KÜÇÜKLER FİYAT REKABETİNDEN ŞİKAYETÇİ
Tarih: 18 Mart 2009 - 16:31
Işık Sigorta Genel Müdürü Recep Koçak, 2008 yılında sektördeki şirketlerin büyük bir çoğunluğunun, belki de tamamının prim üretim hedefinin gerçekleşmediğini söyledi.
2009un zor geçeceği, tüm sektörler gibi sigorta sektörünün de malumu. Sigorta şirketlerinin bir başka korkusu da krizin etkilerinin irrasyonel fiyatlandırmayla iyice derinleşmesi. Ancak sektör, daralan piyasada prim üretmek adına, istemeyerek de olsa aşırı fiyat rekabetine gidiyor.
Global krizin Türkiyeye ve sigorta sektörüne etkileri günden güne ağırlaşırken, sigortacılardan 2009 için müspet bir ses çıkmadı. Aralık sayımızda yayınladığımız haberimizde sigortacılar umutlar 2010a kaldı demişti. Aradan geçen üç ayda ekonomik sıkıntılar daha da arttı ve sektör böyle bir daralma döneminde rekabetin fiyat üzerinde kurulmasından daha da korkar hale geldi. Sektörün endişesi, rekabetin etkisiyle poliçe fiyatlarının daha da düşmesi ve dolar kurunun yükselmesiyle, daha az primle daha çok hasarın karşılanacak olması. Bu durumun altından zor kalkılacağını söyleyen sigorta şirketi temsilcileri, 2009un da 2008 gibi reel olarak küçülmeyle tamamlanacağını tahmin ediyor.
Sigorta sektöründe herkes fiyat rekabetinden şikayetçi. Özellikle de fiyat yapıcı olmayak orta ve küçük ölçekli şirketler.
IŞIK SİGORTA GENEL MÜDÜRÜ RECEP KOÇAK:
2009 büyümesinin 2008i bulması zor
Işık Sigorta Genel Müdürü Recep Koçak, 2008 yılında sektördeki şirketlerin büyük bir çoğunluğunun, belki de tamamının prim üretim hedefinin gerçekleşmediğini söyledi. Sektörün enflasyon oranının altında büyüdüğünü belirten Koçak, Buna bir de dövizdeki kur atışının olumsuz etkisini ilave ettiğimizde sektör 2001 yılından bu yana ilk kez küçüldü. Ancak, geçtiğimiz yılla ra göre karlılık düşüncelerinin, sektörün genelinde prim üretim hedefinin önüne geçtiğini gördüğümüz bir yıl oldu. Sektörün teknik karlılık ortalaması bir önceki seneye göre arttı. Trafik branşında serbest tarife ile derinleşen zarar, eski alışkanlıklarımızın devam ettiğini de ortaya koydu dedi. Koçak, yabancıların ise 2006 ve 2007 yıllarında sigorta sektörüne çok yoğun ilgi gösterdiğini, ancak 2008 yılının ise global krizin etkisiyle görüşmelerin satış-ortaklık süreçlerinin askıya alındığı bir yıl olduğunu ifade etti. 2008 yılının ikinci yarısından sonra otomotiv sektöründeki global kriz paralelinde oluşan olumsuz tablonun ise kasko prim üretimlerine yansıdığını aktaran Koçak, Araç satışlarındaki azalma, rekabet sonucu kasko ortalama fiyat seviyesindeki azalma ile birleşince bu netice kaçınılmaz diye konuştu.
REEL BÜYÜME OLMAZ
2009 yılıyla ilgili olarak ise en iyimser tahminlerin, küresel krizin etkilerinin 2009 yılı sonlarına kadar süreceği ve yılın son aylarına doğru olumluya dönüşebileceği şeklinde olduğunu dile getiren Recep Koçak, sözlerini şöyle tamamladı: Otomotiv sektöründeki gidişat, kasko ve trafik prim üretimlerini etkileyecektir. Tüm şirketler, bu dönemde yenilemelerini kaçırmak istemeyecek ve prim üretimi hedefleri baskısı ile birbirlerinden iş almaya çalışacaktır. Maalesef üretim çabaları, yeni iş kazanmak, sigorta satın almayan müşteriye ulaşmaktan çok daha düşük fiyatla rakip şirketlerin işlerini kazanmak olarak ortaya çıktığından, 2009 yılında prim hacminin azalmaya devam edeceğini düşünmekteyiz. Diğer yandan, yeni kurulan ve kurulmakta olan sigorta şirketlerinin de rekabeti artırıcı rol oynayacakları düşünülebilir. Genel olarak baktığımızda, 2009 yılında reel bir büyüme yaşanmayacağını, büyümenin 2008 yılı seviyelerini bulmakta zorlanacağını tahmin etmekteyiz.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/kucukler-fiyat-rekabetinden-sikayetci/256871