FINANSINGUNDEMI.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Nakit kullanımının azalması ve internet alışverişlerinin artmasıyla birlikte kredi kartı kullanımı da dünya çapında yükselişe geçti. Ancak bu artış, dolandırıcılar için de yeni fırsatlar doğurdu. Uzmanlara göre internet üzerinden yapılan işlemlerde yaşanan artış, dolandırıcılık faaliyetlerinin çoğalmasına neden oluyor. Forbes Advisor’ın haberinde altı kredi kartı dolandırıcılığı yöntemi ve bu tuzaklardan korunma yolları aktarılıyor:
1. ‘Fazladan para çekildi’ dolandırıcılığı
Dolandırıcılar, kurbanlarına e-posta, mesaj veya telefon yoluyla ulaşarak kredi kartlarından bir ürün veya hizmet için fazladan para çekildiğini iddia ediyor. İade işlemi içinse kurbanın kişisel bilgiler talep ediliyor.
Bu yöntem için dolandırıcılar, popüler platformlar (örneğin Netflix veya Spotify) üzerinden işlem yapıyormuş izlenimi veriyor. E-postadaki küçük yazım hataları, şüpheli e-posta adresleri veya tüm içeriğin tek bir görsel dosyasından oluşması bu tür dolandırıcılıkların ayırt edilmesini kolaylaştırıyor.
Ne yapmalı?
Şüpheli aramaları veya e-postaları yanıtsız bırakmak en güvenli yol. Şirketle doğrudan resmi destek kanalları üzerinden iletişime geçmek ve asla e-postadaki bağlantılardan hesap bilgilerinin girilmemesi en doğrusu.
2. Faiz indirimi dolandırıcılığı
Telefonla ulaşılan kurbanlara, kredi kartı faiz oranlarının düşürülebileceği ve bu sayede müşterilerinin binlerce dolar tasarruf edilebileceği söyleniyor. Ardından kart bilgileri talep ediliyor ve bazen işlem için ödeme isteniyor.
ABD Federal Ticaret Komisyonu, bu tür aramaların şüpheyle karşılanması gerektiğini belirtiyor. Zira gerçek bir kart şirketi asla borcu düşürmeden önce ücret talep edemez.
Ne yapmalı?
Faiz oranını düşürmek isteyen kart sahipleri, doğrudan kartı sağlayan kurumla iletişime geçmeli. Telefon aramalarıyla gelen tekliflere ise itibar edilmemeli.
3. Tutuklama tehdidi dolandırıcılığı
Bu yöntemde dolandırıcılar, kendilerini polis, asker, savcı veya başka bir resmi kurum kimliğiyle aradıklarını iddia ederek kurbanı tehdit ediyor. Haklarınsa suçlama olduğunu, tutuklanacakları ya da para cezası alacakları söylenerek kredi kartı bilgileri talep ediliyor.
Ne yapmalı?
Gerçek resmî kurumlar bu tür durumlarda telefonla iletişime geçmez. Şüpheli bir arama alındığında, panik yapmadan telefonu kapatmak ve doğrudan ilgili kurumu aramak en güvenli yoldur.
4. Bağış dolandırıcılığı
Bu yöntemde telefonla ya da başka bir yolla ulaşılan kurbanlardan sahte yardım kuruluşları adına bağış istenir. Bu çağrılar, gerçek doğal afetler veya kriz dönemleri bahane edilirse daha da inandırıcı hale gelebilir.
Ne yapmalı?
Bağış yapılmak istenen kuruluşun resmî internet sitesi üzerinden doğrudan işlem yapılmalı. Kuruluşların meşruiyetleri ise resmî makamlar üzerinden kontrol edilmeli
5. Skimming (kopyalama) dolandırıcılığı
Mağazalara, ATM'lere veya benzin istasyonlarındaki kart okuyucularına gizlice yerleştirilen cihazlar aracılığıyla kredi kartı bilgilerinin kopyalanması mümkün.
Ne yapmalı?
Kart sahiplerinin cihazları görsel olarak kontrol etmesi, çıkıntılı veya gevşek parçalar, uyumsuz renkler ya da büyük tuş takımları gibi işaretler dikkatle incelemesi gerekir. Mobil cüzdan kullanımı veya temassız ödeme yöntemleri bu riskleri azaltabilir.
6. Kimlik avı dolandırıcılığı
Dolandırıcılar, e-posta veya telefon yoluyla gerçek şirketleri taklit ederek kurbanları sahte internet sitelere yönlendirebilir. Bu sayfalarda girilen bilgilerse direkt olarak dolandırıcıların eline geçer.
Ne yapmalı?
Hiçbir aramada güvenlik sorusu ya da kişisel bilgi gibi hassas kişisel bilgiler paylaşılmamalı. “Size ulaşamadık”, “son uyarı” gibi ifadeler genellikle dolandırıcılığın işaretidir.
Interpol'ün kırmızı bültenle aradığı kişi Muğla'da yakalandı
Yemek kartlarıyla market harcamasına sınır var mı?
Ayna hilesi ile tanışın: Hayatınızı değiştirecek tasarruf