BES'E YATIRIM NEDEN GÜVENLİ?
Tarih: 19 Mart 2009 - 22:24
Finans Emeklilik ve Hayat Genel Müdürü Ajlan Sözütek, Türkiyede BES fonlarının daha muhafazakar alanlarda değerlendirildiğini, bu yüzden de dünyadaki finansal krizden etkilenen türev finansal ürünlere benzemediğini belirtti.
Finans Emeklilik Genel Müdürü Ajlan Sözütek, küresel ekonomik krizin yurtdışında türev finansal ürünlere yatırım yapan şirket ve kişileri daha çok etkilediğini, Türkiyede ise Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) fonlarına yapılan yatırımların daha güvenli yatırım araçlarına yapıldığını söyledi. Dünya borsalarında yaşanan aşağı yönde dalgalanmalar neticesinde hisse senedi ağırlıklı fonların önemli kayıplar yaşadığının gözlendiğini belirten Sözütek, Ülkemizde ise emeklilik fonlarının yatırım yaptığı fonlar konusunda muhafazakar bir yaklaşımın tercih edildiği bilinmektedir. Bu tedbirli yaklaşımın ne derece doğru ve isabetli olduğu da gerek yerli gerekse yabancı otoritelerin açıkladıkları gelişim raporlarına yansımaktadır dedi.
AĞIRLIK DEVLET KÃĞITLARINDA
Bilindiği gibi Türkiyede finans sigortası, mevduat sigortası gibi sigorta ürünleri satılmamaktadır diyen Sözütek şöyle devam etti: Yurtdışında ekonomik krizden en çok etkilenenler ise türev ürünlere yatırım yapan finansal sigorta şirketleridir. Bugün sektörde bireysel emeklilik fonlarının portföy dağılımına baktığımızda ağırlığın hisse senetleri gibi yüksek değişkenliğe sahip yatırım araçlarından ziyade sabit getirisi olan devlet kağıtlarında olduğu görülmektedir. ABDde hisse ağırlıklı fonların toplam bireysel emeklilik fonları içindeki ağırlığı % 60-70 aralılığında iken Türkiyede bu oran %10un altındadır.
DARALMA SEKTÖRÜ ETKİLER
Türkiyede emeklilik sektörünün yavaşlamasının ekonominin daralması ile doğru orantılı olduğunu ifade eden Ajlan Sözütek, Dolayısı ile ekonomik konjonktürün olumluya dönmesine paralel olarak yeni katılımcı sayısında ve fon büyüklüğünde bir ivmelenme olması beklenmelidir diye konuştu. Türk sigorta sektörünün küçülmesinin Türkiyedeki ekonominin daralması ile doğrudan alakalı olduğunu belirten Sözütek şunları söyledi: Hayat sigortaları sektöründe, Türkiye ekonomisinin daralması başta konut ve taşıt alımları olmak üzere birçok tüketim kaleminde yavaşlamaya neden olmaktadır. Bu yavaşlama paralelinde, 2009 yılında kredi hacimlerinde ve dolayısı ile kredi hayat sigortalarında bir küçülme bekleyebiliriz.
Sözütek, BESle ilgili olarak da şu değerlendirmeyi yaptı: Bireysel Emeklilik sektörüne gelince, dünyada yaşanan global kriz ve Türkiye ekonomisindeki yavaşlama, katılımcı sayısı ve fon büyüklüğü artışındaki yavaşlamanın en önemli nedeni olarak görülmektedir. Emeklilik sözleşmesi yapan katılımcıların bazılarının mevcut gelir durumlarını devam ettirememeleri ya da satın alma güçlerinin azalması nedeniyle katkı payı tahsilatlarında dönemsel olarak bir azalma meydana gelebilecektir.
BES KAMPANYASI OLUMLU
Özellikle ekonomik daralma dönemlerinde kişilerin gelecek kaygısıyla günlük tüketimlerini kısıp, tasarrufa yöneldiklerinin bilindiğini hatırlatan Ajlan Sözütek, Ayrıca, Bireysel Emeklilik Sisteminin yatırımcıların ileriye yönelik birikimlerini güvenli ve avantajlı olarak değerlendirebileceği bir ortam olduğu aşikardır. Özellikle kriz dönemlerinde bireysel yatırımcılar için şeffaflık ve güvenilirlik, en az getiri yüksekliği kadar önem arz eder. Bunlar da, Bireysel Emeklilik Sisteminde zaten var olan özellikler olarak karşımıza çıkıyor. Sektör, halihazırda bu bilinci kamuoyunda oluşturmak için çalışmalar planlamakta ve yürütmektedir. Tüm basın yayın organlarında bireysel emeklilik şirketlerinin ortak olarak yürüttükleri BES tanıtım ve reklam kampanyası da bu doğrultuda atılan önemli bir adımdır dedi.
İŞSİZLİK TEMİNATI ÖRNEĞİ
Finans Emeklilik ve Hayat Genel Müdürü Ajlan Sözütek, ekonomideki daralma ve bunun aşılması konusunda şu değerlendirmeyi yaptı: Ekonomik daralma dönemlerinde kişilerin risk algılarının artmakta olduğu bilinmektedir. Diğer taraftan sigorta ürünleri, sigortalanan risk ve sunulan teminatlar göz önünde bulundurulduğunda çok küçük primler alınarak sağlanan bir güvence sistemi olduğu görülmektedir. Müşteri ihtiyaçları analiz edilip bu ihtiyaçlara uygun ürünler geliştirildiğinde kişilerin bu ürünleri daha kolay satın aldıkları bilinen bir gerçektir. Son dönemde ülkemizde de yaygın olarak satılmaya başlanan işsizlik teminatlı sigorta ürünleri bu konuya iyi bir örnek oluşturmaktadır.
HİZMET KALİTEMİZ ARTACAK
Sözütek sözlerini şöyle sürdürdü: Finans Emeklilik ve Hayat şirketi olarak biz de öncelikle müşterilerimizin gerek yaşamsal riskleri ile ilgili gerekse orta ve uzun vadeli birikim ihtiyaçlarını karşılamak üzere tasarlanmış ve makul maliyetli hayat sigortası ve bireysel emeklilik ürünlerinin satışına yönelik faaliyetimizi sürdürüyoruz. Diğer taraftan ise şirketimizin toplam hizmet kalitesini ve operasyonel verimliliği artırmak için teknolojik altyapı ve etkin iş modellerine yönelik proje çalışmalarımızı yoğun olarak yürütmekteyiz. Bu projelerin kullanıma alınması şirketimize maliyetlerin kontrolü konusunda önemli avantajlar sağlamaktadır.
FİNANS EMEKLİLİKİN HEDEFİ:
YENİ İŞLERDE YÜZDE 10 PAZAR PAYI
Finans Emeklilik Genel Müdürü Ajlan Sözütek şirketinin 2008 yılı performansıyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: Şirketimiz, emeklilik ve hayat sigortacılığı sektörünün en genç şirketlerinden biri olmasına rağmen, faaliyetinin ilk yılında hayat prim üretiminde %3ün üzerinde pazar payına ulaşıp ilk 11 şirket arasında yer alarak 2008 yılı için koyduğu hedeflerine ulaşmıştır.
Finans Emeklilik, yasa ve yönetmeliklerin sektörümüze getirdiği yeni açılımları, geliştirdiği rekabetçi ürünler ve iş modelleri vasıtasıyla ülkemiz bireysel emeklilik ve hayat sigortası pazarlarına taşımayı kendisine bir görev edinerek 2009 yılında da bireysel emeklilik ve hayat sigortacılığı sektörlerinde benzer başarıyı tekrarlamak arzusundadır.
YENİLİKÇİ VE REKABETÇİ BİR ŞİRKET
2009 yılında BESte yeni işler üzerinden yüzde 9-10 pazar payı hedeflediklerini ifade eden Finans Emeklilik Genel Müdürü Ajlan Sözütek, Finans Emeklilik olarak, ana dağıtım kanalımız ve sermayedarımız Finansbank ile yürütülen işbirliğinin de desteğiyle hem bireysel emeklilik hem de hayat sigortaları sektöründe müşterilerine sunduğu ürün ve hizmetlerle farklılaşan yenilikçi ve rekabetçi bir şirket olmak başlıca hedefimizdir. 2009 yılı dahil önümüzdeki yıllar için öncelikli hedefimiz hayat sigortalarında %5, bireysel emeklilikte yeni işler üzerinden % 9 -10 pazar payını yakalamaktır şeklinde konuştu.
sigortacı gazetesi
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/bese-yatirim-neden-guvenli/256915