ABD’de yüksek gelirli vatandaşlara yönelik vergi politikaları, gündemdeki yerini koruyor. Başkan Donald Trump, çarşamba günü yaptığı açıklamada zenginlerin vergilerini artırmak istemediğini, çünkü bu kişilerin ülkeyi terk edebileceğinden endişe ettiğini dile getirdi.
Bir muhabirin, “Milyoner vergisini destekleyip desteklemediğini” sorması üzerine Trump, bunun yıkıcı sonuçları olacağını belirtti. Modern ulaşım imkânları sayesinde pek çok milyonerin ülkeyi terk edebileceğini söyleyen Trump, bu durumun ciddi ekonomik kayıplara yol açabileceğini savundu.
Oval Ofis’te yaptığı açıklamada Trump, “Eskiden insanlar sadece başka eyaletlere taşınırdı. Artık ulaşım çok hızlı ve kolay. Bu nedenle ülkeyi terk ediyorlar. Eğer bu vergileri uygularsanız çok para kaybedersiniz. Diğer ülkeler de bunu yaptı ve zengin vatandaşlarını kaybetti. Bu kötü olur, çünkü vergileri esas olarak zenginler ödüyor.” ifadelerini kullandı.
Yurt dışındaki zenginlerin vergi yükümlülüğü
Independent Türkçe'de yer alan habere göre Trump’ın bu açıklamalarına rağmen, birçok ülkenin kendi yüksek vergi oranları bulunuyor ve bu oranlar ABD’dekilerden bile daha fazla olabiliyor. Ayrıca, milyonerler ABD vatandaşlıklarını korudukları sürece, yurtdışında yaşasalar ve çalışsalar dahi ABD’ye vergi ödemekle yükümlü kalıyorlar.
Önceki açıklamalara ters düşen yeni tutum
Trump’ın son açıklamaları, Senato Bütçe Komitesi’ndeki Cumhuriyetçilere ve Çoğunluk Lideri John Thune’a birkaç hafta önce yaptığı, ülkenin en çok kazananları üzerindeki vergileri artırmaya açık olduğunu belirten yorumlarıyla çelişiyor.
Semafor’un haberine göre Trump, kısa süre önce bu konuda daha esnek bir tutum sergilemişti. Öte yandan, Axios’un Mart ayı sonlarında bildirdiğine göre, Beyaz Saray yetkilileri, bahşişlerden alınan vergilerin azaltılması karşılığında zengin Amerikalılara yönelik bir vergi artışını bile değerlendirmeye almıştı.
Yeni vergi oranı gündemde
Bloomberg’in nisan ayında yayımladığı habere göre bazı Cumhuriyetçiler, milyonerler için en yüksek gelir vergisi oranını yüzde 37’den yüzde 39–40 aralığına yükseltmeyi düşünüyor.
Trump’ın 2017 yılında uygulamaya koyduğu ve büyük ölçüde zengin kesimi faydalandıran vergi reformu, kurumlar vergisini yüzde 21’e indirmişti. Bu reform öncesi en yüksek gelir vergisi oranı yüzde 39,6 seviyesindeydi. Söz konusu yasa bu yıl sona erecek ve yeni vergi indirimleriyle birlikte uzatılması durumunda ulusal borca 4 trilyon dolarlık bir yük getirmesi bekleniyor.
Trump’ın ekonomik yaklaşımına eleştiriler
Bazı ılımlı Cumhuriyetçiler, yüksek gelirlilere yönelik vergi artışlarının ekonomik büyümeyi olumsuz etkilemeden ulusal borcun azaltılmasına katkı sağlayabileceğini savunuyor. Washington Post‘un haberine göre Trump’ın yakın çevresindeki bazı isimler — aralarında Başkan Yardımcısı J.D. Vance ve Hazine Bakanı Scott Bessent’in de bulunduğu — yılda 1 milyon dolardan fazla kazananların daha fazla vergi ödemesi gerektiğini düşünüyor.
Ancak şu ana kadar bu görüş kamuoyunda yeterince destek görmedi ve görünen o ki Trump da artık bu fikre sıcak bakmıyor.
Trump, zaman zaman gelir vergisinin yerini gümrük vergilerinin alabileceğini ima ediyor. Ancak ekonomistler, gümrük vergilerinin çok daha az gelir sağladığını ve bu vergilerin yükünün, özellikle yabancı mallara uygulanan vergilerle, düşük gelirli Amerikalı hane halklarının omuzlarına bindiği uyarısını yapıyor.
Trump: Çin anlaşmazsa tarifeler aynı kalır
Trump'tan "kripto"ya yeşil ışık: Kriptolar uçuşa geçti
Bine yakın ekonomistten Trump'a 'derhal vazgeç' çağrısı