Yazdır

ORA battı, Çağlar soruşturması sürüyor

Tarih: 03 Ekim 2012 - 18:57

Ziraat Bankası’nın Ora AVM ile ilgili verdiği kredinin tartışmaları sürüyor. Daha önce Çağlar’ı savunan BDDK şimdi ne diyecek?

FİNANSGÜNDEM-ÖZEL
Ziraat Bankası’nın Ora Alışveriş Merkezi’ne verdiği 285 milyon euroluk kredi ile ilgili haberlerin basında yer alması üzere Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) bir açıklama yaparak, “Can Akın Çağlar’ın Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü döneminde verilen kredide ‘mevcut durum itibariyle zarar doğurucu bir husus meydana gelmediğini’ belirtmişti. Yani Kurum bir anlamda Kurul Üyesi olan Can Akın Çağlar’ı savunmuştu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'ndan (BDDK) konu ile ilgili yapılan açıklamada şu bilgiler verilmişti.
Basında çıkan muhtelif haberlerde, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu üyesi Can Akın ÇAĞLAR hakkında daha önce Devlet Bakanlığı ve Başbakan Yardımcılığı’nın 3.5.2011 tarih ve 1487 sayılı yazısı ekinde Kurumumuza ulaşan şikayet dilekçesine de konu olan bazı iddialara yer verildiği görülmüştür. Söz konusu iddialar, Kurumumuz denetim elemanlarından oluşturulan 4 kişilik bir ekip tarafından incelenmiş ve hazırlanan 5.3.2012 tarihli Raporda
- Dilekçede yaşandığı iddia edilen ihtilaf konusu hususların bankacılık mevzuatı kapsamında değerlendirilebilecek bir yönünün bulunmadığı,
- İddialarda adı geçen kişi merkezli risk grubuna tahsis edilen krediler açısından mevcut durum itibariyle zarar doğurucu bir husus meydana gelmemiş olması nedeniyle yapılacak ilave bir değerlendirmeye gerek bulunmadığı,
- Söz konusu kredilerin bankacılık ve sübvansiyonlu krediler mevzuatına aykırılık oluşturmadığı tespitlerine yer verilmiştir."
Peki, şimdi ne olacak? Ziraat Bankası tarafından verilen Ora kredisi, bankanın bilançosunda yerini aldı. Bu batık kredi banka bilançosuna girmekle kalmadı, bugün Hürriyet gazetesinde yer alan habere göre Ora iflas etti. Hürriyet’ten Dinçer Gökçe’nin haberine göre bir süreden beri ‘battı-batıyor’ söylentileri ile anılan Bayrampaşa’daki Ora İstanbul AVM için iflas erteleme talebinde bulunulduğu ortaya çıktı. Alacaklı firmalar, iflas erteleme talebine itiraz etti; dosyaya müdahil oldu. 12’ye yakın alacaklı arasında yer alan Öztiryakiler Mutfak ise alacağını tahsil edemeyince, 400 milyon dolarlık şirketin iflasını istedi. Şirketin iflasına karar verilmesi durumunda dev alışveriş merkezinin tasfiyesi gündeme gelecek.
Bu kredi ile BDDK Üyesi Can Akın Çağlar hakkındaki soruşturma sürüyor. Daha önce bir açıklama yaparak Kurul Üyesi’ni savunan BDDK bakalım yeni bir açıklama yapacak mı?

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/ora-batti-caglar-sorusturmasi-suruyor/284816