FINANSINGUNDEMI.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Amerikalılar daha fazla fabrika işi istiyor; tabii ki çalışmak zorunda olmadıkları sürece…
Finansingundemi.com’un derlediği bilgilere göre, ABD Başkanı Donald Trump, diğer ülkelerle ticaret dengesizliklerini düzelteceğini ve aynı zamanda imalat sektörünü ABD içine geri getireceğini söylediği tarife önlemlerini tüm hızıyla sürdürüyor.
Bu hedeflerden ikincisi, ABD'nin daha fazla imalat işiyle daha iyi durumda olacağını söyleyen Amerikalılar arasında geniş bir desteğe sahip. Ancak bir şartları var: “Fabrikada sıkışıp kalan onlar olmamalı.”
Fabrikada çalışmak isteyenlerin oranı sadece yüzde 25
Fortune’dan Alicia Adamczyk’in haberine göre, Amerikalılar daha fazla imalatın ABD’ye geri dönmesini istediklerini söyleseler de, kişisel olarak bunlardan birinde çalışmanın kendileri için daha iyi olacağına inanmıyor.
Financial Times tarafından hazırlanan ve Cato Enstitüsü'nün 2024 yılı anketine dayanan veriler, Amerikalıların yüzde 80'inin ülkenin daha fazla üretim işi ile daha iyi durumda olacağına inanırken sadece yüzde 25'inin bireysel olarak bir fabrikada çalışmanın daha iyi olacağına inandığını gösteriyor.
Anket yayınlandığında, Cato'nun Herbert A. Stiefel Ticaret Politikası Çalışmaları Merkezi'nin (Herbert A. Stiefel Center for Trade Policy Studies) yardımcı direktörü Colin Grabow, “Bu, sınıf, eğitim ve ırk çizgileri boyunca geçerli bir sonuç. En hevesli grup olan 18-29 yaş aralığındakiler bile üretim istihdamına sadece yüzde 36 oranında ilgi gösteriyor” diyor.
Bu tür işlerde çalışacak Amerikalı bulunamaz
Grabow, bugün itibarıyla üretimde yaklaşık 500.000 açık pozisyon olduğunu belirtiyor. Bu nedenle bu alanda tam olarak bir çalışan eksikliği yok kabul ediliyor. Ancak Amerikalıların genel olarak üretim hakkında nasıl düşündükleri ile bunu kendileri için nasıl gördükleri arasında bir kopukluk bulunuyor.
Grabow, Ulusal Üreticiler Birliği (National Association of Manufacturers) ve Deniz Kuvvetleri sekreterlerinin her ikisinin de artan göç çağrısı yapmasının nedenlerinden birinin bu olduğunu belirtiyor. Grabow, “Bu tür işler, onları dolduracak yeterli sayıda Amerikalı bulamaz” diye yazıyor.
Pew Araştırma Merkezi'ne göre, üretim işçileri diğer kesimlere göre, işlerinden ‘belirgin şekilde’ daha düşük kişisel memnuniyet bildiriyor. Ayrıca maaşlarından, sağlık sigortalarından ve diğer yan haklarından ve çalışma saatlerinin esnekliğinden de daha az memnun oluyor.
Grabow, “Ancak belki de daha doğru soru, Amerikalıların ülkenin neden daha fazla üretim istihdamına ihtiyaç duyduğuna inanması değil, politikacıların neden düzenli olarak Amerikalıların hem sözde hem de eylemde çok az ilgi göstermeye devam ettiği işlerin önemini vurgulaması” diye yazıyor.
Amerika'nın üretimdeki düşüşü
Geçen Ağustos ayında yayınlanan Cato anketinde, Amerikalılar ‘küreselleşme’, ‘uluslararası ticaret’, ‘serbest ticaret' ve 'ticaret anlaşmaları’ hakkında olumsuz görüşlere kıyasla daha olumlu görüşler bildirdi. Katılımcıların yüzde 60'tan fazlası ‘diğer ülkelerle ticaretin artırılmasını’ desteklerken, buna karşı çıkanların oranı sadece yüzde 10’du. Katılımcıların üçte ikisi, yani yüzde 66'sı uluslararası ticaretin ABD ekonomisi üzerinde çoğunlukla iyi bir etkisi olduğunu söyledi.
Tarifeler, Trump'ın ikinci başkanlık döneminin başında, ekonomik ve dış politika gündemlerinin merkezinde yer aldı. Ekonomistler ve kamuoyu, son iki haftadır finans sektörü ve piyasalarında yaşanan çok sayıda çatlağın da kanıtladığı gibi tarifelerin ABD ve dünya ekonomileri üzerindeki etkileri konusunda temkinli görünse de, Trump ekonomik mirasını bu politikalara dayandırdı.
Trump geçen hafta, “İşler ve fabrikalar ülkemize geri dönecek ve bu nihayetinde, yurtiçinde daha fazla üretim, daha güçlü rekabet ve tüketiciler için daha düşük fiyatlar anlamına gelecek” dedi.
Amerika bir zamanlar otomotiv ve çelik üretiminde dünya lideriydi ancak en azından 1980'lerden beri bu işleri kaybediyor. Sonraki on yıllarda ise ABD daha fazla bilgiye dayalı bir ekonomiye geçti. Bu, bir zamanlar gelişen endüstriyel merkezlerin durgunlaşması ve servet eşitsizliğinin artmasıyla birçok Amerikalıyı zor durumda bıraktı.
iPhone yapmak için küçük vidaları sıkan Amerikalılar
Trump yönetiminin büyük hamlesi, dünya düzenini yeniden tasarlamanın geride kalan orta sınıfa yardımcı olacağı yönünde. Ticaret Bakanı Howard Lutnick, Amerikalıların “iPhone yapmak için küçük vidaları sıkan” kişiler olacağına söz verirken Hazine Bakanı Scott Bessent işten çıkarılan federal çalışanların “Bize yeni üretim için ihtiyaç duyduğumuz emeği sağlayacağını” belirtiyor.
Ekonomistler ve uluslararası ticaret uzmanları bunun işe yarayacağına ikna değil. Bunun en büyük nedenlerinden biri ise, yıllar ve yüz milyonlarca dolar alabilecek ve Trump'ın sürekli değişen politikaları tarafından engellenecek bir süreç olacağı düşünülse de, ABD'de fabrikalar yeniden açılsa bile, Goldman Sachs'a göre Amerika, diğer ülkelerin, özellikle Çin'in ithalatına, diğer ülkelerin ABD'ye güvendiğinden çok daha fazla güveniyor. Genel kanaat, hammaddeleri önce başka bir yerden ithal etmeden ABD'de mal üretilemeyeceği yönünde.
Orta gelirliler stresli
Trump, göreve geldiği ilk dönemde bazı tarifeler uyguladı. Bu önlemlere dair yapılan araştırmalar, korunan sektörlerde iş gücünün artırılamadığını ortaya koyuyor. Ulusal Üreticiler Birliği (National Association of Manufacturers) Başkanı Jay Timmons, Trump planlarına dair şunları söylüyor: “Yeni tarifelerin yüksek maliyetleri yatırımı, işleri, tedarik zincirlerini ve dolayısıyla Amerika'nın diğer uluslarla rekabet etme ve önde gelen üretim süper gücü olarak liderlik etme yeteneğini tehdit ediyor.”
Amerikalılar da kendi açılarından endişeli. Primerica'nın son Finansal Güvenlik Ölçümü’ne (Financial Security Monitor) göre, orta gelirli Amerikalıların yaklaşık yüzde 62'si geçen çeyrekte mali durumları konusunda stres yaşadıklarını bildiriyor.
Bu, 2024'ün dördüncü çeyreğindeki yüzde 57'den fazla bir orana karşılık geliyor. Bugünkü veriler ise Amerikalıların yüzde 46'sının gelecek yıl mali açıdan daha kötü durumda olmayı beklediğini gösteriyor. Bu oranın, geçen yılın sonunda yüzde 27 seviyesinde olması ise kafaları karıştırıyor.
ABD'de fabrika siparişleri beklentilere paralel arttı
İmalat sanayisinde kapasite kullanımı hafif azaldı
ABD'de ISM imalat endeksi şubatta geriledi
Amerikalıların çoğu ekonomiyi kötü buluyor!
Amerikalılar, Trump’ın ticaret politikalarını desteklemiyor
Amerikalıların en büyük sorunu karamsarlık