Bir usta Bin Usta ilk mezunlarını verdi
Tarih: 30 Temmuz 2010 - 14:50
Anadolu Sigorta'nın 85. kuruluş yılında başlattığı sosyal sorumluluk projesi Bir Usta Bin Usta ilk mezunlarını verdi.
Nisan ayı sonunda Bursada başlayan Karagöz Tasvir eğitimine katılan ve 3 ay boyunca kurs gören öğrenciler sertifikalarına kavuştu. Anadoluda kaybolan ya da kaybolmaya yüz tutan mesleklere olan ilgiyi artırmak, bu meslekleri yeniden canlandırmak amacıyla T.C Kültür ve Turizm Bakanlığının teknik danışmanlığında yola çıkan Anadolu Sigorta, Bir Usta Bin Usta Projesini ilk etapta beş şehirde hayata geçirdi.
Kuruluşunun 85. yıldönümünü büyük bir coşkuyla kutlayan Anadolu Sigorta, Anadoluda kaybolmaya yüz tutan mesleklere olan ilgiyi artırarak, bu mesleklerin yeniden canlanmasını sağlamak üzere 85. yıla özel olarak Bir Usta Bin Usta Projesini hayata geçirdi. Arya Sponsorluk ve İletişim Danışmanlığı tarafından geliştirilen ve T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Müdürlüğünün teknik danışmanlığı ile hayata geçirilen proje kapsamında Bursada üç aylık bir eğitimden geçen Karagöz Tasvir öğrencileri sertifikalarını aldı.
Aralarında öğrenci ve öğretmen, ressam, animatör gibi mesleklerden olan 28 kişinin katılımıyla gerçekleşen eğitimlerde kursiyerler İl Halk Kütüphanesinde toplam 180 saatlik bir eğitim sürecinden geçti.
Sertifikalarını alan öğrenciler başarılarını Bursanın Yörükali Köyünde kurulan sahnede köy halkına Karagöz oynatarak kutladılar. Mezunların yeni hedefleri ise özel günlerde ve kahvehane gibi dinlence mekanlarında Karagöz Tasviri yaparak, mesleğin yaygınlaşmasına katkıda bulunmak.
55 yıllık ustadan eğitim aldılar
Kursiyerlerin eğitimini Karagöz tasvirine gönül veren İstanbul İktisadi ve Ticari Bilimler Akademisi mezunu 55 yıllık Karagöz Ustası Şinasi Çelikkol gerçekleştirdi. Çocuk yaşlarda babasının antikacı dükkanında gölge oyununa ilgi duyarak Karagöz tasvirine başlayan Çelikkol ünlü ustalara çıraklık yaptıktan sonra Karagöz ustası oldu ve şimdi çeşitli etkinliklerde mesleğini icra ediyor.
Anadolu Sigortanın kaybolmaya yüz tutmuş meslekleri hayata kazandırmak üzere başlattığı projenin adeta yaşayan bir örneği olan Şinasi Çelikkol, Bir Usta Bin Usta Projesini duyduğunda çok heyecanlandığını belirterek şunları söyledi:
1980'li yıllardan itibaren Bursa'da ölmeye yüz tutan bu sanatı, ailem ve gönüllü dostlarımızla bugüne kadar canlandırmaya çalıştık. Özellikle yerli ve yabancı turistlerin gösterdiği ilgi beni bu alanda çalışmaya sevk etti. Bu kursumuza, Kültür Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü ve Anadolu Sigorta desteği ile başladık ve bitirdik. Projemizin faydalı bir çalışma olacağına inanıyorum.
Mezunlar gösterilere başlıyor
Şinasi Çelikkol tarafından eğitim verilen katılımcılardan 15i Karagöz Tasvirini meslek olarak devam ettirmeyi planlıyor. Öğrencilerden Yakup Gültekin Şinasi Usta, kurs boyunca bizlere perdenin arkasını da öğretti. Muhavere yani atışma yapmayı öğrendim. Bundan sonra arkadaşımla tanıdık bir kafede Karagöz oynatacağım. Yaygınlaşmasına katkıda bulunacağım diye konuştu.
Bursada düzenlenen ve üç ay süren kursa kadınlar da yoğun ilgi gösterdi. 50 yaşında Karagöz Tasvir kursuna katılan Gönül Çetin düşüncelerini şöyle aktardı:
Gölge Oyununun içeriğini ve özelliklerini merak ettiğim için bu eğitime katıldım. Eğitimlerde Hacivat, Karagöz ve oyundaki diğer kişilerin tasvirlerini çizmeyi, boyamayı, kesmeyi ve bağlamayı öğrendik. Ayrıca bu tasvirdeki kişilerin özelliklerini öğrenip onları perdede canlandırıp konuşturmaya çalıştık. Şimdiki planım bu öğrendiklerimi diğer kişilere aktarmak.
Anadolu Sigorta 10 yıl finanse edecek
Anadolu Sigorta ile T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokole göre, Anadolu Sigorta belirlenen illerde kaybolmaya yüz tutan mesleklerin yeniden canlanması için yürütülecek eğitim çalışmalarına kaynak sağlıyor.
İllerdeki ilgili sivil toplum kuruluşlarının kursiyer seçimini gerçekleştirdiği, T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğünün teknik danışmanlığı üstlendiği proje Anadolu Sigorta tarafından 10 yıl boyunca finanse edilecek.
Her yıl beş ilde mesleki eğitim
Her yıl belirlenecek 5 ilde, 3 ila 6 aylık dönemlerde 20-30 kişiye eğitim verilmesi planlanan projede böylece yılda ortalama 100 kişi geleneksel işkolları ile ilgili mesleki eğitim almış olacak. 10 yıllık bir süreçte tamamlanması planlanan projenin sonunda 1000 kişinin yaklaşık 50 meslekte yetkinlik kazanması ve bu mesleklerin bulundukları illerde sürdürebilir konuma ulaşması hedefleniyor.
Karagöz Tasvir Hakkında- Bursa
İnsan, hayvan, eşya resimlerinin karton, PVC ve özellikle deriye çizilerek, işlenip hazırlanması sonucu ortaya çıkan şeffaf figürlere tasvir denir. Bu şeffaf figürler arkadan ışıklandırılmış olan hayal perdesinde oynatılır. Karagöz tasvirleri, özel olarak hazırlanmış, bıçak izi taşımayan temiz deve ve düve derisi kullanılarak yapılır. Tasvir, ıhlamur bir kütük üzerinde, kalıba göre nevrekan adı verilen keskin bıçaklarla işlenir. Zımbalar yardımıyla çiçek ve diğer motifler ilave edilerek hazırlanır, bağlanır. Efsaneye göre Karagöz Gölge Oyunu 14.yy'da Bursa'da başladığından Karagöz tasvirleri önemli yerel değer olarak göze çarpmaktadır.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/bir-usta-bin-usta-ilk-mezunlarini-verdi/282353