Emeklilik şirketleri fon çeşidini artıracak
Tarih: 23 Kasım 2009 - 06:56
Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Mete Uğurlu, bireysel emeklilik sisteminde yatırım fonlarının çeşitleneceğini, gayrimenkul fonlarına ya da kıymetli madenlere yönelik fonlara yatırım imkanı tanınacağını belirterek, böylece faize hassas kesime de cevap verileceğini söyledi....
BİREYSEL emeklilik şirketleri, emeklilik fonlarının çeşitlerini artırarak, sisteme yeni katılımcı çekecek. Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM) Başkanı ve Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Mete Uğurlu, bireysel emekliliğe yönelik yatırım fonlarını çeşitlendirmeye ihtiyaç olduğunu belirterek, önümüzdeki günlerde bireysel emeklilik sisteminin tüm taraflarının biraraya gelerek, yeni açılımları konuşacaklarını söyledi. Mete Uğurlu, fon çeşitliliğinin artması gerektiğini ifade ederek, Mesela, ana para korumalı fonlar, gayrimenkul fonları ya da girişim sermayesi fonları olabilir. Yine aynı şekilde kıymetli madenlere yönelik fon yatırımı da olabilir dedi.
Mete Uğurlu, fonların çeşitliği arttıkça riskin de artacağını ifade ederek, bugüne kadar bireysel emeklilikte yatırımların ağırlığını hazine bonolarının oluşturması nedeniyle sistemin kendini koruduğuna değindi. Şu anda varlıkların, yüzde 80inin devlet ve hazine bonosunda olduğuna dikkat çeken Uğurlu, Bireysel emeklilik sistemi sürekli büyüyen bir sistem. Geçen yıl yüzde 40 büyüdü. Bu yılın ilk 10 ayına baktığımızda ise yüzde 35 bir büyüme oldu. Varlık erimesi hiçbir şekilde olmadı. Önümüzdeki dönemde enstrümanlar ve katılımcıların tercihleri arttıkça bizde de yurtdışındaki gibi dalgalanmalar olabilir şeklinde konuştu.
Hisse senedi kazandırdı
Uğurlu, sisteme katılanların baştan beri risk almak istemediklerine de değinerek, sözlerini şöyle sürdürdü: Risk almak istenmediği için de hazine bonosu ve devlet tahvili tercih ediliyor. Ama unutmamak lazım ki, geçen yıl hisse senetleri yüzde 40 zarar etti. Bu senenin ilk 10 ayında ise, yüzde 80 getiri sağladı. Bireysel emeklilik sisteminde bu yılın ilk 10 ayında ortalama yüzde 20 civarında brüt getiri var ama hisse senedi olanlar yüzde 80 getiri sağladılar. Kamu kağıdı gibi daha muhafazakar fonlara girenler yüzde 16 getiri elde ettiler. Tüm bu getirileri yüzde 5lik enflasyondan arındırdığınızda, çok ciddi bir reel getiriden bahsediyoruz. Bu sadece bu yıla da has değil. 2004-2008 arasına baktığımızda sistemin her yıl reel getiri sağladığını görüyoruz. Bunların ortalaması da yüzde 6.7 civarında.
Faizsiz yatırım imkanı
Mete Uğurlu, Önümüzdeki dönemde yelpazeyi genişletme adına bireysel emeklilik sisteminde, faizsiz alanlara da yatırım imkanı olacak mı? sorusunu ise şöyle yanıtladı: Fonların çeşitliliği arttıkça bunlar da olacak. Mesela kıymetli maden fonları buna benzer bir yatırım enstrümanı. Aynı şekilde gelir ortaklığı senetleri de olabilir. Tüm bunlar faize hassas kesime de cevap verecektir.
2015te 64 bin kişi emekli olacak
METE Uğurlu, bireysel emeklilik sisteminin bugüne kadar bin 700 kişiyi emekli ettiğini, sene sonunda ise bu rakamın 2 bin kişi olacağını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: Emeklilik konusu kamuoyunda yanlış anlaşılıyor. Şu anda emekli olanlar, birikimli hayat sigortalarından bireysel emeklilik sistemine aktarım yapanlar. Bu çerçevede 2004 yılından beri de sistem emekli ediyor. Ama asıl bireysel emeklilik sisteminden, 2013 yılından itibaren emekli olunacak. Çünkü, sistemin 10 yıl o zaman doluyor. 2015 yılında emekli sayısı 64 bin olacak. 2020lere geldiğimizde ise, yaklaşık 380 bin kişi sistemden emekli olmaya hak kazanıyor.
2010da trafik sigortası primleri artacak
SİGORTA şirketleri 2010 yılının başından itibaren trafik sigortasında, özellikle büyük şehirlerde primleri artırmaya hazırlanıyor. Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği (TSRŞB), 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren uygulanacak trafik sigortası primleri için, sektöre yönelik Rehber Tarife hazırlayıp, yayınladı. Tarifeye göre, 2009 yılının Temmuz-Aralık ayında İstanbulda trafik sigortası primleri özel araçlarda 311 TL, tüzel araçlarda ise 465 TL iken; 2010 yılının Ocak-Temmuz döneminde özel araçlarda primler 319 TLye, tüzel araçlarda ise 449 TLye çıkması öngörülüyor. Ankarada ise bugün için trafik sigortası primleri özel araçlarda 257 TL, tüzel araçlarda 423 TL. Gelecek yılın başında ise Ankarada primlerin özel araçlar için 268 TLye yükselmesi, tüzel araçlar içinse 381 TLye düşmesi planlanıyor. İzmirde de bugün için sigorta primleri özel araçlarda 215 TL, tüzel araçlarda da 348 TL iken; TSRŞB, 2010 yılının başında özel araçlarda primlerin 224 TLye çıkacağını, tüzel araçlarda ise 323 TLye düşeceğini açıkladı. Rehber tarifede bazı illerde ise trafik sigortası primlerinin düşürülmesi öngörüldü. Bu illerin başında da Bursa geliyor. TSRŞBden yapılan açıklamada Rehber Tarifenin sadece yol göstermek amacıyla hazırlandığına, şirketlerin bu tarifeleri uygulama mecburiyeti olmadığına değinildi.
Vakıf üyeleri bireysel emekliliğe geçmeli
VAKIF Emeklilik Genel Müdürü Yusuf Yeşilırmak, munzam vakıf, sandık ve derneklerin üyelerinin bireysel emeklilik sistemine biran önce aktarımının yararlı olacağını söyledi. Yusuf Yeşilırmak, aktarıma yönelik işlemlerin her türlü vergi, resim ve harçtan muaf olacağını, katılımcılardan sisteme giriş aidatı alınmayacağını ve aktarılan tutar üzerinden herhangi bir kesinti yapılmayacağını kaydetti. Yeşilırmak, şöyle konuştu: Emekliliğe yönelik taahhütte bulunmuş vakıf, dernek ve sandıklardan yapılan aktarımlarda bu kuruluşlarda geçen süre belli bir hesaplama şekli içerisinde kişinin emeklilik süresine sayılacaktır. İndirimden yararlanamadıkları katkı payı veya üyelik aidatlarından, aktarım yaptıklarında gelirlerinin yüzde 10u kadar kısmını asgari ücretle sınırlı olmak kaydıyla vergi matrahından düşebilecekler.
Hürriyet
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/emeklilik-sirketleri-fon-cesidini-artiracak/264791