YAZLIK FİYATLARI DİPLERDE
Tarih: 27 Temmuz 2009 - 23:55
Yaşanan küresel kriz, yazlık konutları da etkiledi. Çünkü krizin etkisiyle yabancıların Türkiyeye olan ilgisi azaldı. Yılın ilk yarısında özellikle güney bölgelerdeki yazlık konutların fiyatlarında yüzde 35 oranında düşüş olduğu ifade ediliyor. Ayrıca Fethiyede 2009un ilk ve ikinci çeyreğinde 2...
Yazlık fiyatları diplerde
EKONOMİST / MORTGAGE MARKET
Türkiyede yazlık konut denilince sadece deniz kenarında tatil amaçlı konut akla geliyor Ancak deniz kenarında olan ve sadece tatil amaçlı kullanılan konutların yoğunlaştığı veya popüler olduğu bölgeler zaman içerisinde değişim gösterebiliyor. Örneğin; İstanbula yakın olmasından dolayı başta Adalar olmak üzere, Kumburgaz, Bayramoğlu, Çınarcık ve Erdek bir dönemin en popüler yazlık bölgeleri olarak ünlerdiler. Zaman içerisinde bu bölgelerin yerini günümüzde Bodrum, Çeşme, Kuşadası, Didim, Marmaris ve Datça gibi Ege Bölgesinin kıyı şeridindeki ilçeleri almış durumda.
Bunlara ilave olarak, Mudanya, Göcek, Kalkan, Kaş ve Antalya yazlık konut potansiyeli açısından bir diğer bölgeleri oluşturuyor.
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün 2008 yılı içerisinde açıkladığı bilgilere göre Türkiyede yaklaşık 550 bin adet mevsimlik konut bulunuyor. Bu rakam, yayla evlerini kapsıyor.
Mevsimlik konut açısından Karadeniz Bölgesi; 170 bin konutla başı çekiyor. Karadeniz Bölgesini sırasıyla 110 bin konutla Marmara, 87 bin konutla Ege, 80 bin konutla Akdeniz Bölgesi izliyor. Mevsimlik konutların en az olduğu bölge ise Güneydoğu Anadolu. Bu bölgede 5 bin konut bulunuyor.
Yabancılar yazlıklarını satıyor
Öte yandan yaşanan küresel krizin yazlık konutları da olumsuz etkilediği gözleniyor. Özellikle de yabancıların yazlık yörelere olan ilgisinin azalması nedeniyle, yazlık fiyatlarında önemli düşüşler yaşandığı ifade ediliyor. Hemen hemen tüm projeler durma noktasına geldiği de belirtiliyor. 2009 yılının ikinci çeyreğinde özellikle güney bölgelerdeki yazlık konutların fiyatlarının yüzde 35e kadar gerilediği öne sürülüyor.
RE/MAX Avantaj Gayrimenkul Brokerı Kemal Özlen, ABD ve Avrupadaki mortgage piyasasında yaşanan tıkanıklık nedeniyle yabancıların Türkiyeye olan ilgisinin de azaldığına işaret ediyor. Fethiye ve çevresindeki yazlık konut piyasası uzmanı olan Özlen, bu konuda şu bilgileri veriyor:
Yabancılar Fethiyede 2004 yılında 4 bin, 2005 yılında 2 bin 500, 2006 ile 2007nin sonuna kadar ise ortalama bin 500 daire veya villa edindiler. 2009un ilk ve ikinci çeyreğinde ise 2 bin 500 yabancı mülkünü sattı. Buna karşın 350 yabancı ise mülk edindi. Bu rakamlar arasındaki uçurum gitgide yatırımcıların sahadan çekildiğine küçük bir işarettir. Aynı şekilde krizi fırsat olarak değerlendiren kişiler ise üçüncü hatta dördüncü mülklerini edinmek için sıraya girmiş durumdadır.
Yabancılar, Akdeniz sahiline dağıldı
Piyasa açısından fiyat analizi yapıldığında Fethiyede 2006 yılında 150 bin Euroya satılan bir villanın bugünkü fiyatının 80 ile 90 Euroya kadar düştüğünün altını çizen Özlen,
Fethiyede ve Bodrumda halen emsallerine göre 50 ile 75 kat daha pahalı yerlerin bulunduğunu belirtiyor. Göcekte bir milyon Euroya, Türkbükünde 800 bin Euroya satılık villa ve dairelerin göze çarptığına vurgu yapan Özlen, Aslında yaşanan düşüş, sadece Bodrum, Marmaris, Fethiye, Gökova, Alanya ve Antalyayı değil tüm Türkiyeyi ciddi olarak etkilemiştir. Yine geçen yılların verileri ile bu günkü verileri kıyasladığımızda daha bariz bir şekilde karşımıza çıkmaktadır diyor.
Fethiyede İngilizler, Alanyada Almanlar, Antalyada Ruslar ve İngilizler, Marmariste de Hollandalılar ve Almanların yazlık konut edindikleri kaydeden Özlen; şu bilgileri aktarıyor:
Fethiyede 12 Alman 27 Rus, 15 İskoçun mülkü var. Keza 6 bin 650 İngiliz buradan resmen mülk edinmiş durumunda. Fethiyeye yerleşen İngilizlerin yaş ortalaması 42. Bunların yüzde 78i emeklidir. 700 Paund emekli maaşı ile yaşayacakları için doğal olarak Türkiye gibi bir alternatifi değerlendirmekteler.
Fethiyede 6 bin konut satılmayı bekliyor
Fethiye Emlakçılar Derneği Başkanı Nevzat Tilkici de ABD ve Avrupada mortgage piyasasında yaşanan tıkanıklığın yabancı yatırımcının Türkiyeye ilgisini azalttığını söylüyor. Bazı müteahhit ve emlakçıların yaptığı hatalar nedeniyle yabancıların konut almak için Güney Kıbrıs ve Yunanistan ile Balkan ülkelerine yöneldiğine işaret eden Tilkici, yabancıların talebinin azalması üzerine, yazlık konut satışının durma noktasına geldiğini kaydediyor.
Fethiyede yaklaşık 6 bin konutun satışa hazır beklediğini ifade eden Tilkici, şöyle konuşuyor:
"Fiyatlarımız taban noktaya düştü. Yazlık konut piyasasında 2-3 yılda bir böyle durgunluklar yaşanır. Durgunluğun aşılacağını düşünüyoruz. Sektörde, 2005 ve 2006 yıllarına kadar yabancıların yatırımlarından kaynaklı canlılık vardı. Şu anda Bodrum Türkbükünde 100 bin Euroya satılan 100 metrekare müstakil bir yazlık, iki yıl önce 130-135 bin Euroya satılıyordu. Ancak mortgage piyasasında yaşanan tıkanıklık ile bazı müteahhit ve emlakçıların mesleki hatalarından dolayı, yabancılardan gelen talebin azalması üzerine ilçede yazlık fiyatları yüzde 35, arsa fiyatları ise yüzde 20 oranında düştü.
2006da 100-110 bin sterline satılan ortalama bir yazlığın artık 65-70 bin Sterline ancak alıcı bulduğunu söyleyen Tilkici, 2006 ve öncesinde Fethiyede yabancılara yıllık ortalama bin 500 villa satıyorduk. Fakat geçen yıl en fazla 500 villa satıldı" diyor.
Bodrumda fiyatlar yüzde 25 düştü
Bodrum Emlakçılar Derneği Başkanı Ömer Yetkin de sektördeki durgunluk nedeniyle ilçede yazlık fiyatlarının yüzde 25 oranında düştüğünü söylüyor. İlçede satışa hazır çok sayıda yazlığın müşteri beklediğini belirten Yetkin, bu konuda şu bilgileri veriyor:
"Mortgage piyasasındaki kriz ve yabancılara mülk satışını düzenleyen yasalardaki değişiklikler nedeniyle yabancılar, Balkan ülkelerine yöneldiler. 2006ya göre Bodrumda yazlık konut fiyatları yaklaşık yüzde 25 oranında düşüştü. Yerine ve niteliğine göre değişmekle beraber daha önce 125-130 bin dolara satılan yazlıkların fiyatı şimdi 100 bin dolarlar civarında. İlçede sadece sıcak paraya dönüştürebilmek için maliyetinin daha altında fiyatla konut satan müteahhitler var. Bu dönemde Bodrumdan yazlık alan ileride kazanır. Çünkü Bodrumun marka değeri var."
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/yazlik-fiyatlari-diplerde/260589