IMF Türkiye için hayati önem taşımıyor
Tarih: 12 Mart 2010 - 00:58
Yunanistan mali krizle başa çıkabilmek için Avrupa Birliğinden yardım talebini sürdürürken, Türkiye Uluslararası Para Fonu (IMF) ile devam eden görüşmeleri sona erdirerek, Türkiye'nin ekonomik olarak kendi başına ayakta durabileceğini gösterdi.
Wall Street Journal (WSJ) gazetesinde yayımlanan bir analizde, Türkiye ile IMF arasındaki görüşmelerin sona ermesinin Ankara için hayati bir önem taşımadığına ve ülkenin kendi kaynağını yaratacak kadar güçlü olduğuna dikkat çekildi.
Türkiye, IMFin de yardımıyla piyasalardaki oynaklığın had safhaya çıktığı bir dönemde kendi varlıklarını dengeleyebilecekti. Ancak iki taraf da Salı günü Mayıs ayında düzenli gözen geçirme görüşmelerini yapmaya karar verdi. Yani şu anda ne Türkiye ne de IMFden bir anlaşma imzalanacağına yönelik işaret geliyor.
TÜRKİYE KENDİNE YETECEK GÜÇTE
Ocak ayındaki 30 yıl vadeli devlet tahvili satışına büyük talep gören Türkiye, kendi kendine kaynak yaratabileceğini ve IMF ile imzalanacak anlaşmanın büyük bir önem taşımadığını gösterdi.
Yine de Türkiyenin yüzleşmesi gereken bazı sorunlar var. Ülkede, Ocak ayında yüzde 10un üzerine çıkan yıllık faiz oranı, Türkiye Merkez Bankasının güvenilirliğini test edecek. Şu anda eksi olan reel faiz oranları zaten bankanın güvenirliğine etki ediyor.
Daha da önemlisi çekirdek enflasyonda yüzde 4.1 seviyesinde gerçekleşerek, yüzde 5 olan hedefin altında kontrollü tutulmaya devam ediliyor. Üstelik çekirdek enflasyonda kaydedilen artışın önemli bir kısmı da bütçe dengelerinin düzeltilmesi için konulan vergi artışlarından kaynaklandı. Zaten bu artışlar da bütçenin dengeye oturtulmasına yardımcı oldu.
SİYASİ RİSKLER DEVAM EDİYOR
WSJ bununla birlikte Türkiyede siyasi risklerin devam ettiğine de dikkat çekti. Yakın zamanda ordudan bir grup generalin tutuklanması, Türkiyede daha önce yıllardakine benzer bir siyasi istikrarsızlığın yeniden baş göstereceğine yönelik endişeleri ortaya çıkardı.
Ancak gazete analizde, Türkiyenin güçlü olduğu bazı alanlarda risklerler karşı karşıya olduğu uyarısı da yaptı. Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, 2010da kamu borcunun, gayrisafi yurtiçi hasılasıya (GSİYH) oranının yüzde 47.6 olmasını bekliyor.
Fitch aynı zamanda, diğer gelişmekte olan ülkelerden farklı olarak, Türkiyenin kamu borcunun 2011de düşeceğini de belirtti.
Ülkenin bankacılık sistemi ise güçlü ve kredi derecelendirme kuruluşları son zamanlarda ülkenin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyesine yaklaştırdılar.
Türk hükümeti ve merkez bankası ise bugüne kadar yaptıklarıyla, karşı karşıya kaldıkları risklerin üstesinden gelebileceklerini gözler önüne seriyor. Bunu başarmaları durumda, Türkiye krizden çok daha güçlü bir ülke olarak çıkacaktır.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/imf-turkiye-icin-hayati-onem-tasimiyor/270730