HSBC, TÜRKİYE'DE HANGİ BANKALARIN PEŞİNDE
Tarih: 20 Ekim 2008 - 00:36
Geçen hafta sermayesini 750 milyon sterlin artıran ve İngiliz hükümetinin destek paketine hayır diyen HSBC; Türkiye'de Fortis ve Dexia'nın peşinde...
Son yıllardaki satışlarla Türk bankacılık sisteminde yabancıların payı, önemli ölçüde arttı. Özellikle mevduat bankaları içinde kamu bankaları ve İş Bankası dışında yabancı payı olmayan banka yok gibi. Akbank, Garanti, Yapı Kredi gibi sektörün büyük bankalarında yerli ve yabancı ortaklığı söz konusu iken, Finansbank, Fortis, Denizbank, ING, HSBC gibi orta ölçekli bankaların tamamı yabancılara ait.
Global krizden sonra bankacılıktaki bu sermaye yapısının değişmesi bekleniyor. Özellikle son günlerde Fortis ve Dexianın Türkiyedeki varlıklarına ilişkin tartışmalar oldukça revaçta. Malum Fortis, Belçika, Hollanda ve Lüksemburgun ortaklaşa operasyonuyla kurtarıldı. Ardından bankanın Belçika ve Lüksemburg birimleri, BNP Paribasya satıldı. Benzeri bir operasyon da Dexiada yapıldı. Banka, Belçika, Fransa, Lüksemburgun ortak mudahalesiyle kurtarıldı.
Fortis ve Dexiada bu gelişmeler olurken, HSBC İngiltere hükümetinin bankacılık sistemine yardım paketini redederek, kendi kaynaklarıyla 750 milyon sterlinlik sermaye artırımına gitti. Geçen hafta bu gelişmeyi HSBC krize meydan okuyor başlığıyla yazmıştım.
Edindiğim bilgilere göre HSBCnin bu sermaye artırımının altında, krizi fırsata çevirerek büyüme isteği yatıyor. Özellikle sermaye ihtiyacı olan ve devlet yardımıyla kurtulan yabancı bankalar, dünyanın değişik bölgelerindeki iştiraklerini satmayı düşünüyor. İşte HSBC de bu olası satışlara odaklanmış durumda. Hedeflerinde ise Türkiyedeki bankalar var. 2001 krizinden sonra batan Demirbankı alarak bir anda üç şubeli bankadan, orta ölçekli banka konumuna geçen HSCBnin hedefinde şimdi Fortis ve Dexia olduğu söyleniyor.
BNP Paribasya satılmadan önce Fortis Türkiye için nabız yoklanmış. Ancak Belçika Fortis, BNP Paribasya satılınca, Türkiye Fortis de BNPnin oldu. Bilindiği gibi BNP Paribas Türkiyede TEBin yarısına sahip. Diğer yarısı, Çolakoğlu Grubuna ait. Bu noktada ise işler karışıyor. Bir iddiaya göre BNP Paribasnın Türkiyede büyümek istediği, dolayısıyla Fortis Türkiyeyi satmayarak TEB ile birleştireceği konuşuluyor. Bir başka iddiaya göre ise Çolakoğlu Grubu, TEBdeki payının azalmasına karşı çıktığı için BNP Fortis Türkiyeyi satabilir. Fortisteki durum belirsiz olduğu için de HSBCnin yönünü Dexianın sahibi olduğu Denizbanka çevirdiği söyleniyor.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/hsbc-turkiyede-hangi-bankalarin-pesinde/253305