Rusya BRIC üyesi olmayı hak ediyor mu?
Tarih: 16 Şubat 2010 - 23:11
Çin, Hindistan ve Brezilya gibi ekonomileri hızlı gelişme büyüyen ülkeler arasında gösterilen Rusyanın, ekonomisi petrole aşırı bağımlığı olduğundan BRIC olarak adlandırılan gruba dahil olmaması gerektiği tartışılıyor.
Forbes'ta yayımlanan bir köşe yasında, 2050 yılında küresel ekonominin öncüleri olması beklenen BRIC grubunda yer alan Rusya'nın üyeliği sorgulandı.
Rusya ekonomisinde petrol ve enerji gelirlerinin önemli bir yer kaplıyor. Ancak petrol fiyatları küresel ekonomideki gelişmelerden etkilendiğinden, ülke küresel büyümeye esir hale geldi.
BRIC grubunda yer alan Rusya dışındaki ülkeler, son yaşanan küresel krizin etkilerinin azalmasıyla 2009da yüksek oranda büyüme kaydederken, Rusya aynı dönemde yüzde 7.9 daralma gösterdi.
TREN RAYDAN ÇIKABİLİR
ABD merkezli yatırım danışmanlığı şirketi Desert Shores Capital LP CEO'su Joe Donohue tarafından kaleme alınan yazıda Rusya'yı bir trene benzeten yazar, bu treninin önümüzdeki 5 ile 10 yıl içinde raylardan çıkabileceğini belirtti.
Donohue, "Şu anda petrolün varil fiyatı 80 dolara seviyesine çıkmış durumda, Rus Merkez Bankası yeniden döviz alımlarına başlayabilir. Altın ve döviz rezervleri artarken, bu durum rublenin değer kazanacağına işaret ediyor. Ancak, Rus bütçesi hala yüksek harcamalardan dolayı 2010 için ciddi bütçe açığı tehlikesi yaşıyor" dedi.
SİYASİ ETKİ
Rusyanın petrole olan bu bağımlılığının siyasi alanda da önemli etkileri var.
Yazara göre, Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in ülkeyi yeniden uluslararası politikada etkin hale getirmeye çabalıyor ancak petrol fiyatlarının yüzde 30 oranında düşmesi bu planları sekteye uğratabilir.
Ortalama yaşam süresinin hızla gerilemesi de Rusya'da ekonominin geleceğine yönelik olumsuz beklentiler yaratıyor. Nüfusun bu şekilde azalması, gayri safi yurtiçi hasılanın büyüme hızını yavaşlatıyor.
Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre ülkedeki erkeklerin yaşam süresi 59 yıl iken, kadınlar 73e kadar yaşıyor. Ölümlerin çoğu AIDS, verem, alkol bağımlılığı ve kanser gibi nedenlerden gerçekleşiyor. Yozlaşan ve eskiyen sağlık sisteminin bunda büyük etkisi olduğu belirtiliyor.
ZENGİNLER TERK ETTİ
Bununla birlikte Kremlin'in baskısından bunalan Rus zenginlerinin, işlerinin elinde alınması korkusuyla ülkeden gitmesi de ekonomik görünüme yönelik bir diğer olumsuzluk olarak kabul ediyor.
Putin ile zıtlaşan bazı zenginler hapse gönderilirken, bunlardan bazıları hayatlarını kaybetti. Bu durum, ülkeden büyük miktarda varlık çıkışını da beraberinde getirdi.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/rusya-bric-uyesi-olmayi-hak-ediyor-mu/269073