Yazdır

Z kuşağına göre üniversite para ve zaman kaybı

Tarih: 29 Nisan 2025 - 15:42

Yapay zeka şimdi de üniversiteler için tehdit oluşturuyor.

FINANSINGUNDEMI.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de Z ve Y kuşağı, üniversite diplomasının para kaybı olduğunu düşünüyor. Bu bakışta yapay zeka teknolojisinin büyük etkisi olduğu görülüyor.

Finansingundemi.com’un derlediği bilgilere göre, Z kuşağının ve Y kuşağının neredeyse yarısı üniversiteye gitmenin para kaybı olduğunu söylüyor: “Yapay zeka zaten dereceleri gereksiz hale getirdi.”

Diploma para kaybı

Fortune’dan Preston Fore’un haberine göre, üniversite, genellikle bir kişinin hayatının en iyi dört yılı olarak tanıtılır ancak birçok Amerikalı artık bu dönemden pişmanlık duyuyor.

Indeed tarafından yapılan yeni bir ankete göre, tüm mezunların üçte birinden fazlası artık diplomalarının ‘para kaybı’ olduğunu söylüyor. Bu hayal kırıklığı özellikle Z kuşağı arasında belirgin; Z kuşağının yüzde 51’i üniversite okumuş olmaktan pişmanlık duyuyor; Y kuşağında bu oran yüzde 41’ken ‘baby boomer’ kuşağının ise sadece yüzde 20'si üniversite diploması almış olmaktan dolayı pişman.

Indeed'de kariyer trendleri uzmanı olan Kyle M.K., yaptığı açıklamada, genel olarak üniversite mezunu çalışanların giderek artan bir kısmının diplomalarının yatırım getirisini sorguladığını söylüyor. Bu, lisans derecesinin ortalama maliyetinin son yirmi yılda iki kat artarak 38 bin doların üzerine çıkması ve toplam öğrenci kredi borcunun neredeyse 2 trilyon dolara yükselmesi göz önüne alındığında çok da şaşırtıcı olmayan bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

M.K., “Yüzde 38’lik bir kesim, öğrenci kredilerinin kariyer gelişimlerini diplomalarının hızlandırdığından daha fazla sınırladığını düşünüyor. Bu gerçekler bir araya geldiğinde, üniversitelerin ve işverenlerin odaklarını soyağacından pratik becerilere kaydırmaya itiyor. Aslında, Indeed'deki ABD iş ilanlarının yüzde 52'sinde herhangi bir resmi eğitim gereksinimi listelenmiyor” diyor.

Diplomanın değeri tartışılıyor

Özellikle ideal olmayan bir iş piyasasında ilerleyen gençler için, üniversitenin uzun vadeli yatırım getirisini görmek zor olabiliyor. Education Data Initiative’e göre bu, özellikle psikoloji, felsefe veya İngilizce gibi bazı konularda, diplomanın kendini amorti etmesi için iş gücünde 20 yıldan fazla zaman gerekebileceği için geçerli.

Ancak Handshake'de baş eğitim stratejisi görevlisi olan Christine Cruzvergara, bir diplomayı tamamen niceliksel bir bakış açısıyla değerlendirmeye karşı uyarıyor. Cruzvergara, “Sadece acil istihdama odaklanmak dar görüşlülüktür; çünkü bu, yüksek öğrenimin değerinin yalnızca ilk işinizi bulmak olduğu varsayımına dayanır. Gerçekte ise yüksek öğrenim, kariyer ilerleme fırsatlarına, çeşitli alanlara maruz kalmaya, kendini keşfetmeye yardımcı olur ve yönetim ve liderlik becerilerini geliştirir” diyor.

Genç mezunların yaklaşık yüzde 70'i bir diploma olmadan işlerini yapabileceklerine inanırken diploma olmadan iş ağlarına giriş yapamamış ve bunun değerinin farkına varamamış olabiliyor. Cruzvergara, üniversitelerin mezuniyet gününden sonra kapıları açacak bir kağıt parçasından daha fazlası olduklarını ancak kampüsteyken öğrenme ve benzer düşünen insanlarla tanışma için bir kaynak olduklarını tanıtmada başarısız olduklarını söylüyor.

Cruzvergara, “Örneğin Mark Zuckerberg, Facebook'u bugün olduğu sosyal medya imparatorluğuna dönüştürmeye odaklanmak için ikinci yılında Harvard'dan ayrıldı. Ancak üniversitede tanıştığı dört kurucu ortak olmadan bunu yapamazdı. Z kuşağı özellikle belirsiz bir iş piyasasıyla karşı karşıya ve eğitim yatırımı ile sonuçlar arasında daha iyi bir bağlantıya ihtiyaç var” diye ekliyor.

Yapay zekanın etkisi

Yapay zeka ise üniversite mezunlarını kuşkucu bir sarmalın içine sürüklemiş durumda. Yapay zekanın eğitimin ve işyerlerinin her alanına yayılması, üniversite mezunlarının diplomalarını daha da fazla sorgulamasına neden oluyor. Mezunların yaklaşık yüzde 30'u yapay zekanın diplomalarını tamamen alakasız hale getirdiğini düşünüyor; bu sayı Z kuşağı arasında yüzde 45'e çıkıyor.

Bu, alandaki düşünce liderlerinin yapay zekanın çalışanların yerini alacağına dair korkuları yatıştırma çabalarına rağmen gerçekleşiyor. Netflix'in eş CEO'su Ted Sarandos ise “Yapay zeka işinizi almayacak ama yapay zekayı iyi kullanan kişi işinizi alabilir” diyor.

M.K. rutin programlama, temel veri analizi ve şablonlu içerik oluşturma gibi beceri alanlarının yapay zekaya fazlasıyla maruz kaldığını kabul ederken hemşirelik, gelişmiş proje yönetimi ve yaratıcı stratejiler gibi alanların nispeten izole edilmiş durumda olduğunu belirtiyor.

M.K. “Yapay zeka, işten çıkarılma bildiriminden çok bir güçlendirici. Yapay zeka sağlam bir eğitimi geçersiz kılmayacak ancak araç setlerini sürekli olarak geliştirenleri ödüllendirecek” diye ekliyor.

Z kuşağı girişimciler yapay zekayı nasıl kullanıyor?Z kuşağı girişimciler yapay zekayı nasıl kullanıyor?

 

Z kuşağı çalışanların özgüveni yerle birZ kuşağı çalışanların özgüveni yerle bir

 

Z kuşağının kariyer stratejisi duvara tosladıZ kuşağının kariyer stratejisi duvara tosladı

 

Z kuşağı için ‘staj’ bile aslanın ağzındaZ kuşağı için ‘staj’ bile aslanın ağzında

 

Yapay zekanın orta sınıfın elinden alacağı 10 meslekYapay zekanın orta sınıfın elinden alacağı 10 meslek

 

Yapay zeka istikrardan önce işsizlik getirecekYapay zeka istikrardan önce işsizlik getirecek

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/z-kusagina-gore-universite-para-ve-zaman-kaybi/1850523