Enerji sektörünün hızlı büyüyen oyuncusu Hattat Holding, Çin’de başta nükleer olmak üzere enerji santralleri konusunda alanının iddialı grubu ‘Harbin Electric’le el sıkıştı. Çerkezköy’de ilk etapta 250 milyon dolarlık yatırımla kurulacak tesiste kömür, hidroelektrik, rüzgar, doğalgaz, ve nükleer elektrik üretim santrallerinin ihtiyacı olan kazan, türbin ve jeneratörler üretilecek. 2 yılda tamamlanması planlanan bu fabrika 2000 kişiye istihdam sağlayacak.
İkinci bölge teşviğinden yararlanacak olan bu yatırımla şu anda yüzde 75 dışa bağımlı olan santral kurulum işinde Türkiye’de yapılacak üretimle yerlilik oranının yüzde 25’lerden yukarı çekilmesi, bunun da cari açığı azaltması planlanıyor. Çin’de alanının en büyük oyuncusu ise burada yaptığı üretimle Avrupa pazarlarında da boy göstermeye hazırlanıyor.
Taraflar arasında yapılan anlaşmanın imza töreni önceki gece işadamı Mehmet Hattat’ın Yeniköy’deki yalısında yapıldı. İmza törenine Çinli Harbin Electric’in grup başkanları ile iki şirketin tepe yöneticileri katıldı. Türkiye’de nükleer santral konusunda Hattat Holding ile ortak hareket edeceklerini belirten Harbin Electric Başkanı Guo Yu, santral özelleştirmelerinde de ortaklık yapacaklarını ifade ediyor.
‘Özelleştirmede de ortağız’
Hattat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hattat, “Harbin ile yapacağımız bu tesiste elektrik santrallerinin malzemelerini ve ekipmanlarını üreteceğiz. Bu tesiste kömür, hidroelektrik, rüzgar doğalgaz, ve nükleer elektrik üretim santrallerinin ihtiyacı olan kazan, türbin ve jeneratörler üretilecek” diyor. İki yıl içerisinde tamamlanması planlanan 60 bin metrekare üzerindeki tesiste elektrik santrallerinin yerlileştirilmesi ve santral parçalarının çok büyük bir çoğunluğunun yerli üretimle sağlanması öngörülüyor.
10 milyar dolarlık potansiyel
Kömür santrallerinin özelleştirme ihalelerine hazırlandıklarını belirten Hattat, bu konuda şunları söylüyor: “Bu santraller artık eski santraller, özelleştirme ihalelerini kazanırsak, Harbin ile bu santralleri yenileyeceğiz ve verimliliklerini artıracağız.” Grubun ilgilendiği kamu santrallerinin büyüklüğü 6 bin MW’a işaret ediyor.
Hattat, yeni tesisle birlikte son teknoloji donanımlı ürünler geliştireceklerini, “Elektrik üretirken bacasından hiç duman çıkmayan karbon emisyonu daha düşük ve yakıttan (gaz, kömür,nükleer) daha fazla verim almayı sağlayan ultra süperkritik santrallerin üretimini yapacağız” sözleriyle ifade ediyor.
Mehmet Hattat ayrıca, Amasra’daki taş kömürü havzalarında sıfırdan kurmayı planladıkları 4 bin MW’lık kömür santrallerinin malzemelerini de bu yeni tesisten üreteceklerini anlatıyor. Basit hesapla enerji işinde “1000 MW’lık”lık yatırım “1 milyar euro”ya karşılık geliyor. Hattat grubu Türkiye’nin enerji yatırım hedeflerine bakıldığında tesisin 10 milyar dolarlık potansiyeli olduğuna inanıyor.
İŞİN SIRRI ‘ALT KATTA’ GİZLİ
Çinli enerji devi Harbin Electric’in iki grup Başkanı ile Mehmet Hattat ve ailesinin bulunduğu yalı daveti göbek ata ata anlaşmaya sahne oldu. Gecede önce imzalar atıldı, sonra yemeğe geçildi. Asıl sürpriz ise bundan sonra geldi. “Çinlilerle sıkı pazarlık yapmışsınız, nasıl ikna ettiniz” sorusuna 67 yaşındaki Kayserili işadamı Hattat, “Aşağıdaki gösteriyi gördükten sonra anlarsınız” yanıtını verdi ve davetlileri yalının alt katına indirdi.
Dansözlerin şovu ve folklor grubunun gösterisiyle bir anda renklenen salonda iki grubun yöneticileri de oldukça sıkı performans gösterdi. Çinli misafirlerle birlikte sahnede keyifli dakikalar geçiren Hattat’a eşi, iki kızı ve gelini de eşlik etti. Bu arada duayen işadamından öğreniyoruz ki, Çinliler ve bizim için sürpriz olan bu yöntem Mehmet Hattat’ın rutini. Yıllardan bu yana dansöz getirip fasıl eşliğinde yalısının alt katında eğlenen Mehmet Hattat, bir aile oryantalistleri olduğunun da bilgisini veriyor.
Serveti 1 milyar $
Hema Endüstri’nin patronu olan Mehmet Hattat, ABD’li Forbes dergisinin dolar milyarderleri listesinde yer alan bir isim. Bu lige 1 milyar dolarlık servetiyle giren Hattat, listeye göre Türkiye’nin en zengin 26. işadamı. Hattat’ın kontrol ettiği Amasra’daki kömür yataklarında 80 milyar euro’luk rezerv olduğu hesaplanıyor.
Louvre Müzesi yalıdaki ‘N’ ve ‘J’nin peşinde!
Mehmet Hattat’ın küçük bir müzeyi andıran yalısının salonundaki milyon dolarlık eserler oldukça ilgi çekici. En değerli parçalar ise, ortasında “N” (Napolyon) ve “J” (Josephine) harflerinin bulunduğu iki porselen vazo ile aynı ikilinin kullandığı salon takımları.
İki porselenin tahmini değerini açıklamayan Hatttat, “Bunlar Napolyon ve Josephine’e ait. Bunlar için her yıl Fransa’dan Louvre müzesinden uzmanlar gelip bakımını yapıyorlar. Her bakımda da kibarca satıp satmayacağımı soruyorlar. “Hayır” yanıtını alınca da “En azından burada güvendeler” diyerek Fransa’ya geri dönüyorlar” diyor.
Fransızların bunları geri almak istemesinin nedenini ve bu eserleri nasıl aldığının hikayesini ise Hattat şu sözlerle aktarıyor: “Bunlar Hitler, Fransa’ya girdiğinde oluşan karmaşada Almanya’ya götürülen eserler. Bir şekilde Almanya’da el değiştiriyor ardından da Ankara Büyük Sineması’nın sahipleri tarafından alınıyor. Ben de 70’li yılların başında onlardan aldım. Fransızlar bir dönem kaybettikleri bu eserlerin yerlerini tüm dünyada belirleyerek yüksek fiyatlara geri almak istiyor.”
Milyar dolarlık dev Nasdaq’a kote
Harbin Electric, 1 milyar dolarlık değeriyle Çin’in en büyük elektrikli motor üreticilerinden. Şirket adını Çin’in kuzey doğusunda, Sibirya’ya yakın Harbin şehrinden alıyor. ABD’de borsaya kote. Mmilliyet