30 sektörün en büyüklerinin Türkiye planı
Tarih: 04 Nisan 2010 - 22:33
Haier Group, H&M, Essentium, Otto Group, Taco Bell, Groupe Adeo⦠Kendi alanlarında dev olan bu şirketlerin, Türkiyeye yıl sonuna kadar giriş yapması bekleniyor. Türkiyenin cazibesi var, ilgilenenler de var. Ancak bu potansiyele ve ilgiye rağmen hala Türkiyede olmayan pek çok dev var. 30 alanı...
Bu şirketlerden bir bölümü gelmek için fırsat kolluyor, bir bölümü bekle-gör stratejisi izliyor, bir bölümü de hiç ilgilenmiyor. Aralarında başarısız olup ayrılanlar da var.
hed90 Dev Gelir Mi?
Whirlpool, Electrolux ve GEnin ardından dünyanın en büyük 4üncü üreticisi olan Çinli beyaz eşya devi Haier Group, Türkiyeye mayısta girecek. Uzun yıllardır geleceği konuşulan hazır giyim devi İsveçli H&M ise uzmanlara göre nihayet bu yıl bekleyenlerini sevindirecek. 7,4 milyar Euroluk devin, ilk mağazasını İstanbulda açması bekleniyor.
Sadece onlar da değil. Bu yıl içinde gelmesi kesinleşenler arasında çimento devi Essentium, elektronik ticarette dünyanın en büyük 3üncü şirketi Otto Group, fast foodda en büyük 5 içinde yer alan Taco Bell ve yapı market pazarının en büyük 4. oyuncusu Groupe Adeo da bulunuyor.
Türkiye, her zaman yabancı yatırımcıların ilgi odağı oldu. Genç nüfusu, coğrafi konumu, gelişmeye açık pazar yapısı gibi pek çok neden bu ilgiyi körükledi. Bugün Türkiyede uluslararası sermayeli şirket sayısı 23 bine yaklaştı. Ancak bu cazibeye ve ilgiye rağmen hala Türkiyede olmayan pek çok dev var. 30 alanı kapsayan araştırmamıza göre kendi alanının devleri arasında yer alan 90 şirket, henüz Türkiyede yok. Hazır giyimden organize perakendeye, fast fooddan lojistiğe kadar pek çok alanda yer alan bu şirketler, neden Türkiyede yok? Türkiye, pazarına girmeyi düşünüyorlar mı? Gelirlerse girdikleri pazarı nasıl şekillendirirler? İşte bu soruların yanıtlarıâ¦
Türkiyede Kim Yok?
Türkiye, tüm sektörler için cazip bir pazar. Dünya devlerinin en fazla rekabet ettiği arenalardan biri. Dünyada kendi alanında ilk sıralarda yer alan birçok dev oyuncu, Türkiyeyi potansiyeli yüksek bir pazar olarak niteliyor. Ancak bu yüksek potansiyel, her zaman kesin ve başarılı yatırım anlamına gelmiyor. Öyle dünya devleri var ki yıllardır konuşulmasına rağmen bir türlü Türkiyeye giriş yapmadı. Bazıları da denemelerine rağmen tutunamadı. Bir kısmı ise şimdiye kadar gelmeyi hiç denemedi, uzaktan izlemeyi tercih etti.
Sürekli geleceği konuşulan ve söylentisi bile pazarı hareketlendiren şirketlerin başında, dünya perakende devi Wal-mart geliyor. 2005te ortaklık görüşmeleri yapan, ancak 2008de yatırım kararını askıya alan Wal-mart, şu aşamada uzaktan izleyenler arasında. Alışveriş Merkezleri ve Perakende Derneği Başkanı Mehmet Nane, Wal-martın ne zaman geleceğine dair kesin bilgileri olmadığını, ama gelmesi halinde organize perakende pazarının daha da renkleneceğini söylüyor.
Organize perakendenin diğer devleri Home Depot, Kohls, Target, Lowes, Kroger gibi şirketler de Türkiyede halen yok. Sektör uzmanlarının verdiği bilgiye göre zaman zaman Türkiye pazarına ilişkin araştırmalar yapan bu devler, halen tam bir karar verebilmiş değil.
Sakız pazarında dünyanın bir numarası olan Wrigley, 7 milyar dolarlık cirosuyla ev tekstili perakendesinde en büyük oyuncu olan Bed Bath&Beyond, şekerleme ve çikolatada dünyanın en büyük 5inci üreticisi olan Hersheys de Türkiyede olmayanlardan.
Neden Gelmiyorlar?
Peki bu devler, neden Türkiyede yok? Bu soruyu sektör temsilcilerine ve uzmanlara sorduk. Aslında her şirket için öznel sebepler olsa da ortak birtakım gerekçeler de onların Türkiye planlarını bekle-gör noktasında tutuyor. Yasal düzenlemeler, yüksek maliyetler ve çok güçlü yerli oyuncular dünya devlerinin bir kez daha düşünmesine neden oluyor.
Örneğin ABDli devlerin Türkiyeye bakışı tamamen farklı. Hem coğrafi uzaklık hem ABDye kıyasla hacimsel olarak çok küçük olan pazar Türkiyeyi Amerikalılar için ilgi çekici olmaktan uzaklaştırıyor. Organize perakende sektörünün önde gelen yöneticilerinden biri, bu durumu şöyle özetliyor:
ABDdeki devler, Avrupaya açıldıklarında ciddi zorluklar yaşayabiliyor. Örneğin Home Depotnun Çinde bir yatırımı var, ama çok agresif büyümüyor. Wal-mart ise Almanyadan çıkmak durumunda kaldı. O nedenle Türkiyeye de temkinli yaklaşıyorlar.
Üretim odaklı sektörler için de benzer bir durum geçerli. Dünyanın en büyük halı üreticisi ABDli Shaw Industriesin Türkiye temsilcisi Özalp Argüder, şöyle konuşuyor:
Üretim için Türkiyeye gelmeyi deneyen hiçbir ABDli olmadı. Çünkü onlar için maliyet ve lokasyon anlamında çok avantajlı değil. Türkiyenin yıllık toplam tüketimi 17-18 milyon metrekare. Sadece Shaw Industriesin minimum stok miktarı ise 30 milyon. Dolayısıyla buraya gelmelerine değmiyor. Ama Avrupalılar gelebiliyor.
hed2 Temel Sıkıntı
Yüksek kiralar da dünya devlerini düşündüren konular arasında. Özellikle perakendeciler için bu konu ciddi sıkıntı yaratıyor. AVMlerde yer almanın getireceği maliyet ve boş yer bulma sıkıntısı planları erteletiyor.
Devasa metrekarelere ihtiyaç duyan organize perakendeciler de özellikle İstanbul gibi büyük kentlerde uygun alan bulamamaktan şikayetçi. Perakende sektöründen bir yönetici, İstanbulda artık yer bulmak çok zor. Zaten o nedenle birçok oyuncu, artık pazara Anadolu kentlerinden girmeye başladı diyor.
Best Buyın İzmirden, Baumaxin Samsundan, çok yakında gelmesi beklenen Leroy Merlinin de Bursadan pazara girecek olması buna bağlanıyor. Uzun zamandır gelmesi beklenen H&M de yer sıkıntısı nedeniyle planlarını ertelemişti. Hatta büyük bir AVMden girmeyi planlıyordu. Ancak sektör uzmanlarının verdiği bilgiye göre AVM kararından vazgeçen H&M, en geç yılsonunda bağımsız bir mağaza ile Beyoğlunda Türk tüketicisiyle buluşacak.
Yabancı devleri bekleten bir diğer neden de yasal düzenlemeler. Örneğin ABye uyum kapsamında tezgah üstü satış-Over the counter (OTC) yasasının çıkmamış olması, özellikle kozmetik perakendecilerinin planlarını ertelemesine neden oluyor. Buna en iyi örnek ise 7,1 milyar Euroluk cirosuyla kozmetik perakendesinde en büyük 2nci zincir olan Boots. Şirket, geçtiğimiz dönemde gelmek için gün sayarken yasanın gündeme gelmesiyle planlarını ertelemişti.
Güçlü Yerliler Korkutuyor
Arçelik, Vestel, Nuhun Ankara makarnası, Şişecam, Efes gibi çok güçlü yerlilerin varlığı ise dünya devlerinin tek başına gelmesinin önündeki en büyük engel olarak gösteriliyor. Dünyanın en büyük 3üncü bira üreticisi Heinekenin icra kurulu üyesi Jean François van Boxmeer, Türkiyeye ilişkin bir yorumunda, Efesin çok yüksek pazar hakimiyeti nedeniyle şimdilik Türkiyede bira fabrikası kurmayı düşünmüyoruz demişti. Biranın diğer 2 devi Inbev ve SAB Miller da zaten üretici olarak bulunmuyor. Anadolu Grubu ile lisans anlaşmaları var.
Benzer bir durum beyaz eşyada da gözleniyor. Arçelik, Vestel gibi çok güçlü yerli devler nedeniyle pazara tek başına girmekten çekinen yabancılar, ortaklıklarla Türkiyeye geliyor. Vestel-Whirlpool işbirliği buna en iyi örnek.
Benzer bir durum makarnada da yaşanıyor. Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği Genel Sekreteri Ergin Erzurumlu, kendi pazarlarına ilişkin şunları söylüyor:
Çok büyük yerli firmalarımız var. Pazarı koklayan kesinlikle yok. Barillanın Filizi alması gibi bir operasyonu uzun bir süre göreceğimizi sanmıyorum.
Ev tekstilinde dünya klasmanında yer alan Zorlu Tekstil Grubunun başkanı Vedat Zorlu da aynı fikirde: Dünya devlerinin üretim anlamında Türkiye planları olacağını sanmıyorum. Türkiye, yabancılar için ürün satışı açısından cazip bir pazar. Ama buraya ancak güçlü bir pazarlama ağı ve uygun fiyatla gelirlerse başarılı olabilirler. Aksi takdirde güçlü yerlilerle baş etmeleri mümkün değil.
hedGelecek Olan Var Mı?
Hazır giyim perakendesinde 3. büyük olan H&Min ilk mağazası yüksek ihtimalle yılsonunda Beyoğlunda açılacak. Beyaz eşyada en büyük 4. üretici olan Çinli dev Haier ise mayıs ayında yerli grup Simtel ile geliyor. 2008 cirosu 17,8 milyar Euro olan Çinli devin, 50 bin çalışanı ve dünya çapında 58 bin satış noktası var. Haierin özellikle fiyat politikasıyla pazara ciddi bir hareketlilik getirmesi bekleniyor. Simtel Yönetim Kurulu Başkanı Altan Ertürk, Türkiyeye ağırlıklı olarak A segment ürünleriyle gireceğiz. B segment ürünlerle çok rahat rekabet edebilecek bir fiyat konumlandırmasıyla satacağız diyor. Şirketin orta vadeli planı ise belirli ürün gruplarında Türkiyede üretim yapmak.
Dünya devi ArcelorMittal ve Posconun gelmesiyle hareketlenen demir çelik pazarı ise diğer devlerin de yakın markajında. Japon dev Nippon Steel ile Rus dev NLMKnın da orta vadede üretim için araştırma yaptığı söyleniyor. Türkiye Demir Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan, Pazara yabancıların ilgisi sürüyor. Dünyanın en büyük 10 firmasından 8i halen yok. Özellikle Güney Kore ve Japonyada yerleşik bazı firmaların Türkiyeye yatırım yapmayı düşündükleri biliniyor. Orta vadede Çinde yerleşik büyük üreticilerin de yatırım yapmaya başlayacağını tahmin ediyoruz diyor.
Sadece onlar da değil. Bu yıl içinde gelmesi kesinleşenler arasında çimento devi Essentium, e-ticaret devi Otto Group, en büyük 5. fast food zinciri Taco Bell ve yapı market pazarının en büyük 4. oyuncusu Groupe Adeo da bulunuyor.
Devlerin Yarattığı Etki
Segment Etkisi
Dünya devlerinin gelmesi, Türkiyede henüz olmayan pazarların doğmasını sağladı. Örneğin hızlı tüketim ürünleri devi P&Gnin faaliyetleri sayesinde Türkiye birçok yeni kategoriyle tanıştı. Bebek bezi bunlardan sadece biri. Nestlenin gelmesiyle bebek maması, hazır kahve gibi yeni segmentler oluştu. Türk tüketicisi yapı market konseptiyle de yine bir yabancı oyuncu sayesinde tanıştı. 1994te ABDnin en büyük yapı market zincirlerinden ACE Hardwareın yatırımı AS 2000, ilk yapı market oldu ve yeni bir pazar doğdu. Aynı rolü kahve zincirinde Starbucks, fast foodda ise McDonalds üstlendi.
Pazar Etkisi
Birçok sektörde devlerin gelmesi, pazarın geleneksel yapısını da değiştiriyor. Özellikle perakende alanında yeni oyuncularla birlikte organizenin payı artıyor. Örneğin yapı market alanında çok sayıda yabancı dev var. Bundan 2 yıl önce 7 milyar dolar olan yapı market pazarının büyüklüğü, bugün 10 milyar dolara çıktı. Organizenin payı ise 2 yılda yüzde 10dan yüzde 14e yükseldi. Benzer bir durum tüketici elektroniği perakendeciliğinde de yaşanıyor. Dünyanın en büyük 5i Türkiyede. En son Best Buyın gelmesiyle sektör ciddi anlamda hareketlendi. 8 milyar dolarlık bir büyüklüğe sahip olan tüketici elektroniğinin organize pazardan aldığı pay, 2 yılda yüzde 10dan yüzde 20lere yükseldi.
Rakip Etkisi
Yabancı devlerin gelmesini yarattığı bir diğer etki de gözlerin Türkiyeye dönmesi. Bu da özellikle belli alanlarda satın alma ve birleşmelerin hareketlenmesine neden oluyor. Örneğin demir çelik devi ArcelorMittalın gelmesi, diğer büyüklerin de rotasını Türkiyeye çevirdi. ArcelorMittal, Rozak A.Ş.de yüzde 51, Erdemirde de yüzde 25 hisseye sahip. Onun bu yatırımı, Kore merkezli Poscoyu hareketlendirdi ve yatırım start aldı. Demir Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan, Dünya çapında söz sahibi olan üreticilerin yatırım yapması, pazardaki canlılığı da artırıyor. Özellikle Güney Kore, Çin ve Japonyada yerleşik bazı firmaların Türkiyeye yatırım yapmayı düşündüklerini biliyoruz diyor.
Tutunamayan Devler
Deneyip Ayrılanlar
Restoran ve kahve zinciri Dunkin Donuts, otomobil devi General Motors, İngiliz kahve zinciri Costa Coffee, dünyanın en büyük 4. fast food zinciri Wendys, oyuncak devi Toys R Us ve teknoloji market devi EP ise Türkiyeye daha önce gelen, ama hedefledikleri performansa ulaşamayınca ayrılan dünya devleriâ¦
Dunkin Donuts ve Costa Coffee, temsilcileriyle olan sorunlar nedeniyle ayrıldı. Ama tekrar gelme fırsatlarına baktıkları konuşuluyor. Wendys, Türkiyede bir dönem hızlı bir yayılma stratejisi izledi. Ancak 2001 krizinde restoranlarını kapatarak çekildi. EP Center ise 2005te gelmişti, ama 2007de buradaki mağazalarını yerli dev Teknosaya satarak pazardan çekildi.
Çimento Devi Vazgeçti
Türkiye maceraları hüsranla sonuçlanan dünya devlerine bir başka örnek ise 16 milyar Euroluk cirosuyla en büyük çimento üreticisi olan Lafarge. Uzun yıllardır Türkiyenin en önemli yabancı yatırımcılarından biri olarak üretim yapan şirket, geçen yıl çimento üretim tesislerini Oyak Grubuna satarak bu alandan çıktı. Lafarge Grubu, Türkiyede küçülme kararını birkaç yıl önce vermiş ve 2008de bu konuyla ilgili olarak JP Morganı danışman olarak atamıştı. Geçen yıl ise çimento tesisleri Oyaka satıldı.
Gm, 2001 Krizinde Çıktı
Dünya otomotiv devi General Motors ise Lafarge gibi uzun yıllar Türkiyede üretim yapan önemli yabancı yatırımcılarından biri olarak faaliyet gösterdi. 1989da 40 milyon mark yatırımla yüzde 100 yabancı sermayeyle kurulan İzmirdeki Opel Türkiye fabrikası, önemli bir üretim merkezi olarak 12 yıl faaliyet gösterdi. Ancak fabrika 2001 krizine yenildi. Yükselen maliyetler ve artan ithalat nedeniyle üretim sonlandırıldı. GMin üst yöneticileri, yıllar sonra bu karardan duydukları pişmanlığı dile getirdiler. Şimdi, yeniden Türkiyede üretim yapmak için fırsatlara bakıyorlar.
2011e Kadar Milyar Dolarlık İşlem Yok
Bu Sektörlere Dikkat!
Kısa vadede hareketlenmesi beklenen sektörler arasında lojistik, demir çelik, beyaz eşya, perakende, yapı market geliyor. Ama yine de uzmanlara göre 2010, çok da canlı bir yıl olmayacak. Ernst&Young Kurumsal Finansmandan Sorumlu Yönetici Ortağı Demet Özdemirin değerlendirmeleri şöyle:
2011 yılına kadar özelleştirmeler hariç, özel sektörde milyar dolarlık işlemlerin gerçekleşmesini beklemiyoruz. Ama orta boyutta, sağlam büyüme potansiyeline sahip şirketlerin birleşme ve satın alma işlemlerine konu olacağını düşünüyoruz. Bu bağlamda dünya devlerinin Türkiyedeki işlemleri, özelleştirmeler haricinde sınırlı kalabilir. Sektörel olarak bakıldığında enerji, üretim, perakende, servis hizmetleri ve lojistik sektörlerinde hareketlilik bekliyoruz.
Beklenenler Gelecek
Deloitte Türkiye Kurumsal Finansman Ortağı Başak Vardar da bu yıl hareketlenecek sektörlerde perakendeye dikkat çekiyor ve ekliyor: Perakendenin çeşitli alanlarında, gıda ve içecekte, enerjide uzun zamandır Türkiyeye gelecekler arasında ismi geçen büyük ölçekli şirketler mevcut. Ancak sektörlerinde lider konumda olan dünya devi yabancı grupların, bu yıl Türkiyede çok aktif bir şekilde yatırım yapmalarını beklemiyorum. Birkaç istisna ise her zaman olabilir. Bu şirketler, genellikle bir Türk şirketine yatırım yapma yoluyla belli bir pazar payını satın alarak piyasaya giriyor. Dolayısıyla kısa dönemde pazarda iş yapma şekli veya pazarın dinamikleri üzerinde önemli bir değişiklik olmuyor. Ancak zaman içinde piyasa yapısı üzerinde belirleyici olabiliyorlar.
Yabancı İlgisi Sürüyor
Peppers & Rogers İstanbul Ofisi Ortağı Yücel Ersöz ise bu yıl beklenen satın alma ve birleşmelerle ilgili şöyle konuşuyor: İnşaat malzemeleri sektöründe yabancı ilgisi sürüyor. Gerek enerji sektöründe gerekse inşaat malzemeleri sektöründe satın almalar çok büyük rakamlı işlemler olmadığından kredi daralmasına rağmen bu birleşmeleri finanse edebilecek olanaklar var. Yakın zaman dek çok popüler olan gayrimenkul sektöründe yabancıların Türkiyeye gelişi açısından önemli bir hareketlilik beklemiyoruz. Yine finansal hizmetler ve telekomünikasyonda da eski hareketliliğin sürmeyeceğini düşünüyoruz. Çünkü hem finansman olanakları kısıtlı hem yabancılar için çok cazip olan pek çok kuruluş bu süreci zaten yaşadı.
YASEMİN ERDOĞAN
[email protected]
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/30-sektorun-en-buyuklerinin-turkiye-plani/272482