Geleceğin en gözde 20 mesleği
Tarih: 07 Ocak 2010 - 00:40
Uzay Hukuku Danışmanı, karbon vergisi memuru ya da yapay zeka pazarlamacısı⦠Şu anda bu terimlerin neyi ihtiva ettiğine dönük anlamlı tanımlamalar tam yapılamasa da fütüristlere göre geleceğin meslekleri bunlar olacak. Ekonomist önümüzdeki 20 yıl içinde öne çıkacak 20 meslek dalına ilişkin...
Şu anda sadece filmlerde görebildiğimiz ama hayalini dahi kuramadığımız bazı işler gelecek 20 yılda hayatımızın ayrılmaz bir parçası ve gençlerin en gözde meslek seçiminlerindeki yerini alabilir mi? Örneğin, uzay hukuku danışmanlığı, karbon vergisi memuru gibi⦠Geleceğin trendlerini belirleyen fütüristlere göre bu sorunun yanıtı tabii ki evet.
Gelecekte fütüristlere göre yaratıcı, yeni fikirlere sahip ve özel tasarımlar yapabilen kişi profili iş hayatında öne çıkacak. Bir de internetin hayatımızın artık her alanını kaplamasıyla sanal ortamda yapılan işler çoğalacak ve burada yapılan yaratıcı iş fikirleri en kabul gören özellik olacak. Her alan ve sektör için; üst seviyede teknoloji, mobilite kullanma bilgi ve yetkinliği, kendini, umutlarını, kaynaklarını yönetme becerisi öne çıkacak.
İşte şu anda belki adını bile duymadığınız ama önümüzdeki 20 yıl içinde geleceğin gözde olacak meslekleri şu başlıklar altında toplandı:
UZAY HUKUKU DANIŞMANLIĞI
Astronotlardan sonra yakın zamanda artık sivil insanlar da uzay yolculuna çıkabilecek. Eskiden, ABD, Rusya ekseninde gerçekleşen uzay bilimine dönük çalışmalar şu dönemde onlarca ülkeyi kapsar hale geldi. Tüm bunlar uzaya dönük sosyal bilimlerin de daha çok öne çıkmasını sağlayacak. Nasıl ki denizcilik hukuku denizcilik konusunda pek çok uluslararası anlaşmazlıkların çözümünü sağlıyorsa, aynı şekilde uzay hukuku da tüm ülkelerin uzay faaliyetlerine düzen getiren, anlaşmazlıklarda çözüm olan bir hukuk dalı. Bu alanda uzmanlaşan danışmanlar meslek olarak önem kazanacak.
ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSLİĞİ
Gelecekte elektronik medyanın, evlere yönelik bilgiye erişme ile bilgiyi kullanma ürünlerinin yükselen ürünler olması bekleniyor. Bu nedenle de üniversitelerin ilgili bölüm mezunlarının ulusal ve uluslararası boyutta birçok iş olanağı bulabileceği söyleniyor.
VERİ MADENCİLİĞİ VE ANALİSTLİĞİ
Bankalar, telekom operatörleri, perakendeciler ve ISPler gibi yoğun olarak verilerle çalışan şirketler, bu verilerini çıkarıp analiz eden veri madencilerine ve analistlerine ihtiyaç duyuyor ve duymaya da devam edecek.
KOD KIRICILAR
Bugün birçok şirket bünyesinde çalıştırılan kod kırıcılar, bilgisayarların iş ve özel hayatımıza daha çok girmesiyle beraber önemlerini artıracaklar.
TAŞERON- FASON YÖNETİCİLİĞİ
Kurumlar sabit, ücretli çalışanlar kadar, hatta daha fazla, kendi uzmanlık alanlarında bağımsız hizmet sağlayıcı kişi ve küçük-butik kurumlarla çalışacaklar. Taşeron - Fason yöneticiliği değişik yapılardaki çok sayıda taşeron-fasoncu arasındaki rekabeti yönetmek ve uyumu sağlamaktan sorumlu olacaklar.
DEĞİŞİM YÖNETİCİLİĞİ
Güncel operasyon sürerken, kurumların gelecek hedeflerini oluşturmak ve bunlara ulaşmak için değiştirilmesi gereken alanları uzaktan görüp, planlamak, iletişimini ve hazırlıklarını yapmak, teknolojik gereksinimlerini saptayıp, tedarik etmekle uğraşacaklar. Mevcut sistemin türbülansa girmeden akarcasına sürekli değişim geçirmesine liderlik edecekler.
BİYOMİMİKRİ UZMANLIĞI
Doğadaki modelleri inceleyen, sonra da bu tasarımları taklit ederek veya bunlardan ilham alarak çözüm getirmeyi amaçlayan bu bilim dalı yeni bir meslek oluşturacak. Mimari biyomimikrinin en başarılı örneği Zimbabwede 1996da tamamlanan Eastgate binası. Binada, bir karınca yuvasından esinlenerek yapılan doğal havalandırma sistemi kullanılıyor.
KARBON VERGİSİ MEMURLARI
Bireyin dünyaya bıraktığı karbon ayakizi hesaplanacak ve vergilendirilecek. Devlet bürokrasisi karbon vergisi memurlarını kadroya katmak için harekete geçecek. Vergi yükü altında ezilen vatandaş ise karbon vergisi danışmanlarından destek alacak. Limiti aşan salınım için ceza ödenecek veya limitin altında kalan birinin salınım hakkı satın alınacak. Fazla karbon salınımının satıldığı ekonomide, karbon ayakizi ticareti ve karbon ayakizi satıcıları oluşarak yeni bir ticaret türü ortaya çıkacak.
YÖNETİCİ MENAJERLİĞİ
Her türlü kurum için en önemli sermaye; bugünkülerden daha da üstün özelliklere sahip, yaratıcı insanlar olacak. Bu kişilerin en doğru işlerde olmalarını sağlayan, onları portföylerinde bulunduran menajerleri olacak.
HOT-LİNE İŞLETMECİLİĞİ
Teknik sorunları yerinde saptayıp, onaran tamircilerin yerini, uzaktan onarım yapan akıllı yazılımlar ve üç boyutlu hologramlar alacak. Bugünün teknik servisleri bu şekle dönüşecek. Mekanik arızalar tamir edilmeyecek. Gerektiği durumlarda fiziksel tamir olmayacak, tüm parçalar değişebilecek.
AKILLI TEDARİK YÖNETİCİLİĞİ
Tedarik zinciri yöneticiliği, inovasyondan, üretime, ambalajlamadan, stoklamaya, taşımaya, faturalamaya, pazarlamadan satışa kadar tüm süreçlerde etkin ve sorumlu olacak. Tedarik zinciri yöneticiliği, akıllı tedarik yöneticiliğine dönüşecek. Tüm süreçlerde etkin olacak, maksimum düzeyde yazılım, uzaktan tanıma sistemleri ve robotik cihazlar kullanılacak.
SANAL MARKET İŞLETMECİLİĞİ
Bugünün perakende sektörü yöneticilikleri büyük ölçüde sanal market işletmeciliği ve yöneticiliği ile yer değiştirecek. Her türlü alışverişin çoğu internet üzerinden yapılacağından perakende satış noktalarının ve bu tür mekanların ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurgulanmış tüm diğer servis sağlayıcı kişi ve kurumlar robotik, sanal sistemlerle yer değiştirecek.
BLOGGER
İnternet sayfasında her konuya ilişkin görüşlerini günlük olarak yazan kişiler olan bloggerlar son zamanlarda şirketlerin bile hedefi haline geldi. Her türlü ürün ve markalarla ilgili görüşlerini internet sitelerinde yazan bu kişiler artık herhangi bir şey satın almak isteyen kişilere de danışman olma niteliğine kavuştu. Bundan sonra da daha profesyonelleşecek.
ROBOTİK SORUNLAR AVUKATLIĞI
Üretim ve hizmet alanlarında satın alınan robotların kullanımında karşılaşılan sorunların çözümünde, robotları üreten, satan, kullanan kişi ya da kurumların hak ve sorumlulukları alanında çalışan sektörel uzman avukatlar olacak.
YAPAY ZEKA PAZARLAMACILIĞI
İnsan düşünce sisteminin elektronik cihazlara aktarılması sonucu ortaya çıkacak ürünlerin satıcıları. Örnek bir pazarlamacı sunumu "Bakın bu küçük aleti uyurken odanıza koyarsanız, siz uyanırken vücut ısınızın değişiminden, beyin dalgalarınızdan bunu anlayıp, ışıklarınızı açacak, sevdiğiniz müziği başlatacak, oda sıcaklığını sizin istediğiniz düzeye getirecek sistemleri çalıştıracak" şeklinde olacak.
SORU BANKASI TASARIMCILIĞI
İnsanların kapasiteleri giderek artacağından, gelişim sağlayacak, yeni şeyler sorabilmek zorlaşacak. Yenilikleri tetikleyecek soru sorabilmek ayrı bir uzmanlık alanına dönüşecek. Sektörel, tematik soru bankaları gelişecek. Bunların tasarımcıları en arananlardan olacak.
DUYGU TASARIMCILIĞI
Genetik ve nano teknolojilerin gelişmesi ile yapılacak işe, yaşanılacak duruma uygun duyguların belirlenmesi ve gerekli kimyasal drog reçetelerinin, yapay zeka, sanal ortam uygulamalarının kurgulanması mümkün olacak. Bunu ihtiyaca göre duygu tasarımcıları yapacak.
ALTERNATİF BESİN MÜHENDİSLİĞİ
Beslenme için gerekli maddelerin konsantre ve karma tabletlere, sıvılara dönüştürülmesiyle uğraşacaklar. Genetik ve nano teknolojiden yararlanarak insanların beslenme ihtiyacına yanıt verecek alternatifler üzerinde çalışacaklar. Geleneksel tarım, insanların yaşamsal ihtiyaçlarını karşılama ve yararlı olma noktasında yetersizleşiyor. Buna çareyi alternatif besin mühendisleri bulacak.
BİLGİ MÜHENDİSLİĞİ
Bilgilerin sistemde bildirimlerinin interaktif şekilde kullanılmasını ve kodlama işlemlerini gerçekleştiren bu kişiler gelecekte de ön planda olacak.
BİYOTEKNOLOJİ UZMANLIĞI
Gelecekte üçüncü nesil ürünlerin üretilmesi söz konusu olacak. İşte bu nokta biyoteknoloji uzmanlarına ihtiyacın artacak.
KORUYUCU HEKİMLİK
Sağlık konusunda insanların bilinçlenmesiyle hastalıkların bulaşma yollarının engellenmesi, aşılama ve sağlık eğitimine olan ilgi arttı. Bunun sonucunda günümüzde olduğu gibi gelecekte de koruyucu hekimliğin öneminin artacak.
Ekonomik çözümler parlayacak
Ufuk Tarhan / Türkiye Fütüristler Derneği Başkanı
İyi ve derinlemesine uzmanlıkla, akıllı ve iyi yapılan her şeyin iş haline dönüşebileceği bir çağa giriyoruz. Yani bugün en saçma görünen şey bile akıllıca, iyi, yararlı çözümler üreterek yapılırsa iş olabilecek ve para kazandırabilecek. Sektörler değil, o sektörlerde değişik, yararlı, akıllı kaynak kullanarak, ekonomik çözümler üreten her şey parlayacak. Tam bir buluş ve pek çok ufak, yenilik patlaması yaşanacak. Eskisi gibi göz alıcı büyük güneşler değil, bir sürü pırıl pırıl parlayan yıldızcıklar, yıldız yağmurları göreceğiz.
Şu andaki sektörler devam edecek, ancak saydığım trendlere göre baştan aşağı dönüşecek, evrim geçirecek. Bu dönüşümlerin hepsinin tetikleyicisi ve dönüştürücüsü; nano ve genetik olacak. Gelecek on yılda en çok ve hızlı dönüşecek, öncü sektörleri ille de belirtmek gerekirse; sağlık, enerji, eğitim diyebiliriz.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/gelecegin-en-gozde-20-meslegi/266890