Yazdır

Zenginlik uzmanı konuştu: Bu 4 kalemi bilin!

Tarih: 18 Nisan 2025 - 15:04

Ramit Sethi’ye göre zenginlik, küçük harcamaları kısmaktan değil, büyük finansal kararları doğru planlamaktan geçiyor. “Sevdiğiniz şeyler için harcayın, sevmediklerinizde acımasız olun” diyor.

Netflix’te yayımlanan “How to Get Rich” programıyla tanınan finans uzmanı Ramit Sethi, insanların zengin olamamasının nedenini kahve alışkanlığına değil, plansız harcamalara bağlıyor. Sethi’ye göre, araba alımı, ev tadilatı ya da tatil gibi büyük kararlar alınırken çoğu kişi maliyet analizi yapmadan hareket ediyor. Bu da onları orta sınıf döngüsünden çıkamaz hale getiriyor.

Sethi, finansal özgürlük için önce kişisel bütçedeki dört temel kalemin netleşmesi gerektiğini belirtiyor...

Nefes'in haberine göre, “Birçok insanın lüks harcamalar için borçlanması beni şaşırtıyor” diyen Sethi, özellikle genç kuşakların bu konuda büyük risk aldığını belirtiyor.

Araştırmalar da onu destekliyor. X kuşağı en yüksek borç seviyelerine sahip olsa da, Z kuşağı “felaket harcamaları” yaparak finansal açıdan zor durumda kalıyor.

Artan yaşam maliyetleri, güvencesiz iş piyasası ve olumsuz haber akışıyla başa çıkmak isteyen gençler, tasarruf etmek yerine borçla lüks harcamalara yöneliyor. Üstelik bunu giderek artan şekilde “şimdi al, sonra öde” sistemleriyle yapıyorlar.

Sethi’nin Money for Couples adlı podcast programında ortaya koyduğu bir diğer çarpıcı istatistik ise şu: Katılımcıların yüzde 50’si hane gelirinin ne kadar olduğunu bilmiyor.

“Hayatın sisli bir yolda 15 metre ileriyi görerek araba sürmek gibi olduğunu düşünebilirsiniz. Oysa ‘zengin bir hayat’ yaşamak için 5 kilometre ötesini görebilmemiz gerekiyor. Aynı şey parayla ilgili kararlarımız için de geçerli. 6 ay, 1 yıl hatta 20 yıl sonrasını planlamalıyız” diyor Sethi.

"Ev tadilatı yatırım değil, lüks harcamadır"

Sethi, harcama karşıtı değil. Hatta sevdiğiniz şeyler için para harcamaktan yana. Ancak büyük finansal kararlar alınmadan önce mutlaka hesap yapılması gerektiğini vurguluyor. Ev tadilatları, araba alımları ya da tatil planları gibi konularda çoğu kişinin hiç maliyet analizi yapmadığını söylüyor.

“Amerikalıların ev tadilatını normal ve rutin bir şey olarak görmesine şaşırıyorum. Birçok kişi bu tür harcamaları yatırım olarak görüyor. Oysa çoğu zaman bu bir yatırım değil, sadece bir gider” diyen Sethi, tadilatın nakit ödenemiyorsa finansal olarak zararlı olduğunu belirtiyor.

Aynı mantıkla araba alımının da doğru hesaplarla yapılması gerektiğini belirten Sethi, “İnsanların en büyük harcamalarını yaparken bir maliyet analizi dahi yapmaması beni şoke ediyor,” ifadelerini kullanıyor.

Harcamadan önce bu 4 kalemi bilin

Sethi’ye göre finansal özgürlük için ilk adım, harcamaları suçluluk duymadan yapabilmeyi sağlayacak bir sistem oluşturmak. Bunun için öncelikle kişisel bütçede dört temel alanı bilmek gerekiyor:

- Sabit giderler (kira, faturalar, zorunlu ödemeler)

- Tasarruflar (en az 12 aylık harcama kadar acil durum fonu öneriliyor)

- Uzun vadeli yatırımlar (emeklilik fonları, endeks fonları vb.)

- Suçluluk duymadan harcanabilecek miktar

Bu dört kalem netleştiğinde, bireyler gelirlerini çok daha verimli yönetebiliyor.

“Eğer bu sayıları biliyorsanız, paranızı nereye harcayacağınız konusunda gerçek bir özgürlüğe sahip olursunuz. Bu sistem, ister orta sınıf, ister varlıklı olun, herkes için geçerli. Z için en önemli ders bu: Gerçekten sevdiğiniz şeylere daha fazla harcayabilirsiniz—yeter ki sevmediğiniz şeylerde acımasızca tasarruf edin” diyen Sethi, kendisi de konaklama gibi sevdiği alanlarda cömert harcamalar yapıyor ancak bunu, diğer gereksiz alanlarda “acımasızca” kıstığı için yapabildiğini söylüyor.

Gerçek zenginlik ve sahte zenginlik arasındaki 10 farkGerçek zenginlik ve sahte zenginlik arasındaki 10 fark

 

Y kuşağında hızlı zenginleşmeY kuşağında hızlı zenginleşme

 

Zenginlerin daha zengin olmak için okuduğu 10 baş ucu kitabıZenginlerin daha zengin olmak için okuduğu 10 baş ucu kitabı

 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/zenginlik-uzmani-konustu-bu-4-kalemi-bilin/1849155