Koç Holding CEO’su Turgay Durak’ın görev süresi ‘süresiz’ olarak uzatıldı. Koç Holding’in titizlikle uyguladığı ‘60 yaşında emeklilik’ kuralı gereği, önümüzdeki yılın başında görevi bırakması beklenen Durak emeklilik hayalleri için bir süre daha beklemek zorunda. Zira Ocak 2013’te koltuğu devretmesi gereken başarılı yöneticinin görev süresi uzatıldı. Üstelik süresiz olarak...
Uzatma kararı, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç imzasıyla grup başkanlarına bildirildi. Mustafa Koç’un Turgay Durak’ın CEO’luk görevinin devamına ilişkin yazdığı özel mesajında ‘süre belirtilmemesi’ dikkat çekti. Grubu yakından tanıyanlar için bunun anlamı açık: Durak, 1 yıldan daha uzun süre bu pozisyona devam edebilir.
36 yıldır Koç Grubu’nda çalışan Durak, Nisan 2010’dan bu yana CEO’luk koltuğunda oturuyor. Çalışanların 60 yaşında emekliliğe ayrılma geleneğinin bulunduğu Koç Holding’de sadece Turgay Durak’tan önceki CEO olan Bülent Bulgurlu’nun görev süresi 2 yıl uzatılmıştı.
Yönetim anayasası var
Tüpraş satın almasının ardından dev global şirketler sıralamasında üst sıralara tırmanan Koç Holding’in dümenine geçecek yönetici ataması her zaman merakla beklenir. Koç Holding CEO atama süreçlerine bakıldığında bir önceki CEO Bülent Bulgurlu dışında CEO’ların tümünün otomotiv sektöründen seçildiği dikkat çekiyor. 2009-2010 döneminde Koç CEO Vekili olarak görev yapan Turgay Durak, 2007-2009 döneminde Koç Holding Otomotiv Grup başkanı olarak çalışmıştı. 2002-2007 döneminde ise Ford Otomotiv Sanayi’nin Genel Müdürlüğü’nü yapmıştı.
Yakın geçmişte, 2013’le birlikte CEO’luk görevine atama yapılacağı ve içeriden iki isim üzerinde durulduğu yönünde bilgiler sızmıştı. Her ikisi de 45 yaşında olan bu isimler Koç Holding Otomotiv Grubu Başkanı Cenk Çimen ile Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı ve Arçelik Genel Müdürü Levent Çakıroğlu.
Koç Holding’de, 1994-1998 yılında grubun ilk CEO’su olarak görev alan İnan Kıraç, 2000’de görevi yürüten Temel Atay, CEO’luğa atanmadan önce Tofaş Grubu Başkanlığı’nı yürüten Bülend Özaydınlı ve Turgay Durak’ın otomotiv geçmişli isimler olması dikkatleri Çimen’in üzerine çekmişti.
Ancak Mustafa Koç’un özel mesajı, Koç Holding Yönetimi Kurulu’nun içerideki adaylar arasında yaptığı değerlendirmede karar vermediğini, bu yüzden Durak ile CEO’luğa devam kararı aldığını gösteriyor.
Holdingte CEO vekili atanmadı
Koç Holding yönetim geleneklerine göre CEO’nun görev süresinin dolmasına 1 yıl kala holdingin kaptanlığına düşünülen isim “CEO Vekili” olarak atanıyordu. CEO adayları, Koç Holding’in tepe noktalarına global donanımlarıyla tırmanmış, çok başarılı profesyoneller olsalar da Koç gibi dev bir yapıyı yönetmek için bu süre özel bir hazırlanma fırsatı olarak kullanılıyor.
Koç’un her birinde global iddiayla faaliyet gösterdiği dayanıklı tüketim, enerji, otomotiv, finans gibi alanlar göz önüne alındığında toptan bakışı pekiştirmek için sürenin önemi daha iyi anlaşılıyor.
Yöneticiler bu alanların hepsinde derin bilgi birikimine sahip oluyorlar. Koç’un organizasyon şemasında bankacılık ve sigorta, dayanıklı tüketim, enerji, otomotiv, savunma sanayii, diğer otomotiv ve bilgi grubu, turizm, gıda ve perakende grup başkanlıkları stratejik bölümler olarak yer alıyor.
Global 500 liginin tek Türk şirketi
Koç topluluğu cirosu, ihracatı, İMKB’deki payı ve çalışan sayısı ile Türkiye’nin en büyük şirketler topluluğu. Faaliyet gösterdiği sektörlerle dünyadaki konumunu da sürekli güçlendiren Koç Holding, dünyanın en büyük şirketlerini sıralayan Fortune 500 listesinde 222. sırada yer alıyor ve bu ligin tek Türk oyuncusu. Milliyet