TRAFİKTE HİLELİ HASAR ALARMI
Tarih: 18 Nisan 2009 - 01:49
Aviva Sigorta Genel Müdürü Ertan Fırat, trafikte hileli hasar şüphesinin giderek arttığını belirterek TRAMER verileri, kaza tespit tutanaklarından çıkar sağlayan birilerinin olduğunu gösteriyor dedi.
Aviva Sigorta Genel Müdürü Ertan Fırat, Kaza Tespit Tutanağı (KTT) uygulamasının trafik hasarlarında suiistimallere yol açtığını ve hileli hasarların arttığını söyledi. Trafik Sigortaları Bilgi Merkezinin (TRAMER) verilerine göre, geçen yıl 550 bin kişinin hasarlı trafik kazası gerçekleştirdiğini belirten Fırat, Bu kazaların 141 bini araç park halindeyken, 97 bini arkadan, 45 bini de geri manevra yaparken çarpmalardan oluşması oldukça dikkat çekici dedi.
Yaklaşık 300 bin tutanağı incelemeye aldıklarını ve park halindeki araca çarpmalardaki artışı şüpheyle karşıladıklarını belirten Ertan Fırat şunları söyledi: TRAMER verileri, Kaza Tespit Tutanaklarından çıkar sağlayan birilerinin olduğunu gösteriyor. Bu durumu toplumun tamamına mal edemeyiz, ama bu veriler yaklaşık yüzde 10-15lik bir grubun suiistimal yaptığına işaret ediyor.
Sektör olarak TRAMER verilerini mercek altına aldıklarını ve bu verilerde sahteciliğe ilişkin tespit edilen olaylarla ilgili olarak yasal yollara başvuracaklarını belirten Ertan Fırat şu örneği verdi: Örneğin, park halindeki bir araca çarptınız. Park halindeki araç, sizin poliçenizden hasarını giderebilme hakkına sahip. Çarptığınız aracın sahibini bulacaksınız, o kişinin aracına çarptığınızı söyleyeceksiniz ve birlikte tutanak tutacaksınız! Günlük yaşam akışı içinde çok az rastlanabilecek bir hareket tarzı diye düşünüyoruz. Birçoğumuz bu tür durumlarda eğer kimse olayı fark etmemişse çekip gidiyor. Park halinde çarpmaya ilişkin %25e varan oran ciddi anlamda suiistimale uğradığımızın göstergesi diye düşünüyoruz. Sistemden suiistimal yoluyla faydalandığını ve farkedilmediğini düşünenler yanılıyor, TRAMER altyapısından her türlü veriyi kontrol edebilme imkanına sahibiz. Bu verilerden; sistemik olarak kendisine çıkar sağlayanları yukarıda da değindiğim gibi yasal takibe alacağız. Diğer taraftan bir defaya mahsus diyelim ki şeytana uyarak haksız kazanç elde edenler oldu, bu kişilere kendi poliçesini kullandıran vatandaşlarımızın bir sonraki sene trafik sigortası primlerinde ciddi artışlarla karşılaşmaları söz konusudur. Tüm şirketler fiyatlama yaparken TRAMERdeki datadan istifade etmektedir ve geçmiş hasar bilgisi fiyatlamada önemli bir kriterdir.
MOBİL EKİP ÖNERİSİ
Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliğinin (TSRŞB) trafik hasarlarındaki suiistimalleri önlemek için çalışma başlattığını ifade eden Fırat, Sektörün trafikteki zararı geçen yıl 500 milyon TL civarında. Sektör şimdi bu konuda alarm durumunda ve çözüm arayışları içinde. Örneğin, park halindeki çarpışmaya ilişkin iki aracı görmek bir çözüm olabilir. Kaza anında bir SMSle durumu bildirmeyi zorunlu hale getirebiliriz. Oluşturulacak mobil ekibimiz de kaza yerine giderek araçlara bakabilir. Neler yapabileceğimiz konusunda çalışıyoruz, çünkü bu artık canımızı acıtıyor. Branş zarar ediyor dedi.
ZARARIN NEDENİ YANLIŞ FİYATLAMA
Trafik sigortalarındaki teknik zararın en önemli nedeninin ürüne ilişkin fiyatlamadaki yanlışlık olduğunu dile getiren Fırat şunları söyledi: Piyasadaki aşırı rekabet şirketlerin karlılığı arka plana iterek fiyatlama yapmasını doğuruyor ve bu durumda da doğru tarifeler maalesef oluşturulamıyor. Bu değerlendirmeyi sektörün bu branştaki ortalama performansını veri alarak yapıyorum, bugünkü tabloda sektör ortalamasından daha iyi sonuç alan ve göreceli olarak daha iyi tarife yapan şirketler de var. Oluşan zarar içinde hileli hasarların payı mutlaka var, biz bu oranın %20-30 aralığında olduğunu tahmin ediyoruz. Bu problemleri azaltabilmek için elimizdeki datadan, k-i bu data TRAMERde var- daha fazla yararlanmalıyız. Bunun dışında her şirket elde ettiği sonuçlara paralel olarak tarifesinde gerekli revizyonları yaparak bu branştan teknik kar elde etmenin yollarını arayacaktır. Bu süreçte hasar geçmişi kötü olan sürücülerin zaman içinde iyi fiyat bulma şansları azalacaktır, çünkü hiçbir şirket bunları düşük fiyatlarla portföyünde taşımak istemeyecektir.
KASKO HASARI ARTIYOR
Aviva Sigorta Genel Müdürü Ertan Fırat 2009 yılında kasko hasar oranlarının yükselmeye başladığını, yıl sonunda sektör ortalamasının bu branşta zarara dönebileceğini söyledi. Fırat, Kasko ve trafikte hasar oranı yükseliyor. Bu trendin devam etmesi halinde 2009 yılında kaskonun zarar etme olasılığı oldukça yüksek dedi. Bizim kriz dönemini akıllı yürütmemiz lazım, bizim önceliklerimiz karlılık, karlılığı arka plana atmadan iş yazmak istiyoruz. En önemlisi işimizi doğru yaparak bizi kesinlikle zarara götürecek bir yola girmemektir önceliğimiz şeklinde konuştu.
Trafik ve kasko sigortalarında zararı önlemek için segmentasyonun çok önemli olduğunu vurgulayan Ertan Fırat, Her bireyin riski aynı değil. Risk grupları birbirine göre çok farklı. Dolayısıyla bizim tutmak istediğimiz müşterileri tutarken eğer daha uygun bir fiyat vermek gerekiyorsa, bunu yapıyoruz. Şirketimizin portföyünde olmasını istediğimiz risklere yönelik tavizler veriyoruz. Ama bu tavizlerin sınırı da belli. Bunu şirketi riske edecek tarzda yapmıyoruz dedi.
Genel Müdür Ertan Fırat, Aviva Sigorta olarak ekonomik krizle ilgili aldıkları önlemler ve izleyecekleri politika konusunda şunları söyledi: Aviva Sigorta olarak temel önceliğimiz kendimizi kriz sonrası ortama hazırlayacak, iş süreçlerimizi ve verimliliğimizi artıracak önlemleri almak.
DİYET YAPACAĞIZ, AMA KASLARIMIZI KORUYACAĞIZ
Aviva Sigorta Genel Müdürü Ertan Fırat, 2009 yılı beklentileriyle ilgili olarak da şu değerlendirmeyi yaptı: Ben çok optimist bir insanım. Çünkü şu an her saniyenin yaşamımızdan eksildiğinin farkındayım. 20 senenin üstünde oldu meslek hayatım, bu benim yaşadığım en sıkıntılı dönem, bunun bütün herkes için de böyle olduğunu düşünüyorum. Bu problemlerin orta vadeye yayılma riski de yüksek. Uzmanlar 2-3 sene içersinde kendini ancak toparlar, toparlamasa bile eski hızlı büyüme trendini yakalayamaz görüşünde. En zor dönemlerde elde edilenler ya da zorluklarla kazanılanlar daha kalıcı ve daha değerli olur. Aviva Sigorta olarak bizim önceliğimiz bu kriz dönemini en iyi şekilde yöneterek geleceğe hazırlanmak. Şirket olarak biz diyet yapacağız, ama diyet yağlarımızdan götürecek, kaslarımızdan değil. Ama kendimizi daha sonraki döneme hazırlamaya yönelik bir önceliğimiz var.
SİGORTACI GAZETESİ
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/trafikte-hileli-hasar-alarmi/257686