Yazdır

Ziraat'in bilançosu neden açıklanmıyor?

Tarih: 31 Mayıs 2010 - 08:01

Karslı'nın Yönetim Kurulu Başkanı olması Ziraat Bankası'nda neleri değiştirecek? Bilanço ne zaman açıklanacak?

Bilindiği gibi Ziraat Bankası hala üç aylık bilançosunu açıklamadı. Genel kurul öncesi açıklanması beklenen bilanço genel kuruldan sonraya bırakıldı.
Bu gecikme ise finans kulislerindeki söylentileri artırdı. Malum Ziraat Bankası’nın her bilanço açıklaması olay, hatta bir şova dönüşüyor. Çünkü bankanın bilançosu “Yüz yılın karı” ya da “En fazla kar eden banka” sloganlarla açıklanıyor. Bu bilanço açıklamaları kelimenin tam anlamıyla kamu bankaları yöneticilerinin ya da bankanın bağlı olduğu bakanlığın şovuna sahne oluyor.

Ankara’da konuşulanlara göre, bu yılın ilk üç aylık bilançosu açıklaması için Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar’a izin çıkmadı. Bakanlık bilançoyu açıklamaması konusunda banka yönetimini uyardı. Bu kez ilk kez Ziraat Bankası’nın üç aylık bilançosunu bankanın yeni yönetim kurulu başkanı Muharrem Karslı’nın yapması bekleniyor.

Ankara’da konuşulanlara göre Karslı’nın bankanın yeni yönetim kurulu başkanlığına atanmasıyla birlikte bankada tam bir güç gösterisinin başlaması bekleniyor. Bilindiği gibi Çağlar iki yönetim kurulu başkanı ile çalıştı. Biri Zeki Sayın, diğeri ile rahmetli Porf. Dr. İlhan Uludağ. İkisi de Çağlar’ın işine karışmıyor, arka planda durmayı tercih ediyordu. Son iki yıldır da bankanın yönetim kurulu başkanı yoktu, yani atanmıyordu.

Yeni yapılanmaya birlikte, yeni yönetim kurulu başkanının bankada daha etkin olacağı söyleniyor. Çünkü Karslı hem bankacılığı hem de sermaye piyasalarını iyi bilen bir isim. Uzunca bir süre İş Bankası’nda Menkul Kıymetler Müdürlüğü yapan Karslı, İMKB’nin de ilk başkanıydı. Daha sonra kendi aracı kurumu kurmuş ve bir süre sonra da bu aracı kurumu satmıştı.

Küçük bir ayrıntı da Takasbank ile ilgili. Takasbank genel müdürü Emin Şatana, Karslı’nın yeğeni

Karslı’nın bir özeliği de bankacılığı ve sermaye piyasalarını bilmesi kadar Adelet ve Kalkınma Partisi’ni de iyi bilmesi. Partinin kurucularından ve bir dönem milletvekilliği de yaptı. Yani iyi bir AK Partili…

Peki bu ne anlama geliyor? Can Akın Çağlar, AK Parti tabanında özel istekleri yerine getirmediği için hükümet ve ekonomi yönetimine şikayet edildiği daha önce de gündeme gelmişti. Kulislerde Karslı, AK Parti örgütü ile Ziraat Bankası arasında köprü görevi yapacağı iddia ediliyor.

Bu arada Karslı’nın yönetim kurulu başkanlığına getirilmesi Ziraat Bankası içinde de rahatsızlık yarattığı da konuşuluyor. Türkiye’nin en eski iki bankası olan İş Bankası ve Ziraat arasında Fenerbahçe-Galatasaray örneğinde olduğu gibi ezeli ve ebedi bir rekabet var. Bundan ötürü Ziraat Bankası yönetim kurulu başkanlığına bir İş Bankalının getirilmesi banka yöneticileri arasında rahatsızlık yaratmış. Bu durum Fenerbahçe’ye bir Galatasaraylının başkan olmasına benzetiliyor.
OPERASYON SIRASI EXIMBANK'TA HABERİ İÇİN TIKLAYIN

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/ziraatin-bilancosu-neden-aciklanmiyor/277191