Sigorta sektörünün imaj problemi var
Tarih: 29 Haziran 2010 - 10:46
Ergo Sigorta Grubu CEO'su Akın Kozanoğlu, sigorta sektöründe bir imaj sorunu yaşandığını belirtti
Ergo Sigorta Grubu CEO'su Akın Kozanoğlu, sigorta sektöründe bir imaj sorunu yaşandığını belirterek Tüm aktivitelerde, kampanyalarda imaj sorunu ön plana çıkarılmalı ve tüm şirketler koordinasyon içinde hareket etmeli' diyor.
Geçenlerde Ergo Sigorta Grubu CEO'su Akın Kozanoğlu ile sohbet ediyoruz. Kozanoğlu, ilginç bir tespit yapıyor ve sigorta sektöründe bir imaj sorunu yaşandığını söylüyor. Konunun detayına da değiniyor ve hizmet sektörünün her dalında bu tür sorunlar olduğunu belirtiyor.
Akın Kozanoğlu, sigortacılıktaki imaj probleminin iki-üç nedeni olduğunu kaydediyor ve bunun da sektörün kendi bünyesinden kaynaklandığına işaret ediyor. "Sektör derken, Türkiye'deki sigorta sektöründen bahsetmiyorum. Genel dünyadaki sigortacılıktan söz ediyorum. Bu imaj sorunu sadece bizde değil, diğer ülkelerde de yaşanıyor. Çünkü sigortacılığın doğasında var" diyerek başlıyor anlatmaya Kozanoğlu ve şöyle devam ediyor:
"Bugün bir mal satın aldığınızda hemen faydasını görüyorsunuz. Sigorta böyle değil. Bir riski teminat altına almak için para ödüyorsunuz. Belki de bu risk gerçekleşmiyor. O zaman da boşuna mı para ödüyorum diye düşünüyorsunuz. Tabii tazminat alanlar ise böyle bir parayı ödediğine mutlu oluyor."
Akın Kozanoğlu, sigorta sektöründen şikayet edenler kadar mutlu olanların da bulunduğuna dikkat çekiyor. Dolayısıyla da sigorta sektöründe imaj sorununun bir nedeninin, kişilerin tam olarak neyi satın aldığını bilmemesinden kaynaklandığını ifade ediyor.
Şeffaflık sağlanamadı
Akın Kozanoğlu, kimi kesimlerde sigortacılık hakkında olumsuz bir yargı olduğunu da vurguluyor. Bunun da iki nedeni olduğunu söyleyen Kozanoğlu, sözlerini şöyle sürdürüyor: "Bence çok eski tecrübelerden gelen kötü algı bugün de devam ediyor. Maalesef bu sektörde 40-50 yıl önce yaşanmış talihsiz tecrübeler var. Çünkü uzun yıllar bu sektör çok eski bir yasayla yönetilmiş ve yasanın da birçok maddesi yıllar içinde iptal edilmiş. Bu boşluğun vermiş olduğu imkanlardan bilerek ya da bilmeyerek bazı sigorta grupları yararlanmışlar. Bu kötü algılar insanların aklında kalıyor ve bugün de halen devam ediyor. Bu işin bir tarafı. Bir de kimi sigortalılar aldığı hasar bedelinin bir bölümünün eksik olduğunu düşünebiliyor. Sigorta şirketi doğal olarak tüketiciye, "Şu teminatı almadığınız için hasarın bir kısmını ödeyemiyoruz" diyor. Eğer sigortalı en başta neyi satın aldığını biliyor olsa mutsuz olmayacak. Burada da faturayı biraz sektöre çıkarmak gerekiyor. Bu konuda şeffaflığın yeteri kadar sağlanamadığını düşünüyorum.
Yasa tüketici lehine
Sohbetimiz sırasında Akın Kozanoğlu'na, sigorta sektörünün imaj sorununun düzeltilmesi için neler yapılması gerektiğini de soruyorum. Kozanoğlu'na göre burada en büyük görev yine sigorta sektörüne düşüyor. Bilinçli ve koordineli bir iletişim stratejisinin yürütülmesi gerektiğinin altını çizen Kozanoğlu, "Bugün hiçbir şey yapılmıyor değil. Bir defa 2007 yılında çıkan yasa ve ondan sonra çıkan yönetmeliklerle sigorta sektörünün platformu çok önemli bir biçimde tüketiciler lehine değişti. Bugün mali bünyeleri kuvvetlendirilmiş, imajları iyi şirketlerin çalıştığı bir piyasada oturuyoruz. Ayrıca, Sigorta Tahkim Komisyonu gibi bazı kurumlar da kuruldu. Acentelik sistemi disipline edildi. Özetle, bugün gerçekten yasal platform, tüketicinin lehine geliştirildi" diyor.
Koordineli hareket edilmeli
Akın Kozanoğlu, bu çerçevede Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği'nin sektörün tanıtımı için yaptığı tanıtımların, büyük katkısı olduğunu da belirtiyor. Aynı şekilde sigorta şirketlerinin -ki bunların büyük bir çoğunluğu dünyanın köklü şirketleri- yaptığı tanıtımlar olduğunu ifade eden Kozanoğlu, işin reklam boyutunda çok büyük sorun olmadığını söylüyor. Bunun ötesinde bir takım sosyal sorumluluk projelerinin de arttığına işaret eden Akın Kozanoğlu, "Dolayısıyla bu aralar sektör çok para kazanmıyor ama kazandığımızın bir kısmını da sosyal harcamalarda kullanıyoruz" diyor.
Akın Kozanoğlu'na göre tüm bu çalışmalar münferit çalışmalar ve koordine olmuyor. Kozanoğlu, bu konuda sözlerini şöyle bitiriyor: "Şirketlerin kendi yaptıkları tanıtımlarda bu imaj sorununu belli noktada dikkate almaları gerekiyor. Tabii konu sadece reklam da değil. Diğer tüm aktivitelerde, kampanyalarda imaj sorunu ön plana çıkartılmalı ve tüm şirketler koordinasyon içinde hareket etmeli."
Şirketler proaktif olmalı, şeffaflığı ön plana çıkarmalı
Ergo Sigorta Grubu CEO'su Akın Kozanoğlu, sigorta şirketlerinin sektörün imaj sorununun çözümünde proaktif olması gerektiğini de belirtiyor ve şunları söylüyor: "Şirketler, sigortacılığı kamuoyuna anlatırken imaj sorununu ön plana almalı. En önemlisi her biri şeffaflığı müşterileri nezdinde sağlamalı. Bunlar yapıldığı takdirde, yasal zemin de zaten müsait... Tahmin ediyorum sektör adına güvenilirlik endeksi 3-5 yıl içinde gelişecektir. Bu hem tüketicinin lehine hem de sigorta şirketlerinin lehine olacaktır. Şeffaflık ve koordinasyon, tanıtım kampanyalarında bence önemli."
REFERANS
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/sigorta-sektorunun-imaj-problemi-var/279686