Kamboçya’da mayın tespiti alanında dev bir adım atıldı. Belçika merkezli sivil toplum kuruluşu APOPO, cuma günü yaptığı açıklamada, Afrika sıçanı Ronin’in 100’ün üzerinde mayın ve patlayıcıyı tespit ederek dünya rekoru kırdığını duyurdu. Sıçan, bu başarıyı ülke topraklarında gerçekleştirdi.
Müthiş başarı: 109 mayın ve 15 patlamamış mühimmat
APOPO’nun açıklamasına göre, Ronin, 2021 yılından bu yana toplamda 109 mayın ve 15 patlamamış mühimmatı güvenli bir şekilde tespit etti. Bu başarı, onu Belçika merkezli yardım kuruluşu tarafından “en başarılı Mayın Tespit Sıçanı (MDR)” unvanına layık kıldı. Ronin, mayın tespiti konusunda elde ettiği bu olağanüstü başarı ile adından söz ettirdi.
(FOTOĞRAFLAR SİVİL TOPLUM KURULUŞU APOPO'NUN SİTESİNDEN ALINMIŞTIR)
Guinness Rekorlar Kitabı’ndan takdir
Guinness Rekorlar Kitabı, Ronin’in büyük başarısını takdir ederek, bu kemirgenin “hayati öneme sahip çalışmalarının” bölgede yaşayan insanlar için büyük bir fark yarattığını belirtti. Her gün, atılacak bir yanlış adımın ölümle sonuçlanabileceği bir ortamda yaşayan kişilerin hayatını kurtaran Ronin, bu anlamda çok değerli bir iş başarmış oldu.
Ronin’in çalışmaları devam ediyor
Ronin’in çalışmalarının henüz tamamlanmadığı vurgulandı. APOPO, sıçanın yalnızca 5 yaşında olduğunu ve önünde en az iki yıl daha mayın tespiti yapabileceğini belirtti. Bu süre zarfında, Ronin’in rekor seviyesindeki başarılarını daha da artırması bekleniyor. APOPO, sıçanın tespit çalışmalarıyla bölgedeki yaşam alanlarının güvenli hale getirilmesine katkıda bulunmayı sürdüreceğini belirtti.
Kamboçya, mayınlarla mücadele ediyor
Kamboçya, yıllarca süren iç savaşın etkileriyle hala başa çıkmaya çalışıyor. Ülkede, 1000 km²’den fazla alan mayınlarla kaplanmış durumda ve mayınlar hâlâ birçok hayatı tehdit etmeye devam ediyor. Kamboçya, dünyadaki en yoğun mayın döşeli ülkelerden biri olarak biliniyor. Patlayıcılar nedeniyle 40 binden fazla insan uzuvlarını kaybetmiş durumda. Bu noktada, APOPO’nun mayın tespit kemirgenleri büyük bir önem taşıyor.
HeroRAT’ler: 104 kahraman sıçan
Tanzanya merkezli sivil toplum kuruluşu APOPO, “HeroRAT” adı verdiği 104 sıçanla mayın tespiti konusunda önemli bir ağ kurmuş durumda. Bu sıçanlar, tenis kortu büyüklüğündeki alanları sadece 30 dakikada tarayabiliyorlar. Geleneksel mayın temizleme yöntemleri, bu alanın temizlenmesi için günler alırken, eğitimli sıçanlar çok daha hızlı ve etkili bir şekilde işlerini yapabiliyor.
Sıçanların yeteneği: TNT tespiti
APOPO’nun sıçanları, mayınların içinde bulunan TNT kimyasal bileşiğini tespit etme konusunda oldukça başarılı. Metal dedektörlerinin aksine, sıçanlar hurda metali görmezden gelerek yalnızca patlayıcıları hedef alabiliyorlar. Bu da onları, geleneksel mayın temizleme yöntemlerinden çok daha verimli hale getiriyor. (Independent Türkçe)
Havada 'fare' kaosu: Uçak acil iniş yaptı
Roma'yı fare ve yılanlar bastı
New York'un 'Sıçan Şefi'ne 170 bin dolar maaş!
Enkaz altında kalanları sıçanlar bulacak