Yazdır

Z kuşağı girişimciler yapay zekayı nasıl kullanıyor?

Tarih: 21 Nisan 2025 - 15:18

Yeni nesil girişimcilerin, yapay zekayla birlikte çalışma biçimlerini değiştireceği öngörülüyor.

FINANSINGUNDEMI.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bugün hemen her işletme yapay zekayı kullanıyor. Bu alanda Z kuşağı girişimciler bile deneyim kazanmış durumda. Peki başarılı Z kuşağı girişimciler yapay zekayı nasıl kullanıyor?

Finansingundemi.com’un derlediği bilgilere göre, ABD’de yakın zamanda yapılan bir Nielsen araştırmasında, Z kuşağı katılımcılarının yüzde 54'ü kendi işlerini kurma isteğini dile getiriyor. Bu yüksek oran, yeni nesil iş liderlerini başarı için eğitmenin ne kadar  önemli olduğunu ortaya koyuyor.

Ayrıca bir Harris Anketi'ne göre Z kuşağının yüzde 82'si üretken yapay zeka araçlarını düzenli olarak kullanıyor ve yüzde 98'i bunun gelecek beş yıl içinde işlerini etkileyeceğini söylüyor.

Sektörden örnekler

Babson College CIO’su ve Forbes Konseyi Üyesi Patty Patria, makalesinde, Z kuşağı gençlerinin kendi işlerini kurma konusunda sahip oldukları önemli isteğe ve halihazırda üretken yapay zekayı yoğun bir şekilde kullanıyor olmalarına bakıldığında yeni nesil girişimcilerin çalışma biçimlerini değiştireceğini gördüğünü ifade ediyor. İşte Patria’nın Forbes’ta yer alan makalesi…

Lisedeyken kendi işini kuran Babson College'daki bir son sınıf öğrencisiyle sohbet ettim. İşletmesi, birçok Z kuşağı öğrencisinin sahip olduğu sosyal sorumluluk odağını temsil ediyor; e-atıklarını toplamak ve atılan teknolojiyi ihtiyaç sahiplerine dağıtmak için kuruluşlarla birlikte çalışıyor. İşletme yalnızca teknolojiyi çöplüklerden uzak tutmakla kalmıyor, aynı zamanda normalde teknolojiye sahip olmayacak olanlara teknoloji erişimini de genişletiyor.

Bu öğrenci ayrıca küçük işletmesinde yapay zekayı önemli ölçüde kullanıyor. Kendisi ve ekibi, liderlik ekibi tarafından e-posta, teklif, basın bülteni ve sosyal medya gönderilerinin yazımını kolaylaştırmak için kullanılan özel bir GPT oluşturmuş. Ayrıca bütçe analizi için yapay zekayı kullanıyor ve yapay zekayı CRM'sine (Müşteri İlişkileri Yönetimi - Customer Relationship Management) entegre ediyor; böylece kuruluşu, günde kaç bilgisayarın yenilendiği ve kaç bilgisayar bağışlayabildikleri gibi iş etkisini ve operasyonel süreçleri ölçebiliyor.

Bu genç girişimcinin birkaç ay içinde mezun olması planlanıyor ve hem yapay zekasını hem de girişimcilik becerilerini kullanarak kendi adına çalışmaya ve işini büyütmeye devam etmeyi planlıyor.

2030 yılına kadar iş gücünde azalma beklentisi

Ayrıca yapay zekanın öncülerinden olan Northeastern Üniversitesi ve Babson'dan birkaç öğrenci daha yapay zeka kullanımında oldukça deneyimli olduklarını kanıtlıyor. Bir öğrenci, ilk işini 12 yaşında kurduğunu ve 16 yaşında sattığını belirtiyor. O zamandan beri, kendisi ve başka bir öğrenci, küçük ve orta ölçekli şirketler için yapay zeka çözümleri geliştirerek bir yapay zeka işi kurmuş bile.

Yapay zekanın yeni mezunların kariyerleri üzerindeki etkisinin ise anlamlı derecede belirgin olacağı öngörülüyor. Dünya Ekonomik Forumu'na göre, kuruluşların yüzde 41'i 2030 yılına kadar iş gücünde azalma bekliyor. Yeni mezunlar, yapay zekanın girişimleri dönüştüreceğine, üretkenliği artıracağına ve hem girişimcilerin hem de kurum içi girişimcilerin yaptığı işi değiştireceğine inanıyor. Ayrıca mezunlar, yapay zeka ile manuel ve monoton görevlerin ortadan kalkacağını ve çalışanların daha yüksek değerli işlere odaklanabileceği daha yalın girişimlere olanak tanıyacağını belirtiyor.

Gelecek nesil nasıl desteklenebilir?

Üniversite öğrencilerinin bu becerileri şimdi nasıl kullanacaklarını öğrenmeleri ve iş gücüne katıldıklarında bunları işlerine entegre edebilmeleri kritik önem taşıyor. Öğretmenler ve akıl hocaları bu öğrenme yolculuğunun kritik bir parçası. Yaratıcılığı nasıl besleyeceğinizi, dirençli olmayı ve eleştirel düşünmeyi nasıl geliştireceğini öğrenmek temel yumuşak beceriler olarak öne çıkıyor. Bu becerileri yapay zeka gibi oyun değiştiren teknolojilerle birleştirdiklerinde, öğrenciler mezun olduklarında başarıya hazır hale gelebiliyor.

Babson'daki öğretim görevlileri, öğretim görevlileri müfredata yapay zekayı dahil etmek için disiplinler arası bir yaklaşım benimsediklerini açıklıyor. Yazılı derslerde, yapay zekayı yazıya dahil eden ödevler görülüyor ancak aynı zamanda öğrencilere yapay zekanın artıları ve eksileri ve döngüdeki insanın her zaman önemli olduğu konusunda eğitim vermek için eleştirel akıl yürütme becerilerinden de yararlanılıyor. Yönetim derslerinde, öğretim görevlileri öğrencilerden iş sorunlarını çözmek için yapay zeka botları oluşturmalarını istiyor; bu da öğrencilerin kritik becerileri öğrenmelerine ve aynı zamanda daha büyük iş veya toplumsal ihtiyaçlara hitap etmelerine olanak tanıyor.

Z kuşağının doğal eğilimleri

Bu geleceğin girişimcileri için dersler ve eğitim programları tasarlarken, bu temel unsurlara odaklanmak tüm kuruluşların yapması gereken bir ödev olarak öne çıkıyor.

Northeastern Üniversitesi gibi diğer kuruluşlar, yapay zeka etrafında işbirliği programları oluşturuyor ve öğrenci proje ekiplerinin altı ila dokuz aylık bir süre boyunca yerel hükümet kuruluşları için eksiksiz bir yapay zeka çözümü oluşturmasını sağlıyor. İmkanlar konusunda heyecanlı olan öğretim görevlilerinden sınıfta yapay zeka öğrenmek ve stajlar aracılığıyla kritik beceriler kazanmak, öğrenme deneyimini dönüştürüyor.

Z kuşağının kapsayıcılığa ve çevresel ve sosyal girişimlere yönelme konusundaki doğal eğilimi dijital yerli becerileriyle birleştiğinde, girişimcilik çabaları bakımından onlara harika bir başlangıç ​​noktası sağlıyor. Bu genç liderlerin bu yolculukta onlara yardımcı olmak ve onları iş dünyasında başarıya ulaştırmak için hem yumuşak becerileri hem de teknoloji becerilerini geliştirmelerine yardımcı olunması gerekiyor.

İşletmeler hangi alanlarda yapay zekaya 'güvenmemeli'?İşletmeler hangi alanlarda yapay zekaya 'güvenmemeli'?

 

Yapay zeka istikrardan önce işsizlik getirecekYapay zeka istikrardan önce işsizlik getirecek

 

Yapay zeka işinizi elinizden alabilirYapay zeka işinizi elinizden alabilir

 

Yapay zeka aptallaştırıyor mu?Yapay zeka aptallaştırıyor mu?

 

Haberi yapay zekadan almak yüzde 50 yanılmak demekHaberi yapay zekadan almak yüzde 50 yanılmak demek

 

CEO’lar meslektaşlarından çok yapay zekaya güveniyorCEO’lar meslektaşlarından çok yapay zekaya güveniyor

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/z-kusagi-girisimciler-yapay-zekayi-nasil-kullaniyor/1849490