FINANSINGUNDEMI.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Wall Street bankalarının yöneticileri, ABD Başkanı Donald Trump’ın tarifelerinin piyasalar üzerindeki etkisi sayesinde, hisse senedi işlemlerinden güçlü bir gelir akışı bekliyor.
Trump’ın ABD’nin en yakın ticaret ortaklarına uyguladığı %50’ye varan gümrük vergileri, nisan ayının başında açıklanmasından bu yana küresel piyasalarda ciddi dalgalanmalara neden oldu.
Yılın ilk çeyreğine ait sonuçlar, söz konusu açıklamaların hemen öncesinde borsalarda artan işlem hacmini gösterdi. ABD’li yatırım bankalarının ticaret birimlerinde artan işlem hacmi bilançoları da yukarı taşıyor. Finansingundemi.com’un derlediği bilgilere göre, yatırım bankalarının borsalardaki artan işlem hacimlerinden gelir elde etmesi aracı kurum olarak da faaliyet göstermelerinden kaynaklanıyor.
Goldman Sachs, JPMorgan, Morgan Stanley, Bank of America ve Citigroup’tan oluşan ABD’nin en büyük beş bankası, ilk çeyrekte toplam 15,8 milyar dolarlık hisse senedi alım-satım geliri elde etti. Financial News’un şirket raporlarına dayanan analizine göre bu rakam, bir önceki yılın aynı dönemindeki 11,8 milyar dolardan %34’lik bir artışı ve rekor bir seviyeyi gösteriyor.
Trump 9 Nisan’da yaptığı son kararda çoğu ülkeye uygulanacak tarifeyi 90 gün boyunca erteledi. Bu piyasalarda bir nebze de olsa rahatlama sağladı. Ancak bankaların CEO’ları ikinci çeyrekte de hisse senedi işlemlerinde yüksek aktivitenin sürdüğünü analistlerle paylaştı.
Goldman Sachs CEO’su David Solomon, ilk çeyrekte bankanın hisse senedi işlemlerinden 4,2 milyar dolarla rekor gelir elde etmesinin ardından yaptığı açıklamada, “Henüz çeyreğin başındayız ama şu ana kadar işler çok iyi gidiyor, müşteriler oldukça aktif” ifadelerine yer verdi.
Solomon, “Belirsizlik seviyesi yüksek ama müşteriler yine de aktif. İnsanlar pozisyon değiştiriyor ve hâlâ yüksek işlem hacimleri görüyoruz” açıklamasında bulundu.
Goldman’ın yatırım bankacılığı bölümü son aylarda zayıflayan birleşme ve satın alma birimi (M&A) ile sermaye artırımı baskısı altında. Bankanın trader’ları böyle bir dönemde adeta kurtarıcı rolü üstlendi. Bankanın önde gelen M&A biriminin geliri geçtiğimiz çeyrekte %22 düşerek 792 milyon dolara indi ve analist beklentilerinin altında kaldı.
Bank of America’nın Finans Direktörü Alastair Borthwick, hisse senedi işlemlerinden 2,2 milyar dolarla rekor gelir elde ettiklerini belirterek, “Küresel piyasalarda müşteri aktivitesinde belirgin artışlar gördük, ortam halen olumlu” dedi.
JPMorgan CEO’su Jamie Dimon ise bankanın hisse senedi işlem gelirlerinin %48 artarak 3,8 milyar dolara ulaşmasının ardından, “Ekibimiz bu çeyrek muhteşem bir iş çıkardı” açıklamasında bulundu. Buna karşın Dimon, piyasalardaki dalgalanmaların hacimler ve makaslar üzerindeki etkisinin ne olacağını öngörmenin “neredeyse imkânsız” olduğunu vurguladı.
JPMorgan CFO’su Jeremy Barnum da aynı toplantıda, “Piyasalar için olumsuz etkiler yaratabilecek dalgalanma türleri hâlâ mevcut mu? Cevap kesinlikle evet” yorumunu yaptı.
Dimon ayrıca finansal piyasa altyapısının şu ana kadar dirençli olduğunu belirtse de, “Bu tür konular hakkında her zaman için endişelenmelisiniz” uyarısında bulundu.
Trump’ın son tarife hamlelerinin ardından, ekonomistler ABD’de resesyon ihtimalini daha yüksek görmeye başladı. Bu görüşe Dimon ve Solomon da katılıyor.
Ancak Morgan Stanley CEO’su Ted Pick, bankasının ABD’nin resesyona girmeyeceği konusunda “ihtiyatlı bir iyimserlik” taşıdığını söyledi.
Pick, hisse senedi işlem işini kastederek, “Bu alan kazandırıyor ve eğer riskten kaçış reaksiyonu olmazsa kazandırmaya da devam edecek” dedi. Bankanın bu alandaki geliri geçen çeyrekte %45 artışla 4,2 milyar dolara yükseldi.
“4 milyar dolar çok büyük bir rakam ama işlem hacmi, birkaç yıl öncesine kıyasla daha yüksek bir seviyede” diyen Pick, hisse senedi ve genel piyasa işlemlerinin aktif kalmaya devam edeceğine olan inancını da dile getirdi.
ABD çürük tahvillerinde tehlike kapıda
Trump Wall Street devlerini beklemeye aldırdı
Trump'ın tarife ertelemesi sonrası Wall Street'te ralli