Tahkim'e başvurular artıyor
Tarih: 05 Şubat 2010 - 20:49
Referans Gazetesi yazarı Noyan doğan'ın "Sigortalı ile sigortacı otomobil sigortasında uyuşamadı, 167 kişi tahkime şikayet etti" başlıklı yazısı...
Sigorta Tahkim Komisyonu'na dört ayda 167 şikayet geldi. Komisyon Müdürü Metin Karacan, müracaatların 67'sinin kasko, 63'ünün de trafik sigortasından kaynaklandığını söyledi.
Son dönemde, bu köşede sıkça sizlere yeni kurulan Sigorta Tahkim Komisyonu'ndan bahsediyorum. Bahsediyorum ve bahsedeceğim de... Çünkü bana göre bugüne kadar sigortacılıkta atılmış en önemli adımlardan bir tanesi. Bu sayede sigortalı ile sigorta şirketi arasındaki uyuşmazlıklar nedeniyle mahkemelerde yıllardır süren davalar, Sigorta Tahkim Komisyonu'nun kurulmasıyla artık son buluyor. Neden? Komisyon, en geç dört ay gibi bir sürede kendisine yapılan uyuşmazlık müracaatlarını çözmek zorunda da onun için.
Temel sorun şu ki; Sigorta Tahkim Komisyonu, 2009 Ağustos ayında kurulup faaliyete geçmesine rağmen, vatandaşlar tarafından bilinmiyor. İşte o yüzden bu köşede bugüne kadar bahsettim, bundan sonra da bahsetmeye devam edeceğim. Ta ki tanınana ve sigortalılar tarafından kullanılana kadar.
Geçenlerde Sigorta Tahkim Komisyonu Müdürü Metin Karacan ile sohbet ediyoruz. Öğrendiğime göre, bugüne kadar komisyona 167 şikayet gelmiş. Bugüne kadar dediğim de yaklaşık dört buçuk aylık sürede.
Metin Karacan, 167 şikayetin 6 tanesinin hayat sigortaları ile ilgili olduğunu; geri kalan 161 şikayetin 67'sinin kasko sigortasından, 63'ünün de trafik sigortasından kaynaklandığını söylüyor. Bunların dışında kalan şikayetlerin ise yangın, sel gibi diğer sigorta branşlarına ait olduğunu belirtiyor. Görünen o ki şikayetlerin yüzde 80'inine yakını otomobil sigortalarından oluşuyor.
Poliçeyi okumuyorlar
Sohbetimiz sırasında Metin Karacan'a, şikayetlerin içeriğini de soruyorum... Hayat sigortaları ile ilgili şikayetlerin ağırlıklı olarak sağlık sigortasından kaynaklandığını ifade ediyor Karacan ve "Hayat şirketlerinin bazıları sağlık poliçesi de satıyor. Şikayetlerin çoğu buradan geliyor. Mesela sigortalı ödemesini eksik almış veya hiç alamamış... O nedenle de bize müracaat etmiş" diyor.
Metin Karacan, ağırlıklı şikayetlerin hayat dışı branşlardan geldiğine dikkat çekiyor ve şunları söylüyor:
"161 dosyanın 135'inde tazminatın hiç ödenmediğini gördük. 32 şikayet dosyasında ise tazminat eksik ödenmiş. Tabii bunlar sigortalıların itirazları. Dosyaları inceledikçe görüyoruz ki sigortalılar, sigorta satın alırken ne teminat aldıklarını bilmiyor. Sorun da buradan kaynaklanıyor. Her ne kadar Bilgilendirme Yönetmeliği çerçevesinde sigortalılar bilgilendiriliyorsa da kişilerin poliçeleri okumadıklarını düşünüyorum. Bazı şikayetler var ki poliçede öyle bir teminat yok ama sigortalı yine de alacakmış gibi bize şikayet ediyor."
Hakemler ne karar aldı
Metin Karacan'dan, 167 şikayetin 5 tanesini sonuçlandırıp mahkemeye gönderdiklerini öğreniyorum. Bilindiği gibi Tahkim Komisyonu, kendisine yapılan şikayetle ilgili vardığı sonucu, ilgili ticaret mahkemesine gönderiyor... Mahkeme, taraflara tebliğ ediyor. Ve bu tebliğe de tarafların uyma mecburiyeti var. Uymama durumunda konu icraya kadar gidebiliyor. Metin Karacan, altı tane dosyanın da sonuçlandırılıp mahkemeye gönderileceğini vurguluyor.
İşte bu noktada merak ettiğim konu, sonuçlandırılan bu 11 dosyada Sigorta Tahkim Komisyonu'na bağlı Sigorta Hakemleri'nin ne karar verdiği.
Metin Karacan, 5 şikayet dosyasının kısmi kabul ile sonuçlandığını, bir tanesinde ise sigortalının istediği rakama onay verildiğini açıklıyor. Haliyle, kısmi kabul ile ne kastedildiğini merak ediyorsunuz. Nitekim ben de merak ettim ve sordum...
"Sigorta şirketinin teklif ettiği tutarla, sigortalının istediği tutar arasındaki rakama biz kısmi kabul diyoruz. Hakemlerimiz 5 şikayet dosyasında böyle bir karar vermiş" diyerek başlıyor anlatmaya Karacan ve şöyle devam ediyor:
"Mesela, sigorta şirketi 12 bin TL hasar vermiş sigortalıya... Oysa sigortalı 15 bin TL istiyor. Şikayet de bize gelmiş. İşte böyle durumdaki beş şikayete hakemlerimiz, misal 13 bin 500 TL ödenmesi gerekir şeklinde kararı vermiş. Buna biz kısmi kabul diyoruz."
Herkes internetten okuyacak
Metin Karacan'ın bu açıklaması bende, her iki tarafı da idare edelim tarzında bir yaklaşım sergilendiği inancı uyandırdı. Bunu da Karacan ile paylaştım. Metin Karacan, bu kararların kusur oranlarına bağlı olarak ortaya çıkan sonuçlar olduğunu belirterek, "Biz yakında bu kararları internet ortamında da yayımlayacağız. Belirli bir büyüklüğe ulaşmasını bekliyoruz. Bunları yayımladığımızda herkes okuyacak. Hiçbir kararda orta yolu bulalım şeklinde bir yaklaşım sergilenmemiştir. Hepsi gerekçeleriyle ortaya konmuştur" diyor.
Metin Karacan ile sohbetimiz böyle. Dört aydan biraz fazla bir zamanda Sigorta Tahkim Komisyonu'na yapılan müracaat sayısı 167'ye ulaşmış. Aslında fena bir gelişme değil. Ben inanıyorum, bu uygulama tanınmaya başlandıkça başvuru sayısı artacak. Böylece hem sigorta uyuşmazlıkları uzun yıllar sürmeyecek hem mahkemelerin iş yükü hafifleyecek hem de sigorta sistemine olan güven artacak.
Dayısının, amcasının adına müracaat eden bile var
Sigorta Tahkim Komisyonu Müdürü Metin Karacan, bugüne kadar komisyona yapılan şikayetlere istinaden, gördükleri eksikliklere değinerek, bazı uyarılarda bulunuyor: "Öncelikle sigortalıların kendi sigorta şirketlerine yazılı olarak başvurmaları gerekiyor. O başvuru olmadan, biz şikayet başvurusunu kabul edemiyoruz. Başvuru formunda da ne talep ettiklerini, mutlaka tutar olarak belirtmeliler. Bazen, Ben zarar gördüm, tazminatımın ödenmesi' gibi başvurular oluyor. Bu kararlar, hukuksal bir sonuç doğuracağı için tutarın ne olduğunun mutlaka belirtilmesi şart. Bir de başvuruyu yapanın mutlaka kendisi olması gerekiyor. Daha doğrusu poliçe kimin adınaysa, onun bize müracaat etmesi lazım. Şunu görüyoruz; kişi, dayısının, amcasının adına bize başvuruda bulunuyor. Kişinin ya kendisi ya da vekil aracılığıyla gelmesi gerekir. Burası bir şikayet mercii değil, mutlaka menfaatleri olan kişinin başvurması gerekir."
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/tahkime-basvurular-artiyor/268412