Sigorta küçülürken daha fazla insana ulaşıyor
Tarih: 25 Mart 2010 - 14:23
Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği (TSRŞB) Başkanı Hulusi Taşkıran, 2 yıldan beri yüzde 2 civarında küçüldüklerini, ancak sigorta sektörünün daha fazla insana ulaşma anlamında büyüdüğünü bildirdi.
Türk sigorta sektörünün 2009 yılının değerlendirildiği ve 2010 yılı beklentilerinin paylaşıldığı basın toplantısında konuşan Taşkıran, 2009 yılının 2008 yılı gibi sigorta sektörünün reel olarak büyüme göstermediği, hatta ekonomik sıkıntılara ve özellikle rekabete bağlı bir küçülme yaşandığı yıl olduğunu ifade etti.
Taşkıran, ''2 yıldan beri yüzde 2 civarında küçülüyoruz. Ama sigorta sektörü daha fazla insana ulaşma anlamında büyüyor. Bizde poliçe satışı artıyor, fakat rekabetten dolayı primin küçülmesi primsel olarak küçülmeyi ifade ediyor. Hasar sayısında büyümemiz çok daha fazla'' dedi.
Hizmet verdikleri hasar dosyası sayısında bir önceki seneye göre yüzde 30, ödedikleri tutarda da yüzde 20 büyüdüklerini anlatan Taşkıran, yaptıkları yanlışlar ve rekabetin boyutlarının bilançolarına yansıdığına dikkati çekti.
Hulusi Taşkıran, ''Bunun sonuçlarından yöneticiler olarak bizler sorumluyuz. Onun hesabını biz vereceğiz. Yaptığımız hataların ve rekabetimizin boyutlarının bize verdiği zararlarını Allaha şükür sektör olarak hiçbir şekilde sokağa yansıtmadık. Hatta son bir kaç yıldan beri bu küçülme ve operasyonel verimsizlik tam aksine hasarlarda sokağa daha olumlu yansıyor'' diye konuştu.
Hasar avansı uygulamasına da değinen Taşkıran, 'İkitelli'deki sel faciasında hasar avans almayan müşterilerimiz herhalde kalmamıştır. 2,5 aylık süreçte hasarların yüzde 90'ı elleçlenmişti'' şeklinde konuştu.
-''2010'DA SEKTÖRÜN MALİ GELİRLERİ CİDDİ ORANDA AZALACAK''-
Sektörün 2010 hedeflerine ilişkin olarak da Taşkıran, şunları kaydetti:
''2010'da büyümenin geçen seneye nazaran daha iyi olacağını, sektörün reel büyümeye geçeceğine inanıyorum. Prim bazında daralma vardı, bu sene bunun biraz azalacağına, 2010 yılında operasyonun artı olacağına inanıyorum. 2011'i daha iyimser bekliyorum. Bu sene en büyük derdimiz operasyon sonuçlarının iyileşmesine rağmen yatırım gelirlerinde olacak. Biz bir sene önceki yatırım gelirlerimizin sadece yüzde 70'ine yakın rakamını yakalayabildik. Bu sene bu rakamın daha da aşağı inmesi söz konusu. Yatırım araçları kağıtlarımızın alım tarihleri 2008'di, biz zamanında 18-25'ler arasında faiz veren kağıtlara yatırmıştık paramızı. Bu sene artık o şans kalmadı, hepsi itfa oldu. Şimdi 9-10'larla konuşuyoruz maksimum... Bu da 2010 yılında sektörün mali gelirlerinin ciddi oranda azalacağını gösteriyor. Kendimize dönük bakarsak başarısız, ama hizmet anlamında sokağa dönük bakarsak eski yıllara göre çok daha başaralı bir yılı kapattık. Umuyorum 2010 ve sonrası, verdiğimiz hizmet kadar da kendimize yönelik artı değerler yaratabildiğimiz yıllar olur.''
-''2009'UN PARLAYAN YILDIZI BİREYSEL EMEKLİLİK OLDU''-
Konuşmasının ardından soruları da yanıtlayan Taşkıran, poliçe fiyatlarıyla ilgili olarak, bu sene kendi sonuçlarından yola çıkarak fiyat verecekleri bir yıl olacağını, ancak bunun fiyatın yükseleceği anlamına gelmeyeceğini, bu sene daha kötü bir operasyonel yıl geçireceklerine inanmadığını söyledi.
Taşkıran, 2009'da yıldızı parlayan kısmın bireysel emeklilik olduğunu, fon tutarının 9 milyar lirayı geçtiğini kaydetti.
Hasarların artmasının zararlarında etkisi olduğuna işaret eden Taşkıran, trafikte adet olarak artan hasar oranının yüzde 21 olduğunu, belli illerde kaza tespit tutanağından dolayı artışın yüzde 80'lere vardığını belirtti.
Taşkıran, ''Çok ciddi hasarda iki insan oturmuş yazı yazıyor, ama bunun sonuçlarını biz çektik. Artık bizim de korunmamızın zamanı geldi diyoruz. Şu anda belki günde bir arabanın geçtiği yerde iki araç birbirine dokunsun, biz halledebiliyoruz. Belki bunlarda bir sınırlama getirilebilir. Suistimal konularını çok sık takip etmeye başladık. Yakaladığımız kötü niyetli insanların üstüne gideceğiz, bu insanların ceza görmesini sağlamaya çalışacağız'' diye konuştu.
-''SİGORTACILIĞA ÖZEL DENETLEME BİRİMİ ŞART''-
TSRŞB Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Su da sorular üzerine, işsizlik sigortasının sektörün bilinirliğini artırdığını, ancak kriz döneminde işsizlerin sayısının artmasının sektöre mali açıdan, kar açısından aynı olumluluk içinde yansımadığını ifade etti.
TSRŞB Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Olgaç ise sigortacılık sektörünün de BDDK tarafından denetlenmesi tavsiyelerine ilişkin olarak, ''Bana kalırsa bir siyasal karardır ama benim görmek istediğim, her kim denetliyorsa, sigortacılığa özel bir denetleme biriminin mevcudiyeti şarttır. Sigortacılık, bankacılığa oranla çok daha değişik. Hatta biraz daha kompleks bir sistemdir. Ayrı bir birim altında denetlenebilir. Türkiye'de bugün ikiye ayrılmıştı, tek bir elden de denetlenebilir'' şeklinde konuştu.
Olgaç, başka bir soruya karşılık tahkimin anında sorunları çözen bir sistem olduğunu ve tahkimi hararetle desteklerini belirtti.
-''HAYAT BRANŞININ ÇOK HIZLI BÜYÜYECEĞİNİ GÖRECEĞİZ''-
TSRŞB Yönetim Kurulu Üyesi Mete Uğurlu de bireysel emeklilikle ilgili olarak, yılbaşından 12 Mart 2010 tarihine kadar sektörün 44 bin 651 katılımcı sayısı artışı sağladığını, bir önceki yılın aynı döneminde bunun 24 bin 6 kişi olduğunu söyledi.
Uğurlu, ''Bu sene sektör bir önceki yıla göre yüzde 86 katılımcı daha fazla içeri almış durumda. Bunun artarak süreceğine inanıyorum. Hayat sigortaları da geçe sene yüzde 16 prim artışı sağlayan bir branş oldu. Hayat branşının çok hızlı büyüyeceğini göreceğiz'' dedi.
TSRŞB Genel Sekreteri Erhan Tunçay ise kaza tespit tutanağıyla ilgili bazı suistimaller ve doğru beyanlar olmadığını düşündüklerini, yanlış beyanları ortadan kaldıracak uygulamalara polisin veya jandarmanın müdahil olması gerektiğini kaydetti.
Milli Reasürans Genel Müdürü Hulki Yalçın da İkitelli'deki sel felaketiyle ilgili olarak ''Yaklaşık 643 milyon liralık bir hasar var. Şu anda muallaktaki rakam da 90 milyon lira civarında gözüküyor. Neredeyse yüzde 90'lar civarında bir ödeme oranı var. Bu süre içinde yurt dışı tecrübelerine de baktığımızda bu son derece hızlı ödenen bir hasar'' diye konuştu.
-2009'DA SEKTÖR 12,3 MİLYAR LİRA PRİM ÜRETİMİ GERÇEKLEŞTİRDİ-
Verilen bilgiye göre, Türk sigorta sektörü 2009 yılında hayat dışı branşlarda 10 milyar 471 milyon lira, hayat branşında 1 milyar 807 milyon lira olmak üzere toplamda 12 milyar 278 milyon lira prim üretimi gerçekleştirdi.
Sektör, 2008 yılı prim üretimine göre yüzde 4,23 oranında büyüme kaydederken, 2009 yılında sektör reel anlamda yüzde 2,2 oranında küçüldü.
2009 yılında sektörün teknik karı yüzde 65,98, mali karı yüzde 27,73 ve vergi sonrası bilanço karı yüzde 45,98 oranında düştü.
2008 yılında 16 bin 7 olan sigorta sektöründe istihdam edilen kişi sayısı 2009 sonunda 18 bin 841 kişiye ulaştı. Sektörde faaliyet gösteren acente, broker ve eksperler de dikkate alındığında sigorta sektörü 60 binden fazla kişiye istihdam sağladı.
Kişi başına düşen prim üretimi 2008 yılında 129 dolar iken, 2009'da bu rakam 109 dolar oldu. 2009'da ödenen toplam hasar tutarı 8 milyar 473 milyon lira olarak gerçekleşti.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/sigorta-kuculurken-daha-fazla-insana/271725