişmedir. 2011 yılında 1,5 milyar dolarlık yatırımla Belçika ise dış yatırımlarda 4'üncü sırada yer aldı. Dış yatırımcılara yönelik düzenlemeler, yeni yatırım teşvik politikaları ve ticaret kanundaki değişikliklerle şüphesiz dış yatırımlarda daha da artış olacaktır. Yine Belçika vatandaşlarının Türkiye'de gayrimenkule en çok yatırım yapan yabancılar arasında yer aldığını görüyoruz. İki ülke arasındaki potansiyeli sinerjiye dönüştürmeli, ticari ilişkileri daha da ileriye taşımalıyız" diye konuştu.
Civil, "Belçika'da KOBİ Finansman Araştırma Merkezi'nin yapmış olduğu bir araştırma 10 yıl içerisinde Belçika'da iş sahiplerinin yaşlanması sebebiyle 3 şirketten 1'inin devredileceğini ortaya koyuyor. Bu 320 bin firma demek ve bu firmaların ortalama cirosu 190 bin avro dolayında. Dolayısıyla Avrupa'nın kalbinde şirket yatırım fırsatları Türk müteşebbislerini bekliyor" ifadelerini kullandı.