ABD stratejik ortağı Türkiye'yi kaybediyor
Tarih: 06 Ocak 2010 - 00:49
ABD, 1945 yılından bu yana kendini özgür dünyanın lideri olarak gösterse de, Obama yönetiminin son zamanlarda karşılaştığı beklenmedik olaylar sonucu gelişmekte olan dünyada Türkiye, Brezilya, Hindistan ve Güney Afrika gibi dört büyük ve stratejik olarak önemli demokrasiyi kaybetti. Bu ülkeler...
Financial Times (FT) gazetesinde, gelişmekte olan dünyanın en büyük ve stratejik açıdan en önemli dört demokrasisi, Türkiye, Hindistan, Güney Afrika ve Brezilyanın giderek Amerikan politikasıyla daha fazla ters düştüğü belirtildi.
Gazetenin dış politika baş yazarı Gideon Rachman'ın imzasını taşıyan makalede aynı zamanda, bu ülkelerin büyük uluslararası sorunlarda ABDnin yanında yer almak yerine, Çin ve İran gibi otoriter güçlerden yana taraf oldukları değerlendirmesi yapıldı.
ABD, böyle bir şey yaşamayı beklemediği için durumun farkına varamadı.
Dünya demokrasilerinin doğal olarak ABD'yle aynı saflarda yer alacağı şeklindeki varsayımın doğru çıkmadığını belirten gazete, bunun son örneğinin Kopenhag iklim zirvesinde yaşandığını belirtti ve Obama yönetiminin iklim zirvesinin son gününde Brezilya, Güney Afrika ve Hindistanı ikna etmeyi başaramadığını kaydetti.
Haber analizde ABD Başkanı Barack Obamanın iklimin son gününde masada kendisine yer açmak için sıkışan Brezilya, Güney Afrika ve Hindistan liderlerinin, ABD yerine Çin ile derin görüşmeler içinde olmasını şaşkınlıkla karşılamış olabileceği belirtildi.
TÜRKİYE GÜVENİLİR BİR MÜTTEFİK DEĞİL
Kopenhagda yaşanan görüş ayrılığının önemli olmakla birlikte asıl sorunun yanında bir hiç kaldığını savunan Rachman, Büyük Ortadoğu, Latin Amerika, Afrika ve Asyanın en önemli demokrasileri olan Türkiye, Brezilya, Güney Afrika ve Hindistana bakıldığında, bu ülkelerin hiçbiri ABDnin veya demokrasi topluluğunun güvenilir müttefikleri olarak kabul edilemezler değerlendirmesini yaptı.
Türkiyenin bir zamanlar Soğuk Savaş döneminde Amerikanın çok önemli bir müttefiği olduğu hatırlatılan makalede şu ifadelere yer verildi:
Türkiye daha sonra tek laik, Batı yanlısı Müslüman demokrasi haline geldi. Ama artık Batının güvenilir bir ortağı değil. ABDnin Irak işgalinden beri yapılan kamuoyu yoklamaları bu ülkede büyük bir Amerikan karşıtlığının bulunduğunu gösteriyor. Ilımlı İslamcı AKP hükümeti Hamas, Hizbullah ve İran gibi Amerikanın bölgedeki düşmanlarıyla ilişkiye giriyor ve İsraile karşı gittikte artan bir şekilde düşmanca tavır alarak Amerikalıları ürkütüyor.
Bu gelişmenin altında ise Türkiye, Brezilya, Güney Afrika ve Hindistanın beyaz, zengin Batı dünyasının dışında kalmış gelişmekte olan ülkeler olma kimliklerinin demokratik kimliklerine ağır basması yatıyor.
YENİ DOST ÇİN
Türkiyedeki Ak Parti dahil olmak üzere dört ülkenin de kendilerini içerde sosyal adaletin, dışarıda ise eşit bir küresel düzenin savunucusu olarak gören hükümetler tarafından yönetildiğini kaydeden gazete, Ancak bu hükümetler bir yandan da küresel kapitalizme ve ABDye kuşkuyla bakıyorlar diye yazdı.
Rachman, bu ülkelerin gözünde Obamanın George W. Busha göre büyük bir ilerleme olarak görülmekle birlikte, hala bir Amerikalı olduğunun unutulmadığını belirterek, Türkiye, Brezilya, Güney Afrika ve Hindistanın kendilerini ABDden çok, son yıllarda yükselen Çine yakın hissettiklerini ileri sürdü.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/abd-stratejik-ortagi-turkiyeyi-kaybediyor/266846