DÜNYADA ERİYOR, TÜRKİYE'DE BÜYÜYOR
Tarih: 24 Kasım 2008 - 01:40
EGM Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Adalı, kriz döneminde tüm ülkelerde emeklilik fonlarında ciddi kayıplar yaşandığını, Türkiyede ise fonların yüzde 27 büyüdüğünü ifade ederek, "Bu da gösteriyor ki fon yönetimini bizler daha iyi yapıyoruz" dedi.
EMEKLİLİK Gözetim Merkezi (EGM) Yönetim Kurulu Başkanı ve Garanti Emeklilik Genel Müdürü Erhan Adalı, global kriz nedeniyle dünyada tüm ülkelerde emeklilik fonlarında ciddi değer kayıpları yaşandığını belirterek, Türkiyede ise tersine fonların büyüdüğünü söyledi. Erhan Adalı, İsviçrede yüzde 6, İngilterede yüzde 8 oranında emeklilik fonlarının değer kaybettiğini ifade ederek, "Türkiyede ise biz büyümeye devam ediyoruz. Yılbaşından bu yana emeklilik fonları yüzde 27 büyüdü. Bu da gösteriyor ki fon yönetimini bizler daha iyi yapıyoruz" dedi. Erhan Adalı, Türkiyedeki katılımcıların fon tercihlerinin muhafazakar olduğunu, risk almadıklarını vurgulayarak, fonların içinde hisse senedi oranının sadece yüzde 3 olduğuna değindi. Risk yaratacak fonların Türkiyede olmadığını belirten Adalı, "Krizler belli periyotlarda oluyor. Hiçbir ülkede üst üste 5 yıl kriz yaşanmıyor. Dolayısıyla iyi dönemlerde hisse senedi gibi yüksek getirili araçların mutlaka fonların içinde bulunması gerekiyor. Biz de ise muhafazakar tutum alışkanlık haline gelmiş. Para kaybetmemeyim anlayışı hakim. Oysa bireysel emeklilikte uzun vadede para kaybetme diye bir şey yok. Evet, bu dönemde fonları getirisi düştü ama bireysel emeklilik sisteminde hiçbir üründe olmayan vergi avantajı var. Bugün yatırdığınız 100 YTL, bir sonraki ay vergi diliminize göre 110-130 YTLye geliyor" şeklinde konuştu.
Sistemden çıkmayın
Adalı, "Kriz ortamında sistemdeki kişilerin emeklilik sözleşmelerini bozup, sistemden çıkmalarından endişe duyuyor musunuz?" sorusu üzerine, işsiz kalınması durumunda işsizlik sigortası gibi güvenceler yoksa bireysel emeklilikten çıkışların gündeme gelebileceğini kaydetti. Adalı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Siz bu sisteme emeklilik dönemi için bir yatırım olarak giriyorsanız, hayatın akışı içerisinde bunu kullanma ihtiyacı hissedebilirsiniz. Onun için de biz, sistemden tamamen çıkma yerine, ara verme gibi bir uygulamamız var, onu öneriyoruz. Bu sayede 12 ay boyunca herhangi bir para yatırmadan, sistem içerisinde kalıp tüm haklarınızı koruyabiliyorsunuz. Bizim ilk önerimiz bu. Bir de erken çıkışla ilgili bir alternatif daha var. O da sistemin faydasından yararlanmış bir katılımcı, birikimini alırken aynı anda yeni bir sözleşme de yapabiliyor. Netice itibarıyla sistemin özü, küçük küçük biriktirilen paraların bir anlam ifade etmesi. Bu sayede de hem sistemde kalmaya devam ediliyor, hem de o gün itibariyle ihtiyaç karşılanmış oluyor." Erhan Adalı, 2009 yılında devam edecek ekonomik krizde de yine bireysel emeklilik sisteminin ve fonların büyümesini sürdüreceğini sözlerine ekledi.
Krizde 2 trilyon dolarlık emeklilik fonu eridi
ERHAN Adalı, dünyada emeklilik fonlarının 17-18 trilyon dolar büyüklükte olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Bunun 10 trilyon doları Amerikada ve yüzde 60-65i de hisse senetlerine yatırılmış. Bu krizde 2 trilyon dolar seviyesinde varlık, fonlar içerisinde eridi. Ama bu 2 trilyon dolar yok olmadı. Emeklilik sisteminden herkes çıkarsa ancak yok olur. Devinim olduğundan birileri sisteme girer, birileri çıkar. Fonlar 2009da değer kaybetmeyi sürdürecek ama 2010-2011de yeniden yükselecek."
Hürriyet
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/dunyada-eriyor-turkiyede-buyuyor/253985