Çılgın fiyat rekabetinin sonu hep felaket
Tarih: 05 Ocak 2010 - 10:23
Türk sigorta sektördeki çılgın fiyat rekabetini Avustralya'da da yaşadığını belirten Allianz Sigorta CEO'su George Sartorel, Geçmişte Avustralya'da 300 sigorta şirketi vardı. İrrasyonel fiyat rekabeti sonucu bugün aktif olarak faaliyet gösteren 14 şirket kaldı' dedi.
Türkiye'de sigorta sektöründeki çılgın fiyat rekabetine dikkat çeken Allianz Sigorta CEO'su George Sartorel, "Bu filmi defalarca seyrettim. Filmin sonu hep aynı. İrrasyonel fiyat rekabeti herkes için felaket doğuruyor" dedi. Avustralya doğumlu olan ve geçmişte uzun yıllar görev yaptığı Avustralya pazarı ile ilgili deneyimlerini Referans'la paylaşan Sartorel, çılgın fiyat rekabeti sonucunda Avustralya'da 300 olan şirket sayısının azaldığını ve bugün aktif olarak faaliyet gösteren sadece 14 şirketin kaldığını söyledi. Avustralya'da 1980'lerin sonundan başlayarak 6 yıllık süreçte fiyat rekabetinden dolayı sigorta sektörünün hayat dışı branşta zarar ettiğini belirten Sartorel, "Avustralya'da da hem yerli hem yabancı sigorta şirketleri vardı. En hızlı prim üreteni ve en düşük fiyat vereni en hızlı şekilde battı. 1990'ların sonunda Avustralya'nın en büyük sigorta şirketi iflas etti ve arkasında ödenmemiş 5 milyar dolar hasar bıraktı. Bu hataya düşenler başarısız oldu" dedi. Sartorel, bu ülkede 3 büyük sigorta şirketinin bugün toplam primin yüzde 70'ten fazlasını üretir duruma geldiğini ifade etti.
Türkiye ders çıkarmalı
Aynı senaryoyu Kanada ve Uzakdoğu ülkelerinde de yaşadığını vurgulayan Sartorel, "Şirketler fiyatı düşürüyor. Bu, rezervlerinden yedikleri anlamına geliyor. İlerleyen yıl kaynak bulabilirlerse rezervleri destekliyorlar. Ancak, bulamazlarsa rezervleri azalıyor. Sigorta müşterisi de ödediği primin karşılığında aldığı poliçeye güveni kaybediyor" diye konuştu. Bu tip çılgın fiyat rekabetinin sektöre büyük zarar verdiğini ifade eden Sartorel, bu zararlardan dolayı sektörün toparlanmasının uzun yıllar alabileceğine dikkat çekti. Sartorel, geçmişte fiyat rekabetinden dolayı başka ülkelerde yaşananların Türkiye'de yaşanmaması için Türkiye'nin de başkalarının hatalarından ders çıkarması gerektiğini savundu.
Trafik sigortalarında hasar rezerv (claims reserve) oranlarına bakıldığında Allianz'ın son dönemde hasar rezerv oranlarını artırırken diğer bazı şirketlerin düşürdüğünü belirten Sartorel, "Bu şirketler kısa vadede karlı görünebiliyor. Ancak bu, uzun vadede çok riskli. 2010'da hasar rezervlerine kaynak koymaları gerekecek. Bu kaynağı nereden bulacaklar. Ayrıca, yeni düzenlemeler de gelecek muhtemel hasarlara karşılık rezervlerin artmasını gerektirecek. 2010 bazı şirketler için çok zor bir yıl olacak. Bazı şirketler iş almayı bırakıp daralmayı seçebilir. Bazı şirketlerin sermaye yeterlilik rasyolarında sorun olabilir" diye konuştu. Hasar rezerv (rezerv) oranı da sigorta şirketlerinin gelecekteki hasarları ödemek amacıyla ayırdıkları rezervlerin kazanılan prime oranını ifade ediyor.
2010'da ciddi sorun yaşanır
Allianz'ın, 2010'da pazar payını sabit tutacağını ifade eden Sartorel, "Sektörde nominal olarak prim üretimindeki artışın yüzde 5-6 civarında olacağını düşünüyorum. Allianz'ın büyümesi de yaklaşık bu seviyede olur. Çılgın ve irrasyonel fiyatlamanın olduğu zamanda büyümenin anlamı yok" diyor. 2010 yılı için sektör açısından çok kötümser olduğunu ifade eden Sartorel, "Sektör şu anda zarar ediyor. Bu da ocak, şubat, mart aylarında alınan kararların sonucu. Ancak halen irrasyonel fiyatma sürüyor. Bunun da olumsuz etkisi 6-9 ay sonra görülecek. Bazı şirketler, 2010'da çok ciddi karlılık sorunları yaşayacak" diye konuştu.
Allianz'ın global anlamda sigorta sektörünün lideri olduğunu belirten Sartorel, "Ancak, sadece prim üretimine göre liderliği ölçek olarak tanımlamıyoruz. Allianz, sermaye yeterlilik oranı en yüksek firma. Rating olarak da en yüksek dereceye sahip" dedi. Türkiye'de Allianz Sigorta'nın mali yapısının çok güçlü olduğunu ifade eden Sartorel, rezerv oranı olarak bakıldığında da Allianz'ın oranının, sektör ortalamasının çok üzerinde olduğuna dikkat çekti.
Büyümek için fırsatlar çıktığında değerlendirmeye açık olduklarını ifade eden Sartorel, "Ancak, zor zamanlardan geçiyoruz. Böyle zamanlarda şirketimizin mali yapısını güçlendirmek çok daha önemli" dedi.
Allianz'ın pazar payı % 9
Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği'nin (TSRŞB) verilerine göre Allianz Sigorta, 2009 yılının 10 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,23 artışla 776.7 milyon TL prim üretimi gerçekleştirdi. Allianz, hayat dışında sektörde yüzde 9,03'lük pazar payıyla 3. sırada yer alıyor. TSRSB'nin verilerine göre Eylül 2009 sonuçları itibariyle pazar büyüklüğünde ilk 5 sırada yer alan şirketler, hasar rezerv oranlarına göre sıralandığında Allianz, elementer sigortalarda hasar rezerv oranı en yüksek olan şirket.
30 yılı aşkın deneyime sahip
2007 yılından bu yana Allianz Türkiye CEO'su olan George D. Sartorel, Avustralya'da doğdu. Sartorel, sigortacılık sektöründe 30 yılı aşkın uluslararası deneyime sahip. 1980-1990 yılları arasında Allianz'ın Asya, Avustralya ve Avrupa'daki şirketlerinde farklı düzeylerde yöneticilik görevlerinde bulunan Sartorel, 1998-2004 yılları arasında ise Avustralya Allianz'da CEO olarak görev yaptı.
Alp Süer/ Referans
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/cilgin-fiyat-rekabetinin-sonu-hep-felaket/266806