Türkiye'de bütçe açığı nedeniyle yapılan zamlar gündeme bomba gibi düşerken, gelişmiş ülkeler zengin vergisinin yanı sıra yeni bir operasyona hazırlanıyor. G-20 ülkeleri zenginlerin yurtdışındaki ve özellikle vergi cennetlerindeki paralarına yönelik düzenlemelere hız verildi. Buna karşın Türkler'in 158 milyar doları bulan yurtdışı zulalarının üzerine gidilmiyor.
11 vergi cennet i var
Vergi cennetlerine karşı savaş açan ve gelirlerini tabana yaymaya çalışan ABD, yurtdışındaki vatandaşlarının kazançlarını sıkı takibe aldı. 2014'te devreye girecek olan Foreign Account Tax Compliance Act (FATCA) isimli yeni bir düzenleme ile ABD'de hazine kâğıdı alan, hissesi olan veya herhangi bir enstrümandan para kazananlar kazandığı üç dolardan birini ABD'ye vergi olarak bırakacak. G-20'nin belirlediği 11 vergi cennetine karşı savaş açması burada tutulan paranın miktarıyla ilgili spekülasyonları da gündeme getirdi. Vergi cennetlerinde 21 trilyon dolar para saklandığı belirtilirken, bazı ülkelerin kaderi bile buna bağlanıyor. Yunanistan eski Başbakanı Yorgo Papandreu Yunanistan'dan son iki yılda vergi cennetlerine 16 milyar euro para çıkışı olduğunu belirterek, bu paranın ülkede kalması durumunda ise kurtarma paketine ihtiyaçları olmayacağını dile getirmişti.
ALMANLAR UYANIK DAVRANDI
Almanya vergi konusunda en kurnaz davranan ülke oldu. Ülkenin Kuzey Ren-Westfalya Eyaleti Maliye Bakanı Norbert Walter- Borjans, İsviçre'den müşteri bilgilerini alarak zenginlerin hesaplarının üzerine gitti. 9 milyon euroya satın alınan vergi CD'leri sayesinde ülke genelinde 3 milyar euro gelir elde edildiği belirtiliyor. Bunun yarım milyar eurosu ise CD'lerden elde edilen bilgilerden sağlandı.
Büyük kara delikte 100 bin zengin var
IMF, Dünya Bankası ve Uluslararası Ödemeler Bankası raporlarına göre vergi cennetlerinde tutulan paranın miktarı 21 trilyon dolar olarak belirtiliyor. Ancak bu büyük kurumların raporlarına rağmen söz konusu miktarın 32 trilyon dolar olduğu tahmin ediliyor. Dünya ekonomisi için büyük bir kara delik olarak tanımlanan bu hesaplarda 100 bin kişinin parası yatıyor. En büyük hesap hareketleri ise UBS, Credit Suisse ve Goldman Sachs gibi üç büyük bankada yoğunlaşıyor.