Yazdır

'Büyümek için cesur olmalıyız'

Tarih: 06 Ekim 2012 - 07:44

Ekonomi yönetiminde büyümeye yönelik yaşanan ‘gaz-fren’ tartışmasına bankacılar da katıldı

ZİRAAT Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, Türkiye’nin büyüme konusunda cesur olması gerektiğini belirterek, “Türkiye’de devletin de bireylerin de söylendiği kadar borcu yok. Büyüyebilmek için yeri ve zamanı geldiğinde belli riskler almak gerekir” dedi. Vodafone Türkiye ana sponsorluğunda ve Capital ve Ekonomist dergileri öncülüğünde düzenlenen CEO Club toplantısı kapsamında gerçekleştirilen ‘Bankacılar Zirvesi’nde konuşan Aydın, 2012 yılının bankacılık açısından beklendiği gibi iyi bir yıl olduğunu, 2013’ün ise daha iyi bir yıl olmasını beklediklerini söyledi. 
Suriye etkisi
Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı da olan Hüseyin Aydın, Türkiye ile Suriye gerginliğinde gelinen noktanın piyasalara etkisini şöyle değerlendirdi: “Türkiye komşularıyla her zaman sorun yaşadı. Son dönemde düzeltelim dedik, böyle oldu. Bozulmadan düzelmiyormuş demek. Yaşanan son durumu piyasaların ciddi bir sorun olarak görmediği gözlemledik. O bölgede iş yapanların günlük işlerinde bazı aksamalar olduğu ama genelde piyasalarda ciddi bir tepki görmedik. 1980’li yıllarda İstanbul’da lastik patladığında borsanın düştüğü günleri gördük. Artık ekonominin eskici kadar kırılgan olmadığı ortada.”
Rahat uyuduk
Türk Ekonomi Bankası (TEB) Genel Müdürü Varol Civil, Türkiye’nin geçen 3 yılda iyi bir dönem geçirdiğini söyleyerek, “Geçtiğimiz yıllarda finansal stres testleri konuşulurken, önümüzdeki dönemin gündem maddesi dünyada ve Türkiye’de büyüme olacak. Bankacılığın büyümesi aslında kayıt dışılığın önlenmesi demektir. Bizim her taktığımız POS cihazı ekonomiyi kayıt içine almak demektir. Suriye olaylarının yaşandığı gece insani olarak rahat uyumadık ama finansal açıdan rahat uyuduk” değerlendirmelerinde bulundu.
Merkez’e uyum sağladık
ŞEKERBANK Genel Müdürü Meriç Uluşahin ise, Merkez Bankası’nın yeni uyguladığı politikalara uyum sağlamada bankacıların zorluk çektiğini, ancak 2012 yılında yeni politikalara alıştıklarını vurgulayarak, “2012 yılında bilanço yönetimini daha iyi yapabildik. Merkez Bankası’nın politikalarını daha iyi anladık. 2012 yılı kar marjlarının düştüğü ve alternatif kar cepleri aramakla büyümeye zorlandığımız bir yıl oldu. Yurt dışında kullanılması gereken politikalar kullanıldı ve sonuna gelindi. Bizde ise Merkez Bankası’nın uyguladığı politikalar bize esneklik kazandırdı” diye konuştu.
Dengeleri iyi ama cari açığa dikkat
AKBANK Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, 2012 yılında hem ülke olarak hem de banka olarak sürpriz bir dönem geçirmediklerini ancak işlerin gittikçe zorlaştığını belirtti. Binbaşgil, bankacı için en önemli konunun faizlerin inip çıkması olduğunu ifade ederek, “Yılın başında faizlerde biraz yukarı yönlü bir artış oldu ama sonrasında aşağı yönlü bir gelişme yaşandı. Avrupa’da beklenenin üzerinde gelişmeler oldu, bu kadarını açıkçası beklemiyorduk. Türkiye’yi yurt dışı ile kıyasladığımız zaman halimize şükretmek lazım. Ülkenin bütün dengeleri iyi ama cari açığın dikkatle yönetilmesi gerekir” şeklinde konuştu.
Bankaların üzerinde çok büyük yükler var
GARANTİ Bankası Genel Müdürü Ergun Özen ise, kredide büyüme hızının düştüğünü, karlılık kalitesinin ise bozulduğunu belirterek, “Türkiye’de finansal istikrar adına çok güzel işler yapılıyor ama bize yansıyan kısmı o şekilde değil. Bankacılık sektörünün üzerinde çok büyük yükler var” görüşünü aktardı. Bankacılık sektörü için 2012 yılının çok iyi bir yıl olduğunun söylenemeyeceğini dile getiren Özen, şunları söyledi: “Yurt dışında para politikaları iyi işlemiyor. Parasal aktarım mekanizması çalışmadığı için büyüme gerçekleşmiyor. Türkiye’de bence Merkez Bankası’ndan bazen potansiyelinin üzerinde beklentiler yaratıyoruz, özellikle cari işlemlerle mücadele konusunda. 2013’te cari işlemler açığını iyi yönetmemiz gerekiyor.”
Para politikası son dönemde iyi
DENİZBANK Genel Müdürü Hakan Ateş ise, likidite yoksunluğunun ne olduğunu bilen merkez bankalarının para basmaya başladıklarını belirterek, “Türkiye’de maliye politikaları ve para politikaları son döneme kadar iyi yönetildi. Biz krizlerde çabuk reaksiyon gösterebiliyoruz. Ama büyümelerin sınırlı olacağı dönemlerde biz buna dayanıklı mıyız, önümüzdeki dönemlerde bunu göreceğiz” dedi. 
Bankalar için kâr kalp gibidir, azalırsa durur
FİNANSBANK Genel Müdürü Temel Güzeloğlu, Ekonomi Bakanı Çağlayan’nın bankaların kredi verirken kârlarından biraz fedakarlık etmeleri gerektiği yönündeki sözlerine, “Bankaların kârlılığını sorgulamak, biraz kalbin atışını sorgulamak gibi. Bu kalp çok atıyor biraz daha az atmalı denilmezse, bankaların da kârı azalmalı demek doğru değil”cevabını verdi.

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/buyumek-icin-cesur-olmaliyiz/285126