Kaldırımcı, "Havalimanı işletmesi, yüksek standart gerektiren bir iş. Yeterli teknoloji ve insan kaynağı bir işletmecide olmalı. Konu sadece pür rekabet meselesi olamaz. Önemli olan doğru işletmecilik" dedi. Atatürk Havalimanı'nı işleten TAV da ihaleye hazırlanıyor
Son dönemlerde peş peşe soruşturmalarla dikkat çeken Rekabet Kurulu (RK) Başkanı Nurettin Kaldırımcı, gündemdeki tartışmalı konulara yönelik HABERTÜRK'ün sorularını yanıtladı. İstanbul'a yapılacak 3'üncü havalimanının işletmesinin rekabet unsurlarına dikkat edilmezse Danıştay'dan döneceği, aynı işletmecinin bir şehirde birden fazla havalimanı işletemeyeceği yorumlarını değerlendiren Nurettin Kaldırımcı, "Orada rekabetçi endişe yanında, hizmetin iyi verilmesi de önemli. Havalimanı işletmesi, yüksek standart gerektiren bir iş. Çok fazla aktörün olduğu bir piyasa değil. Yeterli teknoloji ve insan kaynağı bir işletmecide olmalı. Konu sadece pür rekabet meselesi olamaz. Önemli olan işletmecilik işinin doğru yapılması" diye konuştu. Halen İstanbul Atatürk Havalimanı için 2021 yılına kadar sözleşmesi bulunan TAV'ın, 3'üncü havalimanı için de iddialı hazırlık yaptığı biliniyor.
TAV yöneticileri de geçtiğimiz haftalarda Türkiye'nin en büyük havalimanı işleticisi olarak 3'üncü havalimanı ihalesini kazanmanın kendileri için itibar açısından önem taşıdığını belirtmişlerdi. Uzmanlar da ihalede rekabet kurallarının ihlal edilmesi halinde, Danıştay'a götürülebileceği uyarısında bulunmuşlardı. İhalenin bu yıl bitmeden sonuçlandırılması hedefleniyor.
BOYNER HAKİM DURUM YARATMIYOR
Boyner Mağazacılık'ın YKM hisselerini devralmasına verilen onay konusuna da değinen Kaldırımcı, bu dosya üzerinde kurumda ciddi tartışma yapılarak birleşmeye onay verildiğine dikkat çekti. YKM ortakları arasındaki ihtilafın kendi kararlarını etkilemeyeceğini de ifade eden Kaldırımcı "Biz, bu devralmayla birlikte ortaya bir hakim durum çıkıyor mu diye baktık. İlgili pazarda bir hakim durum tespiti yapamadık. Rekabet açısından kaygı duyulacak olumsuzluklar göremedik. Görmeyince de bu dosyayı onayladık" dedi. Onayla ilgili maksadı aşan yorumlar yapıldığını ve 'Boyner güçleniyor, tarihi bir aktör piyasadan siliniyor' dendiğini de hatırlatan Kaldırımcı "Ama rakamlar bunu söylemiyor. Tan ailesinin bizim kararımızı yargıya götürme isteği bir hak. Kararımıza itiraz edebilir, hatta yeniden görüşülmesini de talep edebilirler. Yargı yolu açık, bu haklarını kullanabilirler" diye konuştu.
BANKALARA KASTIMIZ YOK
12 bankayla ilgili soruşturma raporunu Ağustos ayında bankalara gönderdiklerini ve ek süre istendiğini de kaydeden Nurettin Kaldırımcı "Sektör, ekonomik alanda sonuçları itibariyle önemli olacak bir karara muhatap olacak. Süreç, 2013'ün ilk üç ayında tamamlanabilir. İlk yazılı savunmalarını yaptılar. Şimdi asıl ikinci yazılı savunma bekleniyor. Sonra sözlü savunma olacak ve kurul değerlendirip karara varacak" dedi. Bankalarla ilgili yapılan çeşitli şikayetlerden hareketle bir ön araştırma yapıldığını ve bankalar arasında bazı yazışmalar tespit edildiğine dikkat çeken Kaldırımcı şöyle konuştu "Geçen yıl yapılan soruşturma promosyonlarla ilgiliydi, burada da kredi faizlerinin belirlenmesinde ortak hareket etme durumu var. Bunların sistematik olup olmadığı süreç sonunda ortaya çıkacak. Bizim bankalara bir kastımız filan yok. Tamamen hukuki zeminde üstümüze düşen görevi yapıyoruz. Bankalarla ilgili çok şikayet geliyor. Bunların bir kısmı kapsam dışı. Kredi kartları konuları var. Onları rekabet ihlali görmediğimiz için ele almıyoruz."
TTNET soruşturması bir yıldan önce bitmez
TTNET soruşturmasıyla ilgili de, Türk Telekom ve TTNet'ten yazılı savunmalarını beklediklerini belirten Nurettin Kaldırımcı "Bu soruşturmanın bir yıldan önce bitmesi beklenemez. Hatta 2014'e uzar. TTNet'in kampanyaları ile piyasadaki diğer aktörleri pazar dışına ittiği şikayetleri geldi. Biz de ön araştırma yapıp soruşturma açtık. Bütün pazarlar gibi bu pazarda da rekabetçi işleyiş olmasını istiyoruz. Hakim durumdaki aktörün bunu kötüye kullanmamasını istiyoruz. Kullanırsa, soruşturma açılır" dedi.