Dolunun maliyeti 30 milyon TL oldu
Tarih: 10 Ağustos 2009 - 05:06
TARSİM Genel Müdürü Bülent Bora, son bir ayda toplam 64 ilden 27 bin 428 adet dolu hasarı ihbarı aldıklarını belirterek, hasar tespit çalışmalarının bittiğini, çiftçiye toplam 30 milyon TL ödeme yapacaklarını söyledi.
SON bir ayda ekili alanlara ciddi zarar veren dolunun, sigortaya da maliyeti ağır oldu. Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) Genel Müdürü Bülent Bora, toplam 64 ilden, 27 bin 428 adet dolu hasarı ihbarı aldıklarını belirterek, hasar tespit çalışmalarının tamamlandığını ve tazminat hesaplamalarının yapıldığını söyledi.
Bülent Bora, son dönemde meydana gelen dolu olayları yüzünden 30 milyon TL hasar ödeyeceklerini ifade ederek, TARSİMin sadece doludan dolayı bir seferde en yüksek hasar rakamını ödeyeceğini kaydetti. Çorum, Tekirdağ, Bursa, Batman ve Tokatın dolu hasarından en çok etkilenen illerin başında geldiğini dile getiren Bora, Doludan ötürü bu yaygınlıkta zarar gören olması ve her yerde de sigorta yaptıran bulunması, yaptıran ile yaptırmayan arasındaki farkı ortaya koydu. Zira, devlet, sigortası olmayana hiçbir yardımda bulunmayacak. Ama her köyde tazminat alan bir çiftçinin bulunması devlet destekli tarım sigortası açısından en büyük tanıtım olacak dedi.
Bülent Bora, devlet destekli tarım sigortasındaki son gelişmeler hakkında da bilgi vererek, sigorta yaptıran çiftçi sayısının 230 bin adeti bulduğunu vurguladı. 2008 yılının temmuz ayında sigortalı alanın 4.3 milyon dekar ve toplam sigorta bedelinin de 1.7 milyar TL olduğunu aktaran Bora, bu yılın aynı döneminde ise sigortalı alanın 5.4 milyon dekara, sigorta bedelinin de 2.3 milyar TLye çıktığını açıkladı. Bora, toplam prim üretiminin ise geçen yılın temmuz ayından bu güne yüzde 26 artışla 103.1 milyon TLye ulaştığını kaydetti.
107 milyon TL ödedik
TARSİM tarafından bugüne kadar çiftçiye 107 milyon TL hasar ödendiğine de değinen Bülent Bora, Ödenen hasara devletin katkısı ise 5.8 milyon TL oldu. Bu yılın sonuna kadar da ilave 70-80 milyon TL daha hasar öderiz. Devlet destekli tarım sigortası uygulaması başladığından bu yana da 270 milyon TL prim üretimi gerçekleştirildi ve bunun 135 milyon TLsine devlet katkıda bulundu şeklinde konuştu.
Sigortalı süt sığırları
Bülent Bora, en çok sigorta yapılan ürünün buğday olduğunu, sigortanın yaygın olduğu illerin ise Konya, Tekirdağ, Bursa, Malatya, Edirne ve Ankara şeklinde sıralandığını belirtti. Bora, sözlerini şöyle sürdürdü: 2009 yılı için devlet destekli tarım sigortasında toplam 300 bin poliçeye ulaşmayı hedefliyorduk. Temmuz sonu itibariyle poliçe sayısı 200 bin 818 adet oldu. Görünen o ki, bu hedefi tutturacağız. İlginç olan ise, sigortalı süt sığırı sayısındaki artış. Geçen yılın temmuz ayında toplam 42 bin süt sığırı sigortalıyken, bu yılın aynı döneminde sigorta sayısındaki artış yüzde 65 ile 69 bin 783 adet oldu.
Çiftçi hasarı görüp, para almadan sigortaya inanmıyor
GÜVEN Sigorta Genel Müdürü Ramazan Ülger, 2006 yılında tarım sigortasına devlet desteğinin geldiğini hatırlatarak, tarım sigortalarının her zaman diğer sigorta branşlarının üstünde büyüdüğünü, bu yıl da krize karşın yine de büyümeye devam edeceğini belirterek, şu açıklamaları yaptı: Geliri en düşük, eğitim olarak da daha az eğitimli bir kesimle sigortayı tanıştırmaya uğraşıyorsunuz. Bizim çiftçimiz görmeden kolay kolay sigortaya inanmıyor. Hasarı görecek ve para alacak. Bu da bir süreç alıyor. Devlet destekli tarım sigortasında iki yıllık sürenin sonunda geldiğimiz yer bana göre başarılı değil. Yüzde 2-2.5lara geldik. Gidebileceğimiz çok fazla yol var. Tarım sigortası, çiftçiliğin bilinçli yapıldığı bölgelerde daha yaygın. Mesela seracılıkta, don teminatı verildiğinden beri meyvecilikte sigortalanma oranı yükselmeye başladı.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/dolunun-maliyeti-30-milyon-tl-oldu/260936