Marmara Denizi’nde meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından açıklamalarda bulunan yer bilimci Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, fay hattı senaryolarında kamuoyunun yanlış bilgilendirildiğini savundu.
Habertürk TV'den Hülya Hökenek'in sorularını yanıtlayan Üşümezsoy, “Adalar fayı zaten baştan beri ölü bir fay. Ama o fayı Yeşilköy'den Zeytinburnu'ndan Büyükçekmece'ye kadar uzatıp getirince 50 km'lik fay 7'lik deprem olur diye açıklandı” dedi.
Üşümezsoy'un konuya ilişkin açıklamaları şöyle:
"1999'da herkes Marmara Denizi boydan boya kırılmamış 1766'dan beri, o halde ilk Körfez'den çıkacak, boydan boya kırılacak dedikleri spekülasyondu. Ama oysa ki Marmara Denizi 1894'te büyük deprem olmuş Çınarcık çukurunda. Ve bu da bu depremi yok sayarsan 1766'dan beri deprem olmadı dersen böyle bir spekülasyona girersin. İkincisi 1912'de Tekirdağ Silivri çukurunda fay kırılmış, öyle olunca kırılmayan ortada 50 km'lik bir alan kalıyor. Silivri çukuru ile Çınarcık çukuru arasındaki kesim. Silivri çukurundan Kumburgaz çukuruna çıkan fay 35 km'dir. Büyükçekmece'de fay bitiyor.
Biz milimetrik verilerle yaptığımız çalışmalarda gördük ki Kumburgaz çukurunda doğu batı gidişli, Silivri-Kumburgaz kıyısı, bir sırt olarak çukur üzerine bindiriyor. İşte 5,7'lik deprem o zaman olmuştu. Diğeri ise Kumburgaz orta sırtının hemen batısında Silivri çukurunun kenarında bir fay var. İkisi çatallanarak ortada deprem yapıyor. Bunlar ikisi birden kırılırsa 6,5'lik deprem yapar. İki ayrı faydı. Ama neredeyse 20 km'lik bir boşluğa rağmen oradan Adalar fayını getirip bu faya ekliyorlar. Ve ekleyince Adalar fayı zaten baştan beri ölü bir fay. Ama o fayı Yeşilköy'den Zeytinburnu'ndan Büyükçekmece'ye kadar uzatıp getirince 50 km'lik fay 7'lik deprem olur diye açıklandı."
İstanbul depremi hangi ilçede kaç şiddetinde hissedildi?
İstanbul'un deprem karnesi: İşte en riskli yerler
Japon deprem uzmanı Moriwaki’den kritik İstanbul açıklamaları
AFAD'dan Marmara depremi raporu: 35 km'lik kırık