Sadece, getiriler vergiye tabi olmalı
Tarih: 27 Nisan 2010 - 23:37
Şemsiye Nisan sayısında, Hukuk Profesörü Samim Ünan'a hayat sigortası ve BES'te uygulanan vergileri sordu:
Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Ünan:
Sadece, getiriler vergiye tabi olmalı
Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Samim Ünan, "Bireysel emeklilik alanında katılımcılara, hayat sigortası alanında da sigortalılara ait tutarlardan oluşan yatırımlar vergilendiriliyor. Burada uygun çözüm, sadece getirilerin vergiye tabi olması dedi.
Gülseli Özdemir
Sigorta şirketleri, geleceğini güvence altına almak isteyen tüketicilere Hayat Sigortaları ürünleriyle uygun fiyatlı poliçeler sunuyor. Tüketicilerin bu alandaki yatırımlarına vergilendirme uygulanıyor. Ancak vergilendirmenin ana para üzerinden mi yoksa Bireysel Emeklilik veya Hayat Sigortası alanlarına yatırılan tutarların getirileri üzerinden mi yapılacağı tartışma konusu haline geliyor. Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Samim Ünan, sadece ana paranın getirisine vergi uygulanmasının doğru olacağını savunuyor.
Konuyu ŞEMSİYE'ye değerlendiren Prof. Dr. Samim Ünan, "Hayat Sigortalarında elde edilen gelirler vergilendiriliyor. Bireysel Emeklilik alanında katılımcılara, Hayat Sigortası alanında da sigortalılara ait tutarlardan oluşan yatırımların vergilendirilmesi söz konusu. Sorun bu vergilendirmenin ana para üzerinden mi yoksa Bireysel Emeklilik veya Hayat Sigortası alanlarına yatırılan tutarların getirileri üzerinden mi yapılacağı. Burada uygun çözüm, kanımca, sadece getirilerin vergiye tabi olması. Ana para zaten vergisi ödenmiş (veya vergiye tabi olmayan) tutarlardır. Sisteme evvelce vergilendirilmiş veya vergiden muaf bir parayı aktarmış olan bir kimsenin, herhangi bir gelir elde etmediği halde, sistemden çıkarken vergi ödemek zorunda kalması adaletli görünmüyor. Yargı da bu adaletsizliği dikkate almaya ve tasarruf sahipleri lehine karar vermeye başladı" dedi.
Dünyanın en ucuz ve etkili güvencesi
Prof. Dr. Samim Ünan, Hayat Sigortalarının önemine de vurgu yaparak, "Hayat Sigortalarını ne kadar yaygınlaştırırsak, hem kişisel hem de toplumsal açıdan o kadar yarar sağlarız. Hayat Sigortaları sadece iyi bir tasarruf aracı değil, aynı zamanda dünyanın en ucuz ve en etkili güvenceleri. Mali işlemlerde bu güvence olanağını en geniş şekilde kullanmak lazım. Kredi kuruluşları bu yola gittikçe daha geniş bir ölçüde gidiyorve verdikleri kredilerin geri dönüş güvencesi olarak kredi borçlularından Hayat Sigortası yaptırmasını istiyor. Bu uygulama ne kadar gelişirse o kadar iyi olur. Çünkü ipotek veya kefalet gibi güvencelere oranla Hayat Sigortası hem daha ucuz hem de paraya dönüştürülmesi çok kolay. Öte yandan, bireylerden toplanan tutarların, Hayat Sigortası şirketi tarafından ekonomiye aktarılması sayesinde de çok önemli yararlar elde ediliyor" şeklinde konuştu.
Hayat Sigortası nedir?
Hayat Sigortası, sigortalının vefat ve sürekli sakatlık risklerini bir yıl süreyle güvence altına alan bir sigorta türü. Aynı zamanda sigortalının seçmiş olduğu limitler dahilinde kaza sonucu oluşabilecek tedavi masraflarını ve çalışamadığı günlerin maddi kayıplarını da kapsamı altına alır. Bu poliçe ile bakmakla yükümlü olunan kişilerin mali güvenceleri de sağlanır. Vefat veya sakatlık halinde, sigortalının kendisine veya bakmakla yükümlü olduğu kişilere karşı sorumluluklarını gerçekleştirebilmesi Yıllık Hayat Sigortası ile mümkün.
Birikimli Hayat Sigortası nedir?
Birikim sağlamasının yanında yaşam kaybı, kaza sonucu yaşam kaybı, kalıcı sakatlık gibi riskleri de teminat altına alan sigorta ürünü. Süresi en az 10, en fazla 30 yıl olarak belirlenir. Birikimli Hayat Sigortaları, ölüm, kaza sonucu ölüm, kalıcı sakatlık gibi risklere karşı güvence sağlar. Ayrıca kar paylı birikimleri geri alma olanağı bulunur.
Korumaya Yönelik Hayat Sigortaları
Süresi 1-30 yıl arasında belirlenen Korumaya Yönelik Hayat Sigortaları, ödenen düşük primlerle ölüm, kaza sonucu ölüm, kalıcı sakatlık gibi risklere karşı güvence altına alır.
Gelir Sigortaları
Birikimli Hayat Sigortalarının süre sonunda elde edilen birikimleri Gelir Sigortası'na yatırıldığında, birikimler yüksek getirili yatırım alanlarında değerlenmeye devam ederken, 3 ayda bir bu birikim üzerinden tercih edilen oranlarda maaş alınır.
Hayat sigortalarında vergi avantajı
- Ücretli çalışanlar, eş ve küçük çocuklarına ait hayat sigortası poliçeleri için ödediğiniz primlerin toplamının, ödendikleri ayda elde edilen brüt ücretininin yüzde 5'ini ve asgari ücretin yıllık tutarını aşmayacak şekilde vergi matrahından indirebilir.
- Yıllık beyanname verenler, eş ve küçük çocuklarınıza ait hayat sigorta primlerini gelirin elde edildiği yılda ödenmiş olması ve beyan ettiğiniz gelirin yüzde 5'ini ve asgari ücretin yıllık tutarını aşmaması şartıyla, vergi matrahından indirebilir.
- Grup hayat sigortası ürünleri, çalışanlar risklere karşı güvence altına alınır ve onların adına birikim de oluşturur. Ayrıca sigorta süresi içinde ortaya çıkabilecek yaşam kaybı, kaza sonucu yaşam kaybı, kalıcı sakatlık, kritik hastalık gibi risklere karşı güvence sağlar.
Neden hayat sigortası?
1. Herhangi bir sakatlık durumunda hayatınızı aynı şekilde devam ettirmenizi sağlar.
2. Yıllık hayat sigortası sevdiklerinize bırakabileceğiniz parasal bir varlık niteliği taşır.
3. Ödediğiniz primleri vergi matrahınızdan düşebilirsiniz.
4. Eğitimini devam ettirmekte olan çocuklarınız varsa eğitimlerinin yarım kalmamasını sağlayabilirsiniz.
5. Aylık ödemelerinizden dolayı ailenizin zor durumda kalmamasını sağlayabilirsiniz.
6. Hayat sigortası Poliçesi kapsamına giren bir kaza veya hastalık sonucunda ortaya çıkan tedavi giderlerinizin ödenmesini sağlayabilirsiniz.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/sadece-getiriler-vergiye-tabi-olmali/274298