ACENTELERİN ŞİKÃYETLERİ DİNMİYOR
Tarih: 02 Nisan 2009 - 23:29
İTOda yapılan zümre toplantısında salonu yine doldurup taşıran acenteler fiziki koşullardan operasyonel yüklere kadar bir dizi şikayette bulundu. Sigortacılık Genel Müdürü Ahmet Genç ise bilgi işlem sorunları nedeniyle şimdiye kadar ancak 7 bin acentenin levhaya kayıt işleminin tamamlandığını...
İTOda düzenlenen 2005-2009 dönemi Sigorta Şirketleri ve Acenteleri Meslek Komitesinin 26ncı toplantısı bir önceki toplantıda olduğu gibi hararetli tartışmalara sahne oldu. Sigorta acenteleri toplantı salonunu doldurdukları için salonun dışında ek bir salon hazırlandı ve kurulan ekrandan toplantı canlı olarak takip edildi. İTO Sigorta Şirketleri ve Acenteleri Meslek Komitesi Başkanı Levent Korkut başkanlığında düzenlenen oturuma Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürü Dr. Ahmet Genç ve Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği (TSRŞB) Genel Sekreteri Erhan Tunçay da katıldı. Dönemin son toplantısı olduğunu hatırlatan Levent Korkut, acentelerin sorunlarına çözüm bulmak istediklerini ve 23 Şubattaki seçimde yine grup olarak yönetim kuruluna aday olacaklarını bildirdi.
Daha sonra söz alan Erhan Tunçay, sektördeki yapısal değişikliklerin AB komisyon raporunda ilk kez olumlu karşılandığını söyleyerek, Avrupa Birliğinin Türk sigorta sektöründeki olumlu gelişmelerin farkında olduğunu kaydetti. Tunçay, düzenlemelerin sektördeki tüm oyuncuların disiplinli olmaları ve hizmet kalitesi yükselmesi için yapıldığını da sözlerine ekledi.
ACENTELER YÖNETMELİĞİ İLE İLGİLİ TALEPLER
Tunçay, TSRŞBnin Hazineye acente yönetmeliği ile ilgili görüş gönderdiğini bildirerek, bu görüşleri şöyle aktardı: Kayıt parası 50 bin liradan 5 bin liraya indi. Biz hiç olmaması gerektiğini savunmuştuk. Yetkisiz acenteler yetkili acenteye değil, doğrudan sigorta şirketine bağlı olmalı dedik. Ayrıca yetkisiz acentenin sorumluluk sigortası yükümlülüğü olmamasını istedik. Fakülte mezunlarına 2 yıllık deneyim isteniyor, bunun kaldırılmasını talep ettik. Prodüktörlüğü de savunduk ve istihdam yaratıcı bir fırsat olarak düşündük. En başından beri de home ofisi savunduk.
İLK 9 AY İYİYDİ AMA 12NCİ AY KÖTÜ OLACAK
Sektörde artık daha farklı hareket etmek gerektiğini ifade eden Tunçay, bilançolarda oynama yapmak ve muallak hasarlarda değişiklik yapmanın artık mümkün olmadığını söyledi. Tunçay şöyle devam etti: 2008in ilk 9 ayı 2007ye göre teknik ve mali açıdan iyiydi, ancak 12 ay sonuçları o kadar iç açıcı olmayacak. Reel sektör de küçülmeye başladı ve mali krizin asıl etkileri 2009da ortaya çıkacak. Türkiyenin kendi iç dinamiklerinden kaynaklanan bir yavaşlama da söz konusu. Son üç yılda yatırımlar ve büyüme azalmıştı, Türkiye büyüme hızını kaybetmişti. Reasürans piyasasında büyük hasar olmasa da global krizden etkilendi.
TSRŞBnin bu yıl tanıtım atağına da kalkacağını duyuran Tunçay, sigortacılığın tanıtımı için krizin doğru bir zamanlama olduğunun altını çizerek, Hazine Müsteşarlığının da bu yılı sigorta yılı ilan etme düşüncesi var. Sürdürülebilir bir tanıtım kampanyasının etkili olacağına inanıyoruz dedi. Tunçay, trafik sigortasındaki son durumdan da bahsederek, Bu branşta kanama giderek büyüyor. Serbest tarifede fiyatlar birden artıp kara geçilmeyecek, zaman alacak. Şu anda sektörün toplam karı kadar trafikten zarar ediliyor. Uygun fiyatlar zamanla belirlenecektir şeklinde konuştu.
AHMET GENÇ: 7 BİN ACENTENİN LEVHAYA KAYDI TAMAMLANDI
Sigortacılık Genel Müdürü Ahmet Genç ise, yasadan sonra 30dan fazla yönetmelik, 100 civarında sektör duyurusu ve genelge çıktığını hatırlatarak, acentelerin levhaya kayıtlarıyla ilgili şunları söyledi: Levhaya kanıt, bilgi işlem sorunları nedeniyle gecikti ve tamamlanamadı. Şu ana kadar 7 bin acente kayıt oldu. 5-6 bin acente ise değerlendirme sürecinde dedi. Genç şu bilgileri verdi: Sigorta şirketlerinin mali yapılarının güçlü tutulması ana amaçlar arasındaydı ve bu sorunu hallettik. Tüketicinin korunmasını da mükemmel hale getirmeye çalışıyoruz. Bu sene binlerce acente ve teknik personeli 2 günlük eğitime alacağız. Tahkim sistemi de bu sene çalışmaya başlayacak. Konuyla ilgili hakem listelerinin oluşturulması aşamasına gelindi. Hayat sigortasında liberalizasyona gidildi. BESte de 1 Marttan itibaren liberalizasyona gidilecek.
ACENTELER ŞİKÃYETÇİ
Toplantıda söz alan acenteler ise fiziki şartlar, haksız rekabet ve tahsilat sıkıntısından şikayet ettiler. Komisyonlarının azaldığını, ancak yeni operasyonel yüklerin eklendiğini belirten acenteler, tahsil edilemeyen primlerden sorumlu tutulmamaları gerektiğini ve tahsildarlık yapmak istemediklerini söylediler. Acenteler ayrıca home ofisin serbest olması gerektiğinin altını çizerek, acentenin ofiste değil sahada olması gerektiğini belirttiler.
sigortacı gazetesi
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/acentelerin-sikayetleri-dinmiyor/257317