FINANSINGUNDEMI.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD Başkanı Donald Trump’ın ikinci dönem politikalarını şekillendiren ‘Project 2025’ manifestosunda küresel finansı şoke edecek ve henüz gündeme dahi gelmemiş maddeler bulunuyor. Harvard Kennedy Okulu'nda araştırmacı olarak görev yapan Edwin Truman, Financial Times’daki yazısında, manifestoda yer alan ABD’nin Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) çekilmesi maddesini değerlendirdi. Truman IMF’ten çekilmenin ABD için, “ekonomik, finansal ve siyasi açıdan devasa bir hata” olacağı uyarısında bulundu.
Truman’a göre, Trump’ın ilk döneminde Paris İklim Anlaşması’ndan ve Dünya Sağlık Örgütü’nden çıkılması gibi adımlar atmasının ardından IMF üyeliği de hedefler arasında bulunabilir. Heritage Foundation tarafından yayımlanan belgeye göre, IMF’nin serbest piyasa ilkelerine ve Amerikan yönetim anlayışına aykırı bir ekonomik anlayışa sahip olduğu savunuluyor. Ancak Truman, bu yorumların aksine, ABD’nin fondan çekilmesinin “kendi ayağına kurşun sıkmak” anlamına geleceğini vurguluyor.
Dolar IMF’nin omurgası
Truman’a göre IMF operasyonlarının büyük kısmı ABD Doları üzerinden yürütülüyor. Fondan borç alan ülkelere genellikle dolarla ödeme yapılıyor ve geri ödemelerini de bu para birimiyle gerçekleştiriyor. ABD çekilirse, fonun ihtiyaç duyduğu dolarları diğer üye ülkeler kendi rezervlerinden sağlamak zorunda kalacak. Bu durumun hem IMF’ye olan talebi daha da düşüreceğini hem de doların uluslararası rezerv para konumunu zayıflatacağını belirtiyor.
Truman “ABD fonu terk ederse, dolar IMF işlemlerinde kullanılamayacağı için rezerv para olarak cazibesini yitirir. Hiçbir ülke, bu denli bir uluslararası finansal sorumluluktan kaçan bir ülkenin parasını elinde tutmak istemez” diyor.
IMF’nin merkezi Çin’e kayabilir
IMF’nin Özel Çekme Hakları (SDR) olarak adlandırılan çok para birimli yapılarında da dolar hâlen en büyük ağırlığa sahip. Ancak Truman’a göre ABD üyelikten ayrılırsa, SDR sepetinde yalnızca üye ülkelerin para birimleri yer alabildiği için dolar bu sepetten çıkarılmak zorunda kalacak.
Bu durum, SDR’de ikinci büyük ağırlığa sahip olan euroya ve üçüncü sıradaki Çin Yuanı’na alan açabilir. Truman, “ABD IMF liderliğinden vazgeçerse, Çin hem fon içindeki oy gücünü artırmak hem de fonun genel merkezini kendi topraklarına taşımak için harekete geçebilir” uyarısında bulunuyor.
ABD’nin yaptırımları ve küresel finans gücü tehlikeye girer
Truman’a göre IMF’den çekilmek, ABD’nin yalnızca uluslararası saygınlığını etkilemeyecek. Bu karar küresel düzeyde ABD’nin finansal yardım sağlama kanallarından birini de kaybetmesi anlamına geliyor. Bu hamleyle birlikte, ABD’nin kendi desteklemek istediği ülkelere dolaylı yoldan kaynak aktarma imkânı da ortadan kalkacak.
Üstelik bu gelişme yalnızca kamu finansmanını değil, özel sektör finansmanını da etkileyecek. Çin ve Avrupa’nın para birimlerinin ülkelerin rezervlerinde daha fazla yer edinmesi, doların özel sektör işlemlerindeki rolünü de zayıflatabilir. Böyle bir dönüşüm, ABD finans kuruluşlarının ABD Merkez Bankası (FED) aracılığıyla sahip olduğu ayrıcalıklı likidite erişimini de baltalayabilir.
“ABD’nin finansal egemenliği ve doların gücü ciddi ölçüde geriler. Amerikan yaptırımları da bu dönüşümden büyük zarar görür, belki de etkisini tamamen yitirir,” ifadelerini kullanan Truman, ABD’nin IMF’ten ayrılması fikrini kısaca şu sözlerle yorumluyor:
“IMF’den çekilmek, ekonomik, finansal ve siyasi açıdan devasa bir hata olur.”
AB'den telefon ve tabletlere yeni enerji etiketi zorunluluğu
Dünya Ekonomik Forumu'nun kurucusu Klaus Schwab istifa etti
Ekonominin bilinmeyen göstergesi: Erkek don endeksi