Türkiye, son 30 yılın en büyük don felaketlerinden birini yaşarken, çiftçilerin büyük bölümünün tarım sigortası yaptırmadığı ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre, 2024 yılında 2 milyon 697 bin tarım sigorta poliçesi kesilmesine rağmen, çiftçilerin sadece yüzde 38,6’sı sigorta kapsamına girdi. Üstelik, ülkedeki tarım alanlarının yalnızca yüzde 17’si sigortalı...
Nefes'ten Yurdagül Uygun'un haberine göre, tarım yazarı Gazi Kutlu, bu durumun doğal afetler karşısında çiftçileri korumasız bıraktığını belirterek, “Türkiye’de her 10 tarladan 8’i sigorta kapsamı dışında” uyarısında bulundu. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın verilerine göre, 2024’te 350.5 milyar lira sigorta bedeline ulaşıldı. Geçen yıl tarım sigortası için 6 milyar lira devlet prim verirken, 6.7 milyar liralık hasar ödemesi gerçekleştirildi.
Ancak, çiftçi kayıt sistemine kayıtlı 2 milyon 340 bin çiftçinin yüzde 38.6’sı yani 903 bin 674’ünün tarım sigortası bulunuyor. Sigorta yaptırılan tarım alanı miktarı ise çok daha düşük. Tarım yazarı Gazi Kutlu, Türkiye’deki her 10 çiftçiden 4’ünün tarım sigortası olduğunu belirterek, “Ülkemizdeki 213 milyon dekar tarım alanının yalnız 36 milyon dekarı sigorta kapsamında bu da gösteriyor ki ülkemizdeki her 10 tarladan 8’i sigorta kapsamı dışında” dedi.
Çiftçi korumasız
Ülke tarım alanlarının büyük bir çoğunluğunun sigorta kapsamında olmadığından çiftçinin doğal afetlere karşı korumasız şekilde üretim yapmak zorunda kaldığını anlatan Kutlu, şöyle devam etti: “Tarım sigortasında destekleme oranı yüzde 50 ile 70 arasında olmasına rağmen hâlâ primler çok yüksek. Hatta birçok üründe prim tutarı çiftçinin aldığı toplam destek tutarından fazladır. Bu da gösteriyor ki çiftçi hem desteklenmiyor hem de geliri olmadığı için sigorta yapamaz halde kalıyor.”
Şubattaki donun hasar tespiti hâlâ bitmedi
Şubatta Mersin’le Hatay arasında don yaşadıklarını, ağaçların hasar gördüğünü belirten ziraat yüksek mühendisi Mehmet Göktekin, şunları söyledi: “Bu yıl ürün alıp almayacağımız belli değil. Hasar tespiti hâlâ bitmedi. Sadece ‘başvurun’ diyorlar. Ayrıca çiftçinin banka borcu ertelenmeli, tarımsal desteklemeler artmalı. Biz dekar başına mazot ve gübre desteği olarak 187 lira aldık. 50 dönüm için alacağımız destek bir depoyu doldurur. Tarlayı sürdüğümüz zaman bir depoyu bir günde bitiriyoruz.”
Meyve ağaçları teminat dışı
Hatay Erzin’de üretim yapan ziraat yüksek mühendisi Mehmet Göktekin, Tarsim’in sadece meyve ağaçlarındaki meyve hasarını karşıladığını belirterek, “Meyve ağaçları don teminatı kapsamı dışında. Yani fidan bedeli ödeniyor. Limonlar gitti. 50 yaşındaki ağaçlar bile kurudu. Onlar tekrar yeşerirse, o filizlerin meyve vermesi 3-5 yılı bulacak. Meyve ağaçları Tarsim kapsamına alınmalı” dedi.
Yumaklı’dan zirai don açıklaması: Gıda arzı tehlikede mi?
Yumaklı açıkladı! Tarım sigortalı zirai don mağdurlarına ödeme ne zaman
Sigortası olmayan çiftçinin zirai don hasarı karşılanacak mı?
Zirai don araştırması Resmi Gazete'de!
Don vurdu, gözler tarım sigortalarında: İşte 10 soru, 10 cevap...