Rusya'yla yapılan enerji anlaşmasının bedeli yüksek
Tarih: 07 Şubat 2010 - 01:39
Moskova'nın Türkiye'nin enerji sektörü üzerindeki etkinliğini artırması, piyasada özellikle rekabet konusuyla ilgili tartışmalara sebep oldu. Analistler, Rusya'ya verilen imtiyazların Avrupalı müşterileri Türk piyasasından kaçırabileceği görüşünde.
Türkiye ile Rusya asındaki enerji bağlarını güçlendiren anlaşmalar, Ankaranın Ortadoğu, Kafkaslar ve Doğu Avrupayı kapsayan bölgede petrol ve doğalgaz piyasasının lideri olma amacını gerçekleştirmesini sağladı ancak analistler, bu gelişmelerin bedelinin hem Türkiye hem de müşterileri için yüksek olabileceği konusunda uyarıyor.
Geçtiğimiz yıl, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Rus mevkidaşı Vladimir Putin, Ankaranın Kremlinin liderliğinde inşa edilen doğalgaz hattına destek vermesi karşılığında bir dizi petrol, doğalgaz ve nükleer enerji teknolojisi anlaşması imzaladı.
Yapılan anlaşmalarla Türkiye 2010 yılı için öngörülen hızlı ekonomik büyüme dolayısıyla ihtiyaç duyacağı enerji kaynaklarını garantiye almanın yanı sıra Basra Körfeziyle Avrupalı tüketiciler arasında köprü olma hedefine de ulaştı.
Ancak Türkiyenin planlanan enerji projeleri için Rus ve Türk şirketlerini ön plana çıkarması ve Ankaranın Türkiyedeki ilk nükleer santralin inşa yetkisini ihale yapmaksızın Rusyaya verme ihtimali tedirginlik yarattı. Enerji piyasaları analisti Necdet Pamir, hükümete yakın bazı şirketlere projelerde öncelik verilmesinin piyasalara ve rekabete zarar vereceğini savundu.
Türkiye hızla büyüyen doğalgaz piyasası ve enerji üretim ve dağıtım sektörleriyle, santral inşaatı projelerinden pay almak isteyen şirketlerin hedefi haline geldi. Geçtiğimiz yıl, Avusturyanın OMV şirketi, Avrupa Birliği (AB) adayı Türkiyenin Avusturya ve Romanya ardından üçüncü stratejik merkezi haline gelmesini istediğini belirtti.
Ancak hükümetin bu projelerde Çalık Holding gibi şirketlere öncelik tanıması durumunda rekabet bir sorun haline gelebilir. Avrasya Grubundan analist Irmak Bademli, Enerji üretiminde Rusyanın rolü artarsa rekabetle ilgili kaygılar doğabilir. Bu da hem tedarikçilerin hem de müşterilerin piyasadan kaçmasına neden olabilir dedi.
BATILI MÜTTEFİKLER
Çarşamba günü ABDnin Türkiye büyükelçisi, Enerji Bakanı Taner Yıldızla görüşerek Türkiyenin ilk nükleer santralini ABDli şirketlerin inşa etmesini istediğini belirtti.
Hükümet kaynaklarıysa, fiyat ve diğer teknik konular üzerinde anlaşılması halinde, Türkiyenin doğalgaz ihtiyacının yüzde 60ını karşılayan Rusyaya nükleer santral lisansının teslim edilebileceğini ifade etti. Hükümetin böyle bir adım atması, NATO üyesi Türkiyenin politikalarının geleneksel Batılı müttefiklerinden kaymakta olduğu yönündeki endişelere yenisini ekleyebilir.
Türkiyenin Avrupa ve diğer bölgesel enerji kaynakları için bir merkez haline gelme isteği enerji anlaşmalarındaki ortaklarını uzun zamandır öfkelendiriyordu. Ankara, özellikle Nabucco Boru Kattı Konsorsiyumu ile anlaşmalarda baskın taraf olmayı amaçlıyor.
Nabucco Boru Hattı üzerinden Avrupaya 31 milyar metreküplük gaz pompalanması planlanıyor. Geçtiğimiz yıl Türkiye Nabuccodan gaz çekmek ve yeniden satmak için özel haklar elde etmişti.
Belirli sektörlerdeki hisselerin tamamen elden çıkarılmasıyla analistler Ankaranın bazı Türk ve Rus şirketlerine verilen imtiyazlar konusunda ne kadar ileri gidebileceğini merak ediyor. Diplomatik bir kaynak, Türkiyenin özellikle doğalgaz konusunda gittiği yönden kaygılıyız. Şirketler Ankaranın yeni politikalarını anlamak istiyor: Türkiyenin piyasası şeffaflığını koruyacak mı? dedi.
Piyasa özellikle geçtiğimiz yılın sonuna kadar elden çıkarılacak gözüyle bakılan kamu kurumu Botaşın elindeki 34 milyar metreküplük doğal gaz ithalatı lisansının ileride ne olacağıyla da yakından ilgileniyor.
Gazpromun ortağı olan Aksa Doğalgazın gaz dağıtımı konusundaki etkinliğini artırması da kaygıları güçlendiriyor. Pamir ise anlaşmalar sonucunda Türkiyenin doğalgaz tedariki alanında Rusyaya yüzde 63 bağımlı olmasının yanı sıra dağıtımda da Gazpromun Aksa üzerinden söz sahibi olmasının tehlikeli bir durum olduğuna işaret ederek, Bu ulusal enerji güvenliğimiz açısından tehlikeli bir oyun diyor.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/rusyayla-yapilan-enerji-anlasmasinin-bedeli/268480