Yunan Turizm Bakanı Olga Kefalogianni’nin davetiyle gittiği Yunanistan’dan dönerken TOBB Bilgi Hizmetleri Dairesi’nin Eylül 2011 - Ağustos 2012 arasında kapanan 40 bin firma üzerinde yaptığı incelemelerin ilk sonuçlarını paylaşan Hisarcıklıoğlu, “Son bir yılda 109 bin yeni firma açıldı. 40 bin firma kapandı. İlk yıl içinde kapanan firmalar tüm kapanan firmaların yüzde 20’sini oluşturuyor” dedi. Hisarcıklıoğlu şunları söyledi:
“Müteşebbis bir milletiz. Ama kurduğumuz şirketleri yaşatma ve büyütme konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Firma kapanmalarına ilişkin ekonomik sıkıntılar, küresel kriz, sektörel değişim, sermaye yetersizliği başta olmak üzere birçok neden sıralanabilir. Ancak ben Anadolu’nun her yerinde karşılaştığım ve beni çok üzen başka bir noktayı gündeme getirmek istiyorum. Kardeşler kavgası, eltiler kavgası, ortaklar çekişmesi içinde boğulup gidiyoruz. Bizde şirketlerin çok büyük çoğunluğu aile şirketi olarak kuruluyor. Kurumsallaşma olmadığı için, kısa süre sonra iki elti, iki kardeş anlaşamıyor. Olan şirkete oluyor. Elti, kardeş veya ortak kavgasının olduğu yerde inanın bereket de kaçıyor. Sermaye kıtlığı çeken ülkemizde, şirketlerimizi büyütmenin bir yolu birleşmek ve ortaklık kurmaktır. Zengin olmanın yolu ortaklıktan geçiyor.”
Çek’e SMS çözümü
Şubatta çek kanununda hapis cezasını kaldıran değişikliğe değinen Hisarcıklıoğlu mart- ağustos arası karşılıksız çek oranının yüzde 2.5’ten yüzde 4.4’e çıktığını belirterek, şunları söyledi:
“Çeke yeniden itibar kazandırmak için basit bir yöntem öneriyoruz. Çeki kabul eden çeki verenin kredi-çek geçmişini görsün. Kurulan sistem etkin değil. Yazılı başvuru gerekiyor. Ciddi bürokrasi var. Ticaret hızlı davranmayı gerektirir. Önerdiğimiz sistem SMS üzerinden işleyecek. 2-3 dakikada karşı tarafın çek geçmişini görmeliyiz. Bunu sağlamazsak çekte sıkıntı artacak.”