Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu'nun (VDK) Risk Analiz Merkezi tarafından 2024 yılı hesap dönemine ilişkin analiz çalışması gerçekleştirildi.
Bu analizlerde, çok farklı vergisel risk unsurları dikkate alınarak 500 bin mükellef taramadan geçirildi. Bu çalışma sonucunda, yaklaşık 40 bin mükellef riskli grup içerisinde yer aldı. Riskli bulunan mükelleflerin yıllık ticaret hacminin yaklaşık 2,9 trilyon lira olduğu belirlendi. Bu rakamın, ülke ekonomisi içinde önemli bir büyüklük olduğu değerlendirildi.
Mükelleflerin risk puanları ve gönüllü uyum düzeyleri dikkate alınarak uygulanacak denetim türleri de çeşitlendirilecek. Buna göre, yüksek riskli mükelleflerde "aramalı inceleme" gibi daha kapsamlı yöntemler devreye alınacak, daha düşük riskli mükelleflerde ise izaha davet, sınırlı inceleme veya gönüllü uyum gibi esnek yaklaşımlar uygulanacak.
Mükellefe uyarı
İlk kez uygulanan Beyanname Gözetim Programı, riskli ancak gönüllü uyum potansiyeli olan mükellefleri hedef alıyor. Beyan öncesi bilgilendirme ve özel müfettiş atamalarıyla denetim öncesi bilinçlendirme sağlanıyor. Uyum gösteren mükellefler sistem dışına çıkarılarak denetim kaynakları daha etkin kullanılacak, gönüllü uyum ve denetim etkinliği artırılacak.
Şimşek: Mükelleflerimizi, izaha bekliyoruz
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışı ekonomiyle mücadelenin yeni yöntemlerle sürdüğünü belirterek, hedeflerinin vergiye gönüllü uyumu artırmak olduğunu söyledi. Şimşek, riskli görülen mükellefleri izaha davet etti.
Mükellefler dikkat! Kurumlar vergisinde mesai yarın başlıyor
Vergi cenneti listesi açıklanmadı, milyarlarca dolar kayıp
Yüksek gelir, düşük vergi: Doktorlar mercek altında