Ramsey Giyim’in sahibi Remzi Gür, Bahreyn merkezli G Capital ile ortak olarak Adabank’ın ihalesini 75 milyon dolara kazanmıştı. BDDK kararından sonra Gür, “Bize banka mı yok” diye konuştu
Milliyet.com.tr'nin haberine göre, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Adabank’ın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yakın arkadaşı Remzi Gür ve Gür’ün Bahreynli ortağına satılmasına onay vermedi. Bayreyn merkezli G Capital ile ortak olarak Temmuz 2011’de Adabank ihalesine giren ve muhammen bedel olan 75 milyon dolara ihaleyi alan Ramsey’in sahibi Remzi Gür, BDDK kararından sonra, “Katılım bankacılığında faaliyet göstermeyi istiyoruz. Bu sorunu çözdükten sonra yolumuza devam ederiz. Başka banka mı yok” dedi.
Bankacılık sektöründe faaliyet göstermeyi ciddi anlamda planladıklarını ifade eden Remzi Gür, kendilerine henüz resmi bir açıklama gelmediğini belirterek, “Bize henüz bir açıklama yapılmadı. Biz de BDDK’nın bu yöndeki kararını bekliyoruz” dedi.
İptal kararı gelmesi durumunda ise bunun devletin kararı olacağını söyleyen Gür, “Bizim ortağımız Körfez’den... Burada yüzde 50 ortağımızdı. Bu karara neden olan Körfez’den doğan siyasi bir sebep olabilir. Daha başka sebepler de olabilir” diye konuştu.
Enerji odaklı banka
Remzi Gür’ün Adabank ihalesinde ortak olduğu Gulf Finance House (GFH), Ortadoğu’nun aktif İslami yatırım bankaları arasında yer alıyor. Enerji projelerine yönelik ilk İslami banka olan First Energy Bank’in kurucusu da olan GFH’de 20 milyar dolarlık proje portföyü bulunuyor. Küresel krizden önce Katar, Hindistan, Tunus ve Libya’da dev boyutta altyapı projelerine ağırlık veren GFH, kriz sonrası yeni bir iş modeline gitme kararı aldı. GFH, yeni modelle artık daha fazla sayıda finansal kuruma sahip olmayı, bu yolla nakit akışını artırmayı ve farklı projelere imza atmayı amaçlıyor.
Gür’ün yüzde 49.9 hissesi var
G Capital Danışmanlık, Gulf Finance House’un Dubai’de kurduğu G Capital Limited’in Türkiye’deki iştiraki. Remzi Gür, Gulf Finance House’a İslam Kalkınma Bankası ve Dubai Islamic Bank gibi kuruluşların da iştirak ettiğini açıklamıştı. İslam Kalkınma Bankası’nın sermayesi 21.5 milyar doları buluyor. Türkiye bu sermayenin yüzde 8.41’ini sağlayarak en çok katkı veren 5’inci ülke durumunda.
Remzi Gür’ün G Capital’de yüzde 49.9 hissesi bulunuyor. Şirketin diğer ortakları, yönetim kurulu başkanlığını Esam Yousif Janahi’nin yaptığı GFH’nin yanısıra, İngiliz Salem Patel ve David Lawrence Haigh, Avustralyalı Saidi Arash ile Bahreynli Ali Muhammed Salih Şeyh Ali...
Remzi Gür, Adabank ihalesini aldıkları gün, “Şube sayısını artırarak Adabank’ı katılım bankası yapmayı planlıyoruz. Dubai, Bahreyn, Katar’da da şube açabiliriz” demişti.
6 yıllık ihale maratonu bitmedi
1 - Adabank 1984 yılında Uzan Grubu tarafından kuruldu. TMSF, Uzan Grubu’nun kamuya olan borçlarından dolayı Adabank’a el koydu. Banka 2006 yılının haziran ayında 60 milyon lira muhammen bedelle satışa çıkartıldı. İhalede Adabank’a talip çıkmadı.
2 - Temmuz 2006’da yeniden ihale yapıldı, Kuveytli The International Investor Company 45.1 milyon liralık teklif verdi. Ama ihale BDDK’nın onayına takıldı, izin alınamadı.
3 - Eylül 2008’de üçüncü kez satışa çıkan Adabank’a Sinpaş şirketler grubu 57.1 milyon dolar teklif verdi. Ama bu ihaleye de onay verilmedi.
4 - Kasım 2010’da 4’üncü kez ihaleye çıkan Adabank için o dönemde tek teklif Bank Pozitif’ten gelirken, 90 milyon dolar muhammen bedelle ihaleye çıkan bankaya, Bank Pozitif’in teklifi 42 milyon dolarda kaldı.
5 - TMSF, Adabank’ı Temmuz 2011’de 75 milyon dolar muhammen bedelle satışa çıkardı. Remzi Gür ve ortağı G Capital, Adabank için 75 milyon dolarlık teklifte bulundu.
6 - BDDK, 2 Ekim 2012’de Adabank’ın Remzi Gür ve ortağı G Capital’e satışına izin vermediğini açıkladı.