BES'e geçen vakıf üyeleri karlı çıkacak
Tarih: 18 Ekim 2009 - 20:01
Vakıf ve sandık üyesi binlerce vatandaş, 2012 yılı için gün sayıyor. Bu tarihte emeklilik hesaplarını bireysel emeklilik şirketlerine aktaran katılımcılar, vergi avantajı dahil bir çok fırsattan artık yararlanabilecek.
Kamu ve özel şirketlere ait 200'e yakın vakıf ve sandık üyesi binlerce vatandaş büyük fırsatlar sunan Bireysel Emeklilik Sistemi'ne (BES) geçiş için gün sayıyor. 2008 yılında yürürlüğe giren ve 2012 yılında resmiyet kazanacak BES'e geçiş ile vakıf ve sandık üyeleri (bankalar dışında), emeklilik hesaplarını bireysel emeklilik şirketlerine devretmeleri sırasında vergi ödemeyecekler.
Türkiye'de, kamu ve özel şirketlere ait olmak üzere 200 vakıf ve sandık bulunuyor. 200 bine yakın kişinin bağlı olduğu bu vakıf ve sandıklar 5-8 milyar dolar civarında bir fon yönetiyor. Her vakıf farklı bir yapı ve yönetim şekline sahip olmakla birlikte genel olarak bakıldığında vakıf ve sandıkların birikimlerinin çok büyük bir kısmını gayrimenkuller oluşturuyor. Kalan nakit kısım ise genellikle hazine bonosu gibi faize endeksli bir şekilde değerlendiriliyor. 19 Temmuz 2008 tarihli 26941 sayılı resmi gazetede yayınlanan ve 09.08.2008 tarihinde yürürlüğe giren dernek, vakıf, sandık ve diğer kuruluşlardan Bireysel Emeklilik Sistemi'ne (BES) ve yıllık gelir sigortasına aktarım hakkındaki yönetmelikle, bu vakıf ve sandıklardaki birikimlerin bireysel emeklilik sistemine aktarılmasının yolu açıldı.
Ek gelir imkanı
Bireysel Emeklilik Sistemi, kişilerin aktif çalışma yaşamları süresince yaptıkları tasarrufları uzun vadeli yatırıma yönlendirerek emeklilik dönemlerinde, yaşam standartlarını koruyabilecekleri bir gelir elde etmelerini sağlayan özel bir emeklilik sistemi. Kişiler bu sisteme gönüllü katılarak, sosyal güvenlik sisteminin sağladığı emeklilik gelirine ek bir gelir sağlayabiliyor.
Munzam personel vakıf, dernek ve sandıklarında oluşan birikimler ise değerlendirme aşamasında vergiye tabi. Yani munzam personel kuruluşlarındaki birikimler bankalarda vadeli mevduat olarak değerlendirilirse elde edilen gelir % 15, hazine bonosu ve devlet tahvili olarak değerlendirilmesi halinde % 10 stopaja tabi oluyor. Bu birikimlerin Bireysel Emeklilik Fonları'nda değerlendirilmesi durumunda ise emeklilik fonlarının vergi muafiyeti bulunması nedeniyle çalışanlar stopaj miktarı kadar daha fazla gelir elde etme imkanına kavuşabilecek.
Munzam personel vakıf, sandık ve derneğinden emekliliğe hak kazanan kişilerin burada oluşan birikimlerini topluca almaları halinde en yüksek devlet memurunun emeklilik ikramiyesi kadar olan kısmı (şu an itibariyle 70.954,80.-TL) vergi muafiyetinden yararlanarak almakta, üzerinde kalan kısmı gelir vergisi dilimleri itibariyle vergiye tabi olmakta. Buna karşılık Bireysel Emeklilik Sistemi'nden emekliliğin hak kazanılması halinde kişiler, sistemden ayrılmadan birikimlerini hem Bireysel Emeklilik Fonları'nda gelir vergisi stopajına tabi olmaksızın değerlendirmeye devam edebilmekte, hem de kendilerinin belirleyeceği aylık, 3 aylık, 6 aylık, yıllık ödemelerle (% 3,75'lik vergi kesintisi ile) kendilerini emekli maaşına bağlayabilmekte.
Şirket iflas etse de
katılımcı etkilenmiyor
Emeklilik şirketleri Hazine Müsteşarlığı, Emeklilik Gözetim Merkezi, Sermaye Piyasası Kurulu tarafından günlük olarak gözetlenip denetleniyor. Bunların yanı sıra bağımsız dış denetim ve şirket iç denetim unsurları tarafından sürekli denetim ve gözetim altında olup, sistem güvenli. Bunun yanı sıra, katılımcıların birikimleri emeklilik yatırım fonlarının mal varlığı olarak emeklilik şirketinin mal varlığından ayrı Takasbank'ta saklandığından emeklilik şirketi iflas etse dahi katılımcıyı kesinlikle etkilemiyor.
Tutarı değiştirme fırsatı da var
Bireysel Emeklilik Sistemi katılımcıların emeklilik dönemine yönelik birikim ihtiyaçlarına göre tasarlanmışr. Katılımcıların bu uzun dönemde esnek davranabilmeleri amacıyla yılda 6 kez fon değiştirme, 4 kez plan değiştirme ve 1 kez de şirket değiştirme hakları var. Bunun yanı sıra katılımcılar yatırdıkları tutarı istedikleri sıklıkta değiştirebilirler ve günün koşullarına göre ayarlayabilirler.
*****************
Akkaya: Vakıf ve sandık
üyelerine BES anlatılmalı
Ergoİsviçre Emeklilik Genel Müdürü Recep Akkaya: Gelişmiş tüm ülkelerde uygulanmakta olan Bireysel Emeklilik Sistemi, bireylerin emeklilik dönemlerinde kullanmaları amacıyla, güvenli bir şekilde tasarruf yapmalarını sağlarken, aynı zamanda ekonomiye kaynak yaratmış oluyor. Bu tasarrufları teşvik eden ve yatırımlara yönlendiren sistem, emekli aylığı ve toptan geri ödeme yoluyla katılımcılara emeklilik dönemlerinde ek gelir sağlayarak, refah düzeylerini artırıyor. Sistemin şeffaf yapısı sayesinde, yatırımlar an be an takip edilebiliyor. Yatırımcılar, birikimlerini görebiliyor, yılda 6 kez yatırım enstrümanlarını değiştirebiliyor ve istenirse hiçbir koşul gözetmeksizin emeklilik şirketini değiştirebiliyor.
Vakıf ve sandıklarda vergi avantajı yok
Bireysel Emeklilik Sistemi'nin en büyük avantajlarından biri vergiden muaf olması. Yüzde 35'lere varan vergi avantajıyla, yatırımcılar için büyük bir fırsat yaratılıyor. Vakıf ve sandıkların yatırım sisteminde ise vergi avantajı bulunmuyor. Elde edilen kazanç vergiye tabi tutuluyor. 19 Temmuz 2008 tarihli 26941 sayılı resmi gazetede yayınlanan ve 09.08.2008 tarihinde yürürlüğe giren dernek, vakıf, sandık ve diğer kuruluşlardan Bireysel Emeklilik Sistemi'ne ve yıllık gelir sigortasına aktarım hakkındaki yönetmelikle, bu vakıf ve sandıklardaki birikimlerin Bireysel Emeklilik Sistemi'ne aktarılmasının yolu açıldı. Vakıf ve sandıklar mevcut sosyal güvenlik sisteminin tamamlayıcısıdır. Vakıf ve sandık üyeleri geleceğini buraya emanet etmiş bulunuyor. Bizim görevimiz bireylere gelecekleri ile ilgili yol göstermek ve doğru yönlendirmek. Öncelikle, vakıf ve sandık ana sözleşmeleri ve sistemin işleyişi hakkında üyelere detaylı bilgi verilmeli ve yönlendirilmelidir. Bireysel emeklilik sistemi hakkında anlaşılır bilgi verilmeli, üyelerin geleceği için BES'in faydaları anlatılmalıdır. 2009'un ilk 9 aylık getirilerine bakıldığında Ergoİsviçre, en yüksek getiri sağlayan emeklilik şirketi olarak dikkat çekiyor. Ergoİsviçre Emeklilik ve Hayat olarak, müşterilerimize en düşük fon işletim gideri sunuyoruz. Başlı başına bu iki ölçüt bile Ergoİsviçre'nin rakipleri ile arasındaki farkı ortaya koyuyor. Bunların yanında, tabi ki en büyük avantajımız, Avrupa'nın en büyük reasürans şirketi Münih Re'nin finansal gücünün arkamızda olması.
*************************
Yurtseven:
Çalışanlar
karlı çıkar
Deniz Emeklilik Genel Müdürü Deniz Yurtseven: Bireysel Emeklilik Yatırım Fonları'nın Türkiye ve dünyada en uzun vadeli yatırım yapan enstrümanlar olduğunu göz önüne alırsak, Bireysel Emeklilik Sistemi'ne aktarımı yapılacak birikimlerin, ekonominin istikrarı, piyasaların gelişimi, borçlanmada vadenin uzatımı ve hisse senedine yatırımı teşvik açısından önemli olduğunu görüyoruz. Öncelikle Bireysel Emeklilik Sistemi'ne aktarımlarda, çalışanların birikimleri; gayrımenkül satış gelirleri dahil olmak üzere aktarımlara yönelik işlemler her türlü vergi, resim ve harçtan muaf tutulacaktır. Aktarılan tutar üzerinden herhangi bir kesinti yapılmaması ve giriş aidatı alınmaması, birden fazla emeklilik taahhüt planı kapsamındaki birikimler, aynı emeklilik sözleşmesine veya yıllık gelir sigortasına aktarımı, üye veya çalışanın birden fazla hizmet sunucusundan aktarım yapması halinde, emeklilik taahhüt planına dahil olunan en eski tarih, bireysel emeklilik sistemine giriş tarihi olarak alınması, kazanılmış süre hesabı, her bir ay için, aktarım tarihinde geçerli olan brüt asgari ücretin aylık tutarının yüzde onu olacak şekilde ve tam aylar dikkate alınması, aktarım tarihinde eksik ayların tamamlanabilmesi, birden fazla emeklilik taahhüt planından bir emeklilik sözleşmesine aktarım yapılması durumunda, her aktarım tutarı üzerinden kazanılmış süreler ayrı ayrı hesaplanması gibi avantajlar birikimi bulunan çalışanların avantajları olacaktır. Çalışanların birikimlerini, tanımlanmış katkı esası ile kendi hesaplarında takip edebilmeleri, diledikleri gibi yatırım stratejisi izlemeleri ve Bireysel Emeklilik Sistemi'nin katılımcılarına sunmuş olduğu her türlü haktan faydalanabilecekler. Çalışanlar diledikleri zaman ödemeye ara vermek, tekrar ödemeye başlamak gibi esnekliklerden de faydalanabilecekler.
Yeni bir soluk getireceğiz
DenizEmeklilik olarak "tercih edilen emeklilik şirketi olmak" hedefiyle yılın son çeyreğinde Bireysel Emeklilik branşında faaliyete başlıyoruz. Bu hedefimize uygun olarak katılımcılara vereceğimiz hizmetlerimiz ile müşterilerimiz tarafından referans gösterilen şirket olacağımıza inanıyorum. Müşterilerimize en iyi hizmeti verebilmek için konularında uzman ekibimizle hiç bir teknolojik yatırımdan kaçınmadan tamamladığımız altyapımızla sektöre yeni bir soluk getireceğimizi, farklılığımızın da müşteriler tarafından fark edileceğini düşünüyorum. Hizmet kalitemiz, geniş içerikli internet şubemiz ve IVR yapımız her noktadan müşterilerimize dokunmamızı sağlayacaktır. Müşterilerimizin tüm ihtiyaçlarını Bireysel Emeklilik ürünlerimizin yanı sıra farklı hayat sigortası ürünlerimiz ve işsizlik ürünlerimiz ile karşılayacağımıza eminim.
*******************
Eriş: BES güvenli, esnek
şeffaf bir ortam sağlar
Yapı Kredi Emeklilik Genel Müdür Yardımcısı Dr. Bülent Eriş: Vakıf ve sandıkların üyelerinin emekliliklerine yönelik taahhütlerine ilişkin birikimlerinin BES'e aktarılmasının ekonomiye katkılarından ziyade vakıf ve sandıkların üyelerine katkısı açısından değerlendirme yapmakta fayda olduğu düşüncesindeyiz. Bireysel Emeklilik Sistemi öncesinde sosyal güvenlik sistemini tamamlayıcı nitelikte ikinci bir emeklilik geliri ihtiyacına, aynı meslek grubunda çalışanlar yapılandırdıkları vakıf ve sandıklar ile çözüm yaratmaya çalışmışlardır. Bu ihtiyaç doğrultusunda kurulan bu vakıf ve sandıklar ancak aktüeryal dengeyi sağlayabildikleri taktirde yükümlülüklerini yerine getirebileceklerdir. Dünyada tanımlı fayda esasına dayalı olarak yönetilen bir çok emeklilik programının azalan faiz oranları ve uzayan yaşam süresi nedeni ile aktüeryal dengeyi sağlamakta zorlanmakta olduğu düşünüldüğünde, benzer nitelikte vakıf ve sandıklar için de durum pek farklı değildir. Bir vakıf ve sanığın varlıklarının yükümlülüklerini karşılayamadığı noktada, sandığa ikinci bir emeklilik geliri için yıllarca katkı yapmış üyeler açıkta kalacaklardır. Özetle, zamanın koşulları çerçevesinde iyi niyetle kurulan bu yapıların emekliliğe yönelik taahhütlerini yerine getirmek amacı ile dünya standartlarında yapılandırılmış birikimlerin bireysel hesaplarda takip edildiği BES üyeler için güvenli, esnek, şeffaf bir ortam sağlayacaktır.
Gelişmiş altyapımız var
Yapı Kredi Emeklilik, Türkiye'nin en köklü gruplarından Koç Holding ile 19 ülkede 140.000 çalışanıyla Avrupa'nın 3'üncü büyük bankacılık grubu Unicredit'in ortaklığıyla kurulan Koç Finansal Hizmetler'in ağından aldığı güçle hizmet vermektedir. Böylesine önemli bir kararda Yapı Kredi Emeklilik'i seçmek için temel nedenlere kısaca şöyle değinebiliriz. Bireysel Emeklilik ve Sigorta Akademisi'nde yetişmiş profesyonellerce verilen hizmet. ISO 1002 belgeli ve 100'e yakın müşteri hizmetleri yetkilisinden oluşan Müşteri Hizmetleri Bölümü. Türkiye'nin her yerine ulaşabilecek yaygın satış kanalı. Gelişmiş teknolojik altyapı. Belgelenmiş uluslararası mükemmel müşteri memnuniyeti standartları. Emekli olmayı beklemeden faydalanabileceğiniz ek hizmetler.
*******************************************************
Yeşilırmak: Vergi avantajı
var, BES'e geçilmeli
Vakıf Emeklilik Genel Müdürü Yusuf Yeşilırmak: Personel Vakıf, dernek ve sandıklarındaki birikimlerini Bireysel Emeklilik Sistemi'ne aktaran çalışanların buralarda geçirdikleri üyelik süreleri Bireysel Emeklilik Sistemi'ndeki emekli olabilmek için doldurulması gereken süreye belli bir hesaplama şekliyle sayılmaktadır. Yani personel vakıf, dernek ve sandıklarında geçirilen süre boşa gitmemektedir. Öte yandan devir işleminde çalışanların en büyük kazancını ise Bireysel Emeklilik Sistemindeki vergi teşviği oluşturmaktadır. Yeni uygulamaya giren Sosyal Güvenlik Yasası gereği SSK Kanunu geçici 20. maddesi kapsamında kurulan personel vakıfları, dernekleri ve sandıklarının sosyal güvenlik sistemine aktarılmasından (5 yıllık bir geçiş süresi içerisinde) sonra bu vakıf, sandık ve derneklerin birer munzam kuruluş haline dönüşmesinin yanı sıra, halen munzam personel vakfı, sandığı ve derneği niteliğinde faaliyet gösteren söz konusu personel kuruluşlarında üyeler tarafından yatırım döneminde yapılan ödentiler herhangi bir vergi teşviğinden yararlanmamaktadır. Bu durumda da çalışanların kullanamadıkları vergi muafiyetinden dolayı gelir kaybı söz konusu olmaktadır. Çalışanlar, Bireysel Emeklilik Sistemi'ne aktarım yapmaları halinde munzam personel vakfı, derneği ve sandığına yapmakta oldukları ödentilerinden dolayı yararlanamadıkları vergi teşviğinden yararlanır hale geleceklerdir. Bu durumda bir çalışan; günümüz koşullarında bir yıllık toplam ödemelerinde ortalama % 25 (vergi dilimine göre bu oran daha yüksek veya daha düşük oluşabilir) civarında ek bir gelir elde etmektedir. Önümüzdeki yıllara bakıldığında prim ödeyen / emekli maaşı alan oranının daha da bozulacağı, genel bütçeden ayrılabilecek katkının sınırlı olduğu da dikkate alındığında önümüzdeki yıllarda alınacak emekli maaşlarının bugünden daha iyi olmayacağını rahatlıkla söyleyebiliriz.
Yatırım ve birikiminizi yapın
Geleceğini ve emeklilik günlerini düşünen kişilerin tüm gelişmiş ülkelerde olduğu gibi resmi sosyal güvenlik sisteminin dışında da ferdi olarak imkanları doğrultusunda yatırımını ve birikimini yapması gerekmektedir. Daha önce bu düşünce içerisinde munzam personel vakfı, derneği ve sandığı aracılığıyla birikimini yapmış kişilerin başta vergi olmak üzere belirtilen avantajlarını da dikkate alarak birikimlerini bireysel emeklilik sistemine aktarmalarında yarar vardır. Bu rekabet ortamında şirketimizi farklı kılan husus; Vakıf Emeklilik'in katılımcılara daha fazla kazanma imkanı tanıyan Bonuslu planlarının mevcudiyetinin yanı sıra, yeni ve rekabetçi ürünler ortaya koyması ve fonlarımızın rekabetçi getiri oranlarını yakalaması ve hizmet kalitemizin yüksekliğidir. Şirketimizin ileriye dönük en önemli politikalarından ve hedeflerinden diğer birisi ise müşteri memnuniyetidir. Bu amaca yönelik olarak şirketimiz yeniden yapılandırılmış, bünyesinde oluşturulan yeni birimlerle yatırımcılarımızın bizlere rahatlıkla ulaşabilmesi, şirketin de müşterilerine doğrudan ve özel hizmet sunma imkanı sağlanması hedeflenmiştir.
*******************************
Egemen: BES'e geçişte
şirket seçimini iyi yapın
AvivaSA Genel Müdürü Meral Egemen: Türkiye'deki birçok vakıf ve sandık, genel anlamda karmaşık yapılara sahip, yönetimsel anlamda ise zorlukları bulunan kuruluşlardır. Ayrıca vakıf ve sandıklar kendi çalışma ilkelerine sahiptir. Bu anlamda bireysel emeklilikten ayrılmaktadır. BES'in vakıf ve sandık sisteminden en büyük farkı şeffaf olması ve devlet tarafından destekleniyor olmasıdır. BES'te katılımcı, seçimine sunulan fonlardan dilediğine yatırım yapabilir; katkı paylarını internetten görüntüleyebilir, çağrı merkezinden bilgi alabilir ve emeklilik şirketlerinin iletişim kanallarını kullanarak kendi fon yönetimini gerçekleştirebilir.Bireysel emeklilik sunan tüm şirketlerin fonlarını yöneten profesyonel portföy şirketleri bulunmaktadır. Katılımcılar dilerse portföy şirketlerinin getirilerini kıyaslayabilir, sözleşmesi bir yılını doldurduktan sonra performansının daha iyi olduğunu düşündüğü başka bir emeklilik şirketine aktarım yapabilir. Ayrıca bireysel emeklilik, yapısı ve sağladığı haklar bakımından esnek bir yapıya sahiptir. Katılımcı yatırdığı katkı payları üzerinden ciddi bir vergi avantajı sağlar. Ancak vakıflara sunulan vergi avantajı 7 Ekim 2001'den sonra kurulan vakıflar için bütünüyle kaldırılmış, bu tarihten önce kurulan vakıflar için ise geçici madde ile mevcut vergi uygulamalarının devam hakkı tanınmıştır. Bunun da ötesinde devlet bireysel emekliliğe geçiş yapmak isteyen kurumlara avantajlar sunmaktadır. Bu kurumların emeklilik aktarımı için satışa çıkaracakları gayrimenkul satışları harç ve diğer satışlardan doğan vergilerden muaf tutulacaktır. BES'e geçen vakıf üyeleri gelir vergisinde muaf tutulurken üye oldukları vakıflardan çıkmaları halinde tabi oldukları gelir vergisi BES'e geçişte alınmayacaktır. Vakıf ve sandıkların aktarılmasına ilişkin karar yetkili organlarınca alındıktan sonra dikkat edilmesi gereken en önemli husus emeklilik şirketi seçimidir. AvivaSA olarak emeklilik şirketi seçimi aşamasına gelmiş kurumlara, hukuki anlamda destek alabilecekleri bir şirket seçmelerini, BES'e devirle kazanacakları hakları ve o şirketin aktüeryal raporlarını incelemelerini öneririz.
Anahtar teslim çalışmalar sunuyoruz
AvivaSA'nın tercih edilmesi için temel birkaç neden bulunmaktadır. 18 Eylül 2009 itibarıyla AvivaSA'nın fon büyüklüğünde sektör lideri olmasının yanı sıra kurumsal anlamda 500'e yakın kurum ve derneğe çözüm ortaklığı sunması, en büyük farklılığıdır. AvivaSA 2003 yılından bu yana yerli ve yabancı vakıf ve sandıklarla görüşerek önemli bir bilgi birikimi oluşturmuş bulunmaktadır. Vergisel ve aktüeryal açıdan vakıf ve sandıklara destek veren AvivaSA yönetimlerin iş yükünü azaltan, anahtar teslimi çalışmalar sunmaktadır. AvivaSA ayrıca 19 Temmuz 2008'de yayınlanan yönetmelik öncesinde vakıf ve sandıkların aktarımı ile ilgili ciddi eğitimler düzenlemektedir. Müşterilerine haftalık, aylık ve yıllık bilgilendirme dokümanları ile kurumsal bir bilgi akışı sunan AvivaSA "Kurumsal Hizmet Merkezi" adlı yeni çağrı merkezi ile sadece kurumsal müşterilerine özel bir hizmet vermektedir.
***********************************************KUTULAR
*****KUTU
Vakıf, dernek ve sandıklardan aktarım nedir?
Vakıf, dernek, sandık v.b. kurumların üyelerinden topladıkları emeklilik birikimlerini; Bireysel Emeklilik Sistemi'ne aktarabilmelerini sağlayan işlemdir.
**********KUTU
Hangi dernek, vakıf, sandık ve kuruluşlar aktarım yapabilir?
Üyelerine veya çalışanlarına emekliliğe yönelik birikim veya taahhütte bulunan dernek, vakıf, sandık, tüzel kişiliği haiz meslek kuruluşu veya sair ticaret şirketleri aktarım yapabilecek. 17.07.1964 tarihli ve 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun geçici 20 nci maddesi kapsamındaki kuruluşların çalışanları için kurdukları sandıkların, 31.05.2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun geçici 20 nci maddesine göre Sosyal Güvenlik Kurumuna devredilmesi zorunlu olan kısmı bireysel emeklilik sistemine aktarılamaz. Bununla beraber bu kısmın dışında kalan birikimler bireysel emeklilik sistemine aktarılabilir.
***********kutu
Aktarım yapmak
ne kazandıracak?
Bireysel Emeklilik Sistemi'ne tanınan vergi avantajına sahip olunur.
Emeklilik, güçlü bir finansal yapının güvencesinde olur.
Birikimler, konunun uzmanı profesyonel fon yöneticileri tarafından yönetilir.
Üye bilgilerinin tam ve eksiksiz olarak kayıt altına alınması sağlanır.
****************KUTU
Aktarımın esasları neler?
5684 sayılı Sigortacılık Kanunu'nun yayımlanma tarihi olan 14.06.2007 tarihinden itibaren 5 yıl içinde (14 Haziran 2012), yetkili organlarca karar alınmasıyla aktarım işlemi gerçekleşebilir.
Alınan karara bağlı olarak bireysel veya grup olarak aktarım yapılabilir.
Aktarım nakdi olarak yapılır.
Birikimlerin veya taahhütlere ilişkin tutarların ödenmesine yönelik gayrimenkul satışları dahil olmak üzere aktarımlarla ilgili işlemler, her türlü vergi, resim ve harçtan muaftır. Bu muafiyet, doğabilecek gelir vergisi yükümlülüğünü de kapsar.
Aktarım sırasında giriş aidatı alınmaz ve aktarılan tutar üzerinden herhangi bir kesinti yapılmaz.
Bireysel Emeklilik Sistemi'nde emeklilik hakkı kazanabilmek için aktarım tarihinden itibaren en az 3 yıl süreyle sistemde kalmak gerekir.
Bir emeklilik planı kapsamındaki birikimler, birden fazla emeklilik veya sigorta şirketine aktarılabilir.
T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı tarafından yapılacak aktüeryal incelenmesi sonucunda belli yeterliliğe sahip kuruluşlar aktarım yapabilir.
*************kutu
Aktarım işleminin
aşamaları neler?
Aktarım yapacak kurum, yetkili organlarıyla aktarım kararı alır.
Aktarımı yapacak kurum, T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı'na bildirim yapar ve sahip olduğu elektronik veri setini Emeklilik Gözetim Merkezi'ne (EGM) gönderir.
T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı sunulan bilgi ve belgeleri inceleyerek, birikimin aktarıma ve aktüerya raporuna uygunluğunu araştırır. Gerekli görürse ek belgeler isteyebilir. Tüm belgelerin tamamlanıp, incelemeleri tamamlaması sonrasında 3 ay içinde karar verir.
Aktarım yapacak kurum, T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı'nın onayını aldıktan sonra bildirim tarihinden itibaren 1 yıl içinde aktarım işlemini başlatır.
********************SORU CEVAP KUTULARI
Dernek, vakıf, sandık ve diğer kuruluşlardan Bireysel Emeklilik Sistemi'ne aktarım yapılması zorunlu mu?
Hayır. Hizmet sunucusunun yetkili organlarınca alınmış aktarım kararına bağlı olarak, aktarımlar bireysel veya grup olarak yapılabilir. Yetkili organın bireysel aktarım yönünde karar alması durumunda aktarım gönüllülük esasına dayalı olup, kişilerin aktarım için hizmet sunucusuna başvurmaları gerekmektedir. Hizmet sunucusunun tüm grup için aktarım kararı alması durumunda ise bu karar bağlayıcı olacak.
Emeklilik taahhüt planı kapsamındaki birikimlerin ne kadarı aktarılabilecek?
Hizmet sunucusundaki emekliliğe yönelik birikimlerin veya taahhütlere ilişkin tutarların bir kısmı veya tamamı bireysel emeklilik sistemine veya yıllık gelir sigortasına aktarılabilir. Kısmen aktarım durumunda emeklilik taahhüt planının aktüeryal dengesine ilişkin duyarlılık analizi gerekli.
Vakfımızın üyeleri için emekliliklerine yönelik olarak emekli sandığı bulunmakta. Bu sandıktaki birikimleri Bireysel Emeklilik Sistemi'ne aktarmak için ne yapmalı?
Vakfın yetkili organlarınca aktarım yönünde karar alınması koşuluyla hizmet sunucusu, aktarım yapmadan önce 4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu kapsamındaki Dernek, Vakıf, Sandık ve Diğer Kuruluşlardan Bireysel Emeklilik Sistemine ve Yıllık Gelir Sigortasına Aktarım Hakkında Yönetmeliğin 5. maddesinde belirtilen bilgi ve belgelerle Hazine Müsteşarlığına bildirimde bulunacaktır. Müsteşarlık, hizmet sunucusu tarafından sunulan bilgi ve belgeleri inceleyerek, birikimlerin aktarıma uygunluğu ile aktüerya raporunun belirlenen esas ve usullere uygunluğunu değerlendirir. Müsteşarlık gerek görmesi halinde hizmet sunucusundan ek bilgi ve belge isteyebilir. Değerlendirme, gerekli bilgi ve belgelerin tamamlanmasını müteakip en geç 3 ay içerisinde sonuçlandırılacak.
Vakfın yetkili organlarınca aktarımın bireysel olarak yapılması yönünde karar alındı. Birikimlerin tamamı aktarılmak zorunda mı?
Hayır. Emeklilik taahhüt planı kapsamındaki birikimler, kısmen veya tamamen, emeklilik sözleşmesi çerçevesinde açılacak bireysel emeklilik hesaplarına ya da yapılacak yıllık gelir sigortasına aktarılabilir.
Emeklilik taahhüt planı kapsamındaki birikimler birden fazla emeklilik şirketine aktarılabilir mi?
Evet. Birikimlerin birden fazla emeklilik şirketine aktarılması mümkün.
Birden fazla emeklilik taahhüt planı kapsamındaki birikimler aynı emeklilik sözleşmesine aktarılabilir mi?
Evet. Birden fazla emeklilik taahhüt planı kapsamındaki birikimlerin aynı emeklilik sözleşmesine veya yıllık gelir sigortasına aktarılabilmesi mümkün.
Dernek, vakıf, sandık ve kuruluşlardan Bireysel Emeklilik Sistemi'ne aktarımlar grup şeklinde mi yapılacak?
Hizmet sunucusunun yetkili organlarınca alınmış karara göre aktarımlar bireysel veya grup olarak yapılabilecek.
Pasif üyelerin de Bireysel Emeklilik Sistemi'ne geçişi mümkün mü?
Aktif üyelerin bireysel emeklilik sistemine, pasif üyelerin ise yıllık gelir sigortasına aktarılması esas. Ancak, hizmet sunucusunun yetkili organlarınca karar alınması ve üyenin buna muvafakatı şartıyla, pasif üyelerin emeklilik taahhüt planı kapsamındaki birikimleri de bireysel emeklilik sistemine aktarılabilecek.
Hizmet sunucusundaki mevcut planımda geçerli olan tüm haklarım Bireysel Emeklilik Sistemi'nde de devam edecek mi?
Bireysel emeklilik sistemi fon esaslı bir sistem olduğundan aktarım tutarı kişiler adına nakdi olarak emeklilik şirketine ödenecek. Diğer yandan sadece emeklilik taahhüt planı kapsamındaki birikimler bireysel emeklilik sistemine aktarılabilecektir. Hizmet sunucusunun üyelerine veya çalışanlarına emeklilik dışında teminatlar sunduğu veya taahhütlerde bulunduğu durumlarda, emekliliğe yönelik birikimler ile ilişkilendirilen varlık ve yükümlülükler ayrıştırılacak ve aktarımlar, üye veya çalışanlar adına, kişisel olarak ayrıştırılmış bu tutarlar göz önünde bulundurularak yapılacak.
Aktarımlar için son tarih ne?
Kanunda tanımlanmış aktarım avantajları 14 Haziran 2012 tarihinde sona erecek.
ŞEMSİYE DERGİSİ
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/bese-gecen-vakif-uyeleri-karli-cikacak/263161