Yazdır

TRT İstanbul Radyosu BM’ye veriliyor!

Tarih: 02 Ekim 2012 - 17:59

İstanbul Harbiye’de bulunan tarihi TRT İstanbul Radyosu binasının Birleşmiş Milletler’e verilmek isteniyor

TRT İstanbul Radyosu binasının Birleşmiş Milletler’e verilmek istenmesine TRT çalışanlarından tepki geldi.
Birlik Haber-Sen, KESK'e bağlı Haber-Sen ve Türk Haber-Sen, yaptıkları ortak açıklamda, TRT İstanbul Radyosu binasının kente kimlik veren yerlerden birisi olduğunu dile getirdi.
“Burası radyo binası olarak tasarlanmış, özel bir mimariye sahip, kentin ve Cumhuriyet Türkiye’sinin sembol yapılarından biri” denilen açıklamada şöyle denildi:
“Türkiye'nin kültür tarihinin yaşandığı koridorları, ülkenin en önemli sanatçılarına okul olmuş stüdyoları, en güçlü kalemlerimizin oyunlarının provasının yapıldığı odaları çıkarıp atmak istiyorlar bu toplumun belleğinden. Duyduk ki Radyoevimiz, Birleşmiş Milletler’e verilmek isteniyormuş.
Dünya Kültür Mirası listeleri hazırlayan Birleşmiş Milletler, nasıl bir kültür hazinesinin üzerine oturmak istediğinin farkında mı?”
İstanbul Radyoevi’nin boşaltılmasının, koca bir tarihin, koca bir kültürün kapının önüne konulması anlamına geldiğinin vurgulandığı açıklamada, “Tarihimizi, kültür belleğimizi yok edemezsiniz. Biz Radyoevimizi vermiyoruz” denildi.
4 Ekim 2012 Perşembe günü saat 13.30’da Radyoevinin önüne bir etkinlik gerçekleştirileceğinin belirtildiği açıklamada, herkesin radyoevine sahip çıkması gerektiği vurgulandı.
2005'TE DE GÜNDEME GELMİŞTİ
TRT İstanbul Radyosu binası 2005 yılından gündemde. O yıllarda radyo binasının yıkılarak yerine otel yapılması tartışmaları gündeme gelmiş, yine çalışanların eylemlerine sahne olmuştu.
TRT İSTANBUL RADYOSU
TRT İstanbul Radyosu, ilk yayınına İstanbul Radyosu adıyla, 6 Mayıs 1927'de, Sirkeci'deki Büyük Postane binasının bodrum katında başladı. Henüz kimsede radyo alıcısı bulunmadığından, Postane binasının kapısının üzerine yerleştirilen hoparlör yardımıyla her akşam yayın yapılmaya başlandı.
İş Bankası ve Anadolu Ajansı'nın 150 bin liralık sermayenin %70'ine sahip olması kaydıyla; Gümüşhane Milletvekili Cemal Hüsnü Taray, Falih Rıfkı Atay ve Sedat Nuri Bey tarafından 8 Eylül 1927 tarihinde "Türk Telsiz Telefon Anonim Şirketi" kuruldu.
İstanbul Radyosu'nun ilk naklen yayını, 3 Şubat 1932'de Atatürk'ün isteği ile Ayasofya Camii'nden Kadir Gecesi okunan Türkçe ezanla başlamış ve Mevlit'le devam etti. İlk yayınlar akşam saatlerinde ve 5 saatle sınırlıydı.
Elektrik vs. giderlerin, halktan alınan yıllık 10 liralık aidatla karşılanamaması üzerine şirket zarara girdi. Hükümetin hatırı sayılır bir mali yardım yapmasına rağmen zararı devam eden şirketin, 1936 yılında biten sözleşmesini hükümet yenilemeyince şirket, 13 Haziran 1937'de yapılan genel kurulda kendini tasfiye etmeye karar verdi. İstanbul Radyosu; bir devlet kurumu olan PTT'ye devredildi. Stüdyo ihtiyacını karşılamak için 1945'te İstanbul Radyoevi inşa edildi. Radyo yayıncılığı; fiilen 1990'a, anayasal olarak 1993'e kadar devlet eliyle yürütüldü. 1961 Anayasası'nın tanıdığı imkânla, 1 Mayıs 1964 tarihinde "Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT)" kuruldu ve diğer radyo yayınları gibi İstanbul Radyosu da TRT şemsiyesi altına girdi. 1993 yılındaki anayasa değişikliği ve 1994 yılında çıkarılan kanunla devlet tekeli kalktı ve özel yayıncılık devreye girdi.

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/trt-istanbul-radyosu-bmye-veriliyor/284747