Yazdır

18’e vekillik olur, kredi kartı olmaz!

Tarih: 05 Ekim 2012 - 17:15

Ziraat Bankası GM Aydın: 18 yaşında olanın evlenme hakkı var ama ‘kredi kartı kullanmasını bilmiyor’ diyorlar.

FİNANSGUNDEM.COM
Capital ve Ekonomist dergileri öncülüğünde, Vodafone Türkiye ana sponsorluğunda düzenlenen CEO Club toplantılarında, Türkiye iş dünyasının liderleri ile önde gelen bankaların genel müdürleri “Bankacılar Zirvesi” panelinde bir araya geldi.
Hyatt Regency İstanbul Hotel’de düzenlenen panelde, Türkiye ekonomisinin güçlü büyümesi ışığında bankacılık ve finans sektörünün geleceği masaya yatırıldı. Capital ve Ekonomist Dergileri Yayın Direktörü M. Rauf Ateş ve Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray’ın açılış konuşmalarıyla başlayan “Bankacılar Zirvesi” temalı panel, IBM Global İş Hizmetleri Ülke YöneticisiTansu Yeğen’in “Bağlantılı Ekonomide Liderlik” başlıklı konuşmasıyla devam etti.
Capital ve Ekonomist Dergileri Yayın Direktörü M. Rauf Ateş’in moderatörlüğünde düzenlenen panelde; Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, Şekerbank Genel Müdürü Meriç Uluşahin, Türk Ekonomi Bankası Genel Müdürü Varol Civil ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın gibi Türkiye’nin önde gelen bankalarının genel müdürleri konuşmacı olarak yer aldı. Başbakan Erdoğan’ın, “18 yaşına seçme yaşını veren, bu yetkiyi veren anlayışa diyorum ki “Madem 18’e sen bu yetkiyi verdin, gelin 18’e seçilme imkanını da verelim" dediği gün, 18 yaşın kredi kartı kullanmasına yönelik tartışmalar ise zirvenin en ilginç sorularından biri oldu. Cevabı da Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın’dan geldi. Gazetecilerin soru soramadığı soru cevap bölümünde, banka genel müdürleri salondaki konukların meraklarını giderdi.
Soru: Yılın sonuna yaklaşırken, geriye dönüp baktığınızda 2012 yılı ekonomi ve bankacılar açısından nasıl bir yıl oldu? Beklediğiniz gibi oldu mu?
BİRİNCİ TURDA VERİLEN YANITLAR
Hakan Binbaşgil (Akbank): Bu yıl genelde ekonomi ve bankacılık açısından her şey beklenen gibi oldu. Ama işler zorlaşıyor. Volatil ortamlar bizim genelde tercih etmediğimiz ortamlar…
Hakan Ateş: (DenizBank): Dünya konjonktüründen farklı değil. Büyümeler daha sınırlı olacak. Gelişmiş ülkelerdeki ekonomiler durgun seyrederken Türkiye ekonomisi büyüyordu. Bir asimetri söz konusuydu. Bu asimetri azalacak. Biz buna hazırlıklıyız. Bankacılıkta karlılık azalıyor. Problemli kredilerin artmasına yol açabilir.
Hüseyin Aydın (Ziraat Bankası): Planlananla realize olan birbirine yakın. Dünyada sular durulmadı. Büyüme sorunu çözülmedi. Büyüme düştükçe cari açık sorunu açalıyor belki… 2013 yılı daha ziyi olacak. Türkiye’de devletin de bireylerinde söylendiği gibi borcu yüksek değil. İhtiyatlı olmaktan vazgeçin demiyorum ama…
Varol Civil (TEB): Geçtiğimiz 2.5 yıl gayet olumlu görüyoruz. İyi gitmedi demek haksızlık olur. 2011 sonu göre finans risk azaldı. Tek sorun büyüme.
Ergun Özen (Garanti Bankası) : Kredilerde büyüme hızı düşüyor. Karın kalitesi düşüyor. Finansal istikrar açısından şeyler yapılıyor. Sorunlu krediler büyüyor. Bankacılık sektörü açısından 2012 çok iyi değil. Kendinden hallice… Büyüme sorunu var. Yurt dışında para politikaları işlemiyor. Buradaki riskler nedir? 2013’te cari açığı yönetmek lazım. Aynı sorunlar devam ediyor. Merkez bankası çok akıllı program sundu.
Meriç Uluşahin (Şekerbank) : Bilanço yönetimi açısından 2012 yılında daha iyiydik.
İKİNCİ TURDA VERİLEN YANITLAR
Hakan Binbaşgil (Akbank): Türkiye sağlıklı bir noktada. Herkes dikkatli. Bugün yüzde 3-3.5 büyümeyi tartışıyoruz. Ama dünyada problem var. Çin ve Hindistan’da bile büyüme düşüyor. Cari açık proplemimiz var. Yani bir hareketlilik var. Relatif olarak baktığımızda şanslıyız. 2013 te büyüme bu yıla göre daha iyi olur. Yüzde 5 olabilir. Genelde olumlu. Seneye daha iyi olacak.
Hakan Ateş (DenizBank): Elimizde bir kuş var. Biraz sıkarsak ölebilir. Gevşek tutarsak uçabilir. Onun için çok dikkatli politikalar izlenmeli. Türk bankacılığı bu dönemde yüzünün akıyla çıktı. Son özelleştirmelerde finansmanı yüzde 100 türk bankaları yaptı. 2013 te düşük karlılık, sorunlu kredilerin artması ve büyüme sorunu gündemde olacak.
Hüseyin Aydın (Ziraat Bankası): 2013 te yüzde 5 büyüme bekleniyor. MB talebe bağlı büyüme istiyor. Banka kredileri bu yıl yüzde 15 civarında büyüdü. Ama bizim banka olarak özel durumumuzdan ötürü kredilerimizde artış olmadı, negatif. Biz de kredi verseydik kredi büyümesi yine yüzde 25 olurdu. Biz rekabette dozu kaçırıyoruz. Ona rağmen Rekabet Kurulu bize ceza kesiyor. 2013’ü pozitif satın alıyoruz.
Varol Civil (TEB): Hayatta her şey göreceli. Bizde kredilerin mevduat oranı yüzde 106. Avrupa’da yüzde 180. Dünyanın sağlıklı olması için finansal kesimin küçültülmesi lazım. Ama biz de finansal kesimin büyümesi lazım.
Ergun Özen (Garanti Bankası): 2013 için herkes iyi diyor… MB’den gelen sinyaller iyi durumda. 2012’den daha iyi bir yıl olacak. Ama komisyon ve ücret geliri üzerine bir baskı gelecek mi göreceğiz. Penetrasyonları konuşmalarımızda kullanmayı seviyoruz. Avrupa’da böyle, bizde de olacak diyoruz. Ama böyle olursa kredi mevduat oranı yüzde 200’lere gidecek. Ben yüzde 150’ye kadar rahatım. Ya krediler hızlı büyümeyecek ya da büyüme olacaksa kredi mevduat oranı bozulacak. Faizlerde çok büyük değişiklik olmaz. 2013’te biraz aşağı gelebilir.
Soru: Suriye meselesi ve piyasalara etkisi…
Hüseyin Aydın (Ziraat Bankası): Biz komşularla hep sorunlu olduk. Bu dönemde iyi diye başladık yine sorunlu olduk. Hatay, Antep, Kilis’teki bazı firmalarda sorun olabiliyor. Ama her banka kendi önlemlerini alıyor.
Hakan Binbaşgil (Akbank) : Türkiye ekonomisi eskisi gibi kırılgan değil. Onun için çok fazla dalgalanma olmadı.
Hakan Ateş (DenizBank): Suriye meselisinde sıcak savaşa dönüşmeme ihtimali de var.
Varol Civil (TEB): Dünyada büyümeyi FED ve Avrupa Merkez Bankası belirleyecek. İçeride ise bizim Merkez Bankası. 2013’ün ötesine bakmak lazım. Merkez Bankası ne kadar isterse Türkiye o kadar büyüyecek. Mevduat kredi oranı yüzde 106 ise bankacılık ve reel kesim evlenmiş demektir. Aramızda Katolik nikahı var.
Soru: Kredi kartı meselesi
Hüseyin Aydın (Ziraat Bankası): 18 yaşında birinin evlenme hakkı var, askere gidiyor ama ‘Kredi kartı kullanmasını bilmiyor’ diyorlar. Yok öyle bir şey. Bizim risk görmediğimiz bir şeyi, birileri bizim adımıza dert ediniyor…

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/18e-vekillik-olur-kredi-karti-olmaz/285106