Sektör karşılıklar yüzünden mi zarar ediyor
Tarih: 29 Ocak 2010 - 17:50
Ergo Şirketler Grubu CEO'su Akın Kozanoğlu, "Karşılıklar yüzünden zarar ediyoruz, bunu da hissedarımıza anlatamıyoruz" diyor
Ergo Şirketler Grubu CEO'su Akın Kozanoğlu, Hazine'nin karşılıklar konusunda yaptığı deşiklikler yüzünden karlılıkta çok fazla zikzaklar yaşandığını belirterek, 'Üç ay kardayız, bakıyorsunuz öbür üç ay zararda. Hissedarımıza bunu anlamakta zorlanıyor' diyor.
"2009'da krizle birlikte sigorta sektörü, son 5-10 yılın en karsız yılını yaşadı"... Bu sözler, Ergo İsviçre Şirketler Grubu CEO'su Akın Kozanoğlu'na ait. Geçenlerde Kozanoğlu ile, sigortacılık üzerine uzun bir sohbet gerçekleştirdik.
Akın Kozanoğlu, sektörde karlılığın çok aşağılara indiğini belirterek, bunun da nedeninin sadece kriz olmadığını söylüyor. Kozanoğlu'na göre, iki nedeni var. Birincisi, piyasadaki rekabet. Piyasaya büyümeyi öne alan bazı oyuncuların girdiğini ifade eden Kozanoğlu, "Bunlar kardan ziyade büyümeyi ön plana alan oyuncular. Bunların getirdiği rekabet ve piyasanın da büyümesi nedeniyle karsızlık oluştu" diyor.
Akın Kozanoğlu, karsızlığın nedenlerinden birinin de karşılıklar olduğunu savunuyor ki, açıkçası bu tespiti, ilgimi çekti. Kozanoğlu'na göre, son 3-4 yıldır sigortacıların ayırdıkları karşılıklarda piyasa regülatörünün, yani Hazine'nin, getirdiği bazı değişikliklerin karlar üzerinde olumsuz etkisi oldu.
Akın Kozanoğlu'ndan, konuyu biraz daha açmasını istiyorum... "Sigortacılar, aynı bankacılıkta olduğu gibi taşıdıkları risklere karşılık bilançolarında karşılık taşırlar. Bu karşılıkları ayırmanın da bir takım düzenlemeleri vardır. Bunu da bizim regülatörümüz yapar" diyerek, başlıyor anlatmaya Kozanoğlu ve Hazine'nin 3-4 senede karşılıklar konusunda iki-üç kez değişiklik yaptığını söylüyor.
Anlamakta zorlanıyorlar
Bu değişiklikler nedeniyle de karlılıkta çok fazla zikzaklar yaşandığını kaydeden Kozanoğlu, "Bunu, sigorta şirketlerinin hissedarlarına anlatması biraz zor oldu. Üç ay bakıyorsunuz şirket kar ediyor, öbür üç ay bakıyorsunuz şirket zararda. Piyasa değişmemiş... Yöneticiler değişmemiş... Sigorta mevzuatı değişmemiş. O zaman da ne oluyor' diye soruyorlar" şeklinde konuşuyor.
Akın Kozanoğlu, örnek olarak da Ergo Grubu'nu gösteriyor ve şunları söylüyor: "Bizim hissedarlarımız hiç anlamıyor bu konuyu. Sebebi de çok basit. Bu kadar zikzak yapan karşılık sistemini herhalde kendi ülkelerinde görmediler. Bu ayrılan karşılıklar sokağa atılan para değildir. Yine işverenin, yine şirketin parası. Karşılık olarak bilançoda duruyor ama ne var ki, kar değil bunlar. Dolayısıyla dağıtılan bir temettü değil, karşılık olarak duruyor. Bu zikzakları anlatmakta zaman zaman zorluk yaşıyoruz."
Kalıcı karşılık sistemi
Akın Kozanoğlu'na; bu tespitinin üzerine, karşılıklar konusunda ne yapılması gerektiğini soruyorum... Kalıcı bir karşılık sisteminin oturtulup, uzun süre götürülmesi gerektiğini savunuyor ve ardından da ekliyor:
"Karşılıklarda yurt dışında gördüğümüz dengeleme mekanizmalarını kurmak lazım. Bu bizim mevzuatımızda yok. Bir mevsim, öbür mevsime göre geçici olarak, artı veya eksi yönde oynama olduğu takdirde; dengeleme mekanizmaları bu sürekliliği sağlar. 2010 yılında Hazine, yeni bir karşılık sistemi üzerinde çalışıyor. Umuyorum, 2010 yılından itibaren bu yeni sistem oturur."
Konuşmamız sırasında Akın Kozanoğlu, ilginç bir tespitte daha bulunuyor...Özellikle 2010 yılından itibaren karlılık noktasında önemli gelişmeler yaşanacağını belirtiyor Kozanoğlu ve "Bazı kötümser meslektaşlarımı da dinliyorum. Ama ben müspet taraftayım. Çünkü teknik zararın getirdiği karşılık ayırma neticesinde sermaye ihtiyaçları artıyor. Sermaye de bu kriz ortamında artık çok önemli. Bizim hissedarımızın sermayesi çok yüksektir. Ama onu en optimum şekilde kullanmayı tercih eder. Dolayısıyla kılı kırk yararak bize sermaye koyar. Koyar neticede ama diğer hissedarlarında; Türk olsun, yabancı olsun aynı şekilde davranacaklarını tahmin etmiyorum" diyor.
Sohbetimizin sonunda Akın Kozanoğlu, 2010 yılı tahminlerini de sıralıyor. Kozanoğlu'na göre, karlılık dip yaptığı için bundan sonra düzelme dönemi başlayacak. "Artık tüm oyuncuların bu gözle bakacağını düşünüyorum, hissedarlarıyla birlikte" diyor Kozanoğlu ve büyümenin hem bu sebepten hem de ekonomideki genel düzelmeden dolayı artacağını sözlerine ekliyor.
Pazarda fazla sayıda büyük şirket var
Ergo İsviçre Şirketler Grubu CEO'su Akın Kozanoğlu, bugün sigorta sektöründeki şirket sayısını fazla olduğunu savunarak, şunları söylüyor:
"Bana göre pazarda fazla sayıda büyük şirket var. Kriz olmasaydı, 2-3 tane inorganik gelişme olacaktı. Birçok yatırımcı bu piyasaya girdi. Bazıları tam aradığını bulamamış olabilir, kendi politikaları nedeniyle. Bunda ayıp bir durum yok. Yatırım yaparsınız, kazanırsınız veya kazanamazsınız. Kazanamadığınız zaman çıkıp, gitmek; hani, zararın neresinden dönersek kardır misali olabilir. İlla zarar da olmayabilir. Ben artık bu ülkede olmak istemiyorum diyenler de olabilecek diye düşünüyorum. Dolayısıyla bu çerçevede konsolidasyon olabilir."
Oynanan oyunun adı karlılık, büyüme değil
Akın Kozanoğlu, piyasada yaşanan fiyat rekabetine değinerek, bu konuda da şu tespitleri yapıyor:
"Karlılıklar düştü. Biz karlılığı bileşik oran diye bir oranla ölçeriz. Bu oran, yüzde 110 oldu mu; demek ki, 100 liralık mal satmışsınız, 10 liralık zarar etmişsiniz. Bu, herhalde son yılların en büyük zarar ölçüsüdür. Bunun bir nedeni de, piyasaya kardan çok büyümeyi ön plana alan oyuncuların girmesi. Bunlar rekabet yarattılar. Oysa piyasada oynanan oyunun adı karlılık, büyüme değil. Bana göre fiyat rekabeti geçici bir hastalık. 2010 yılında düzelir diyorum. Yani, bir sene içinde oturur."
Noyan Doğan | Refarans
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/sektor-karsiliklar-yuzunden-mi-zarar-ediyor/268047